Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχασαν μέσα σε λίγους μήνες 5 δισ. σε αξία; - Τι θα ακολουθήσει; - Οι 17 λόγοι

Γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχασαν μέσα σε λίγους μήνες 5 δισ. σε αξία; - Τι θα ακολουθήσει; - Οι 17 λόγοι
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών ανέρχεται στα 8,77 δισεκ. ευρώ από 13,70 δισεκ. που έφθασε η αξία των τραπεζών στο χρηματιστήριο στα υψηλά έτους, έχασαν 5 δισ

Γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχασαν μέσα σε 3-4 μήνες 5 δισεκ. σε χρηματιστηριακή αξία;
Πρωτίστως να δούμε που βρίσκονται τώρα και που ήταν στα υψηλά έτους που σημειώθηκαν Φεβρουάριο και Απρίλιο του 2022.

Eurobank με τιμή 0,83 ευρώ, υψηλό έτους 2020 στα 1,1590 ευρώ και συνολική κεφαλαιοποίηση 3,08 δισεκ. ευρώ
Εθνική τράπεζα με τιμή 2,82 ευρώ, υψηλό έτους 4,1150 ευρώ και συνολική κεφαλαιοποίηση 2,59 δισεκ. ευρώ
Alpha bank με τιμή 0,83 ευρώ, υψηλό έτους 1,4560 ευρώ και συνολική κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ
Τράπεζα Πειραιώς με τιμή 0,9250 ευρώ που αποτελεί ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών, υψηλό έτους 1,7230 ευρώ και συνολική κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών ανέρχεται στα 8,77 δισεκ. ευρώ από 13,70 δισεκ. που έφθασε η αξία των τραπεζών στο χρηματιστήριο στα υψηλά έτους.
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν σε χρηματιστηριακή αξία 5 δισεκ. ευρώ περίπου…

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, πλέον εντός του α΄ 6μήνου 2022 ή 9μήνου του 2022 θα εμφανίζουν NPEs δηλαδή προβληματικά ανοίγματα κάτω από 10%.
Από 100 δισεκ. NPEs στα χαρτοφυλάκια τους, βρίσκονται με 8-10 δισεκ. πρόκειται για μια μείωση 90 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Με κεφάλαια 22,4 δισεκ. ευρώ οι τράπεζες διαθέτουν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες... αν και όλες οι τράπεζες δεν είναι στην ίδια κατηγορία, ωστόσο παράγουν κέρδη, δημιουργούν εσωτερικό κεφάλαιο, η κατάσταση τους είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν.
Εμφανίζουν DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 14,2 δισεκ. που αποτελεί κεφάλαιο αλλά είναι υποβαθμισμένης ποιότητας αλλά αυτό το στοιχείο υπήρχε και συνεχίζει να υφίσταται στα κεφάλαια των τραπεζών.
Παράγουν κέρδη, επίσης με διαφορετική ταχύτητα αλλά σε κάθε περίπτωση η εικόνα τους σε σχέση με το παρελθόν είναι πολύ καλύτερη.
Ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί και βελτιώνεται… αλλά οι επενδυτές του χρηματιστηρίου δεν το αποτιμούν…
Οι μετοχές των τραπεζών διαπραγματεύονται σε τιμές περιόδου όπου τα NPEs ήταν 30-35 δισεκ. και δεν υπήρχε ορατότητα για τα έσοδα τους ενώ εμφάνιζαν ζημίες…

Γιατί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν τόσο προβληματική εικόνα; - Τι συμβαίνει;

Οι βασικοί λόγοι που οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν τόσο προβληματική εικόνα είναι

1)Λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης εξαιτίας του πληθωρισμού που έφθασε στην Ελλάδα στο 12% και της ενεργειακής κρίσης αλλά και τις προοπτικής ύφεσης στις οικονομίες οι επενδυτές αποστρέφονται τον κίνδυνο, αυξάνουν την ρευστότητα τους και μειώνουν το ρίσκο από περιφερειακές αγορές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι περιφερειακό, χωρίς βάθος και ουσιώδη ρόλο, οπότε για τα διεθνή funds οι ρευστοποιήσεις εν μέσω διεθνούς αναστάτωσης είναι εύλογη εξέλιξη.

Κίνδυνος για τα ρυθμισμένα NPEs και δημιουργία νέων NPEs

2)Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο τραπεζικός κλάδος θα χάσει την δυναμική του, λόγω της επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας και της ύφεσης που μπορεί να προκύψει.
Οι επενδυτές δεν ανησυχούν μόνο για την δημιουργία νέων NPEs αλλά υπάρχει ανησυχία για τα παλαιά ρυθμισμένα NPEs.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί ένα πρόβλημα 10 δισεκ. ευρώ που θα αφορά παλαιά ρυθμισμένα NPEs και νέα NPEs που θα προκύψουν λόγω της ύφεσης που πλησιάζει και της διαιώνισης των κρίσεων…
Ανησυχούν για θέματα που άπτονται των κεφαλαίων των τραπεζών π.χ. εάν οι ζημιές που ήδη εμφανίζουν τα senior bond που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες και φέρουν κρατική εγγύηση θα καλυφθούν από τους ιδιώτες – μετόχους ή το κράτος.
Ανησυχούν για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών αφού λόγω επιβράδυνσης ή και ύφεσης οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χορηγήσουν τα δάνεια που έχουν εκτιμήσει με αρνητικές επιδράσεις στα έσοδα.

3)Ο τραπεζικός κλάδος, συνδέεται με τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας.
Εάν αυτός αμφισβητηθεί από πλήθος γεγονότων, π.χ. ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό, ύφεση στην οικονομία, ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα χάνει την δυναμική που είχε αναπτύξει…
Π.χ. η Εθνική βρίσκεται στα 2,82 ευρώ με εκτίμηση για χαμηλό 2,5 ευρώ.
Η Alpha bank στα 0,83 ευρώ με προοπτική 0,78-0,76 ευρώ, η Eurobank από 0,83 ευρώ στα 0,75 ευρώ και η Πειραιώς από 0,92 ευρώ στα 0,85 με 0,82 ευρώ.

4)Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα πέρασε μια 10ετή περίοδο κρίσης, εξυγιαίνεται, συγκεντρώνει κεφάλαια…
Όμως αυτομάτως δεν καθίσταται επενδύσιμος.
Για τον μέσο ξένο επενδυτή οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ακόμη ελκυστικές για αγορά…
Μπορεί ορισμένοι ξένοι να θεωρούν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε αυτά τα επίπεδα ως ελκυστικές αλλά δεν τις αγοράζουν γιατί θεωρούν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο πτωτικός κύκλος…

Πτώση στις 700 μονάδες

5)Όταν υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.000 μονάδες και το ελληνικό χρηματιστήριο στις 700 μονάδες αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια πτώσης -15% για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, μπορούν να αγοράσουν και αργότερα τις τραπεζικές μετοχές δεν θα χάσουν την ευκαιρία… γιατί ακόμη δεν είναι αγοραστική ευκαιρία…

Τα funds βλέπουν συστημικό σοκ στα κόκκινα δάνεια

6)Τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ή κατά το ορθότερο NPEs μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα φθάνουν τα 90-100 δισεκ. ευρώ.
Το πώς έχουν κατανεμηθεί έχει αναλυθεί διεξοδικά.
Η doValue με στήριξη από Fortress και Bain Capital εμφανίζει NPEs περί τα 32 δισεκ. και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής NPEs στην Ελλάδα.
Ακολουθεί η Intrum με 27 δισεκ. NPEs ενώ παραπλήσια ποσοστά εμφανίζει και η Cepal στην οποία συμμετέχει στρατηγικά η Davidson Kempner.
Με βάση πολύ έγκυρες πληροφορίες τα funds που αγόρασαν NPEs στην Ελλάδα ανησυχούν για κάποιας μορφής συστημικό σοκ στα κόκκινα δάνεια.
Κορυφαίος παράγοντας του χώρου μιλώντας στο bankingnews αναφέρει τα εξής
«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς ο κίνδυνος να παρουσιαστεί τέλη του 2022 ή μέσα στο 2023, ύφεση… είναι υπαρκτός.
Όμως σε ορισμένες αναλύσεις που πραγματοποιούνται έχει αναλυθεί ένα πολύ adverse – δηλαδή δυσμενές σενάριο -.

Το δυσμενές σενάριο

Εάν η ελληνική οικονομία πληγεί από ύφεση, πληθωρισμό και ενεργειακή κρίση τα οποία αλληλοσυνδέονται υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, ο πρώτος κλάδος που θα πληγεί να είναι τα κόκκινα δάνεια….
Τα NPEs χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αυτά που έχουν ρυθμιστεί και αυτά που ακόμη δεν υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης.
Συνήθως σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όσοι έχουν NPEs δηλαδή προβληματικά δάνεια σταματούν την εξυπηρέτηση τους ως προς τα ρυθμισμένα και στα αρρύθμιστα δάνεια, προφανώς δεν υπάρχει διάθεση των δανειοληπτών να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση.
Υπάρχει κίνδυνος τα NPEs να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο δημιουργώντας κάποιας μορφής συστημικό πρόβλημα τόσο για τα funds που έχουν αγοράσει υψηλές τιμές… όσο και για τους δανειολήπτες που έχουν ρυθμίσει προβληματικά δάνεια και θα… εγκαταλείψουν τις ρυθμίσεις.

Πρόβλημα η κάλυψη κεφαλαίων 2,5 δισ

7)Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τις ελληνικές τράπεζες είναι η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή MREL.
Οι ελληνικές τράπεζες με βάση αυτή την οδηγία έχουν υποχρέωση έως τέλη του 2022 να αντλήσουν μέσω ομολογιακών δανείων, tier 2 και άλλων παρεμβάσεων 750 εκατ ευρώ η κάθε μια ή συνολικά 3 δισ ευρώ.
Η Eurobank έχει αντλήσει ήδη 500 εκατ με επιτόκιο 4,18% και απομένουν άλλα 250 εκατ και οι υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν από 750 εκατ η κάθε μια ή συνολικά 2,5 δισεκ. ευρώ.
Σε αυτή την συγκυρία όποια τράπεζα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με εκδόσεις ομολόγων θα πληρώσει επιτόκια 8% ή και 9%.
Λόγω της συγκυρίας όμως όπου οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί και συμπαρασύρει και τα ομόλογα εταιριών και τραπεζών, η άντληση κεφαλαίων καθίσταται δύσκολη υπόθεση.
Επειδή ανάλογες απαιτήσεις υπάρχουν και για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, φαίνεται ότι ο SSM θα αποδεχθεί μια άτυπη παράταση για την άντληση των κεφαλαίων ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η παράταση θα μπορούσε να είναι έως τον Μάρτιο του 2023 ή Ιούνιο του 2023.

Η πίεση στις μετοχές αποδίδεται και στον MREL

Η πίεση που ασκείται στις τραπεζικές μετοχές – μεταξύ άλλων – είναι και γιατί ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ότι δεν υπάρχει ορατότητα για το πώς θα καλυφθούν απαιτήσεις 2,5 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες.
Π.χ. η Πειραιώς βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό καθώς η τιμή 0,9226 ευρώ μετά τα reverse split είναι η χαμηλότερη τιμή στην οποία έχει βρεθεί ποτέ η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

Τι συμβαίνει με τα senior bond;

8)Υπάρχει ανησυχία μήπως ζητηθεί από τις τράπεζες να πουλήσουν έως και το 50% των senior bond των κύριων ομολόγων που έχουν εκδώσει από τιτλοποιήσεις NPEs εξέλιξη αρνητική καθώς θα προκύψουν ζημίες που θα επωμιστούν οι μέτοχοι αντί το ελληνικό δημόσιο που είναι και ο εγγυητής αυτών των τιτλοποιήσεων.

9)Ο πληθωρισμός που έφθασε στο 12% στην Ελλάδα ως φαινόμενο νομισματικής φύσεως αλλά και δημοσιονομικής εκτροπής θα αρχίσει να επιβραδύνεται μέσα στο 2023 αλλά οι επιπτώσεις του στην κοινωνία θα είναι ορατές…
Αυτό που συμβαίνει τώρα στον πληθωρισμό με ετεροχρονισμό φάσης θα χτυπήσει τις κοινωνίες και τα εισοδήματα…

10)Η ενεργειακή κρίση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι δεν έχει πλήρως εκδηλωθεί ως φαινόμενο.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά που παρατηρούνται σήμερα π.χ. η Γερμανία να αρχίζει να δαπανάει μέσα στο Καλοκαίρι τα αποθέματα φυσικού αερίου του χειμώνα… μας δείχνει ότι το πρόβλημα θα παρουσιαστεί οξύτερο προσεχώς δεν είναι πίσω μας.
Προς το τέλος του 2022 και 2023 τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης θα είναι οξύτερα, η Ρωσία εκδικείται την Δύση γιατί η Δύση νόμισε λανθασμένα ότι με τις κυρώσεις θα κάμψει την ρωσική οικονομία.
Η ώρα της ρωσικής εκδίκησης πλησιάζει… θα ματώσουν οι οικονομίες της Δύσης όπως η Γερμανία ή η αδύναμη ελληνική.

11)Η ανάκαμψη της οικονομίας ειδικά προβληματικών χωρών όπως της Ελλάδος παρουσιάστηκε ως πανάκεια για το χρέος και τα ελλείμματα.
Ωστόσο όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι οπ ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 θα είναι βραδύτερος από ότι το 2022 με τον κίνδυνο μάλιστα να καταγραφεί σε τρίμηνο ή τρίμηνα ύφεση.

Investment grade… ένας ανούσιος στόχος

12)Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λανθασμένα, προφανώς παρασυρόμενη από συμβούλους που δεν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας αναφέρει ότι εάν αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα θα αλλάξει κάτι στην οικονομία και την κοινωνία…
Προφανώς αυτό είναι τελείως ανακριβές.
Γιατί;
Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή τα ομόλογα δεν θεωρούνται σκουπίδια όπως της Ελλάδος και το Κυπριακό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,30% έναντι της Ελλάδος που βρίσκεται στο 3,55%..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε φθάσει έως το 4,72% πριν την παρέμβαση της ΕΚΤ για να ανακόψει τον εκτροχιασμό στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Επίσης η ΕΚΤ έχει αγοράσει 39 δισεκ. σε σύνολο 82 δισεκ. που είναι τα ελληνικά ομόλογα ελεύθερα διαπραγματεύσιμα, σχεδόν το 50%, τα περιθώρια αγορών τείνουν να εξαντληθούν…
Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατεθεί η επενδυτική βαθμίδα για το 2024 ενώ μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση – παρακαλέσει – τους αμερικανούς να αναβαθμίσουν την Ελλάδα για πολιτικούς λόγους.
Η Ελλάδα δεν αξίζει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα ποντάρουν στην ΕΚΤ για να διασωθούν, μια ακόμη επιβεβαίωση πόσο αδύναμη οικονομία είναι η ελληνική.

13)Μετά την ακραία σπατάλη όπου μια χώρα περίπου χρεοκοπημένη πετάει στο καλάθι των αχρήστων 44 δισεκ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δανείζεται 13 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – εξαιρούμε τις επιδοτήσεις – και παράγει δημοσιονομικά ελλείμματα με το χρέος να φθάνει στα 394,5 δισεκ. και το συνολικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος στα 635 δισεκ. ευρώ θα έρθει η στιγμή της πληρωμής…
Η Ελλάδα κατασπατάλησε αλόγιστα χρήμα και θα κληθεί να πληρώσει… τώρα όλοι είναι επαναπαυμένοι ότι κανείς δεν θα ζητήσει τίποτε πίσω… αλλά αυτό αποτελεί μια ψευδαίσθηση.

Πανδημία και επιστήμονες – τρομολάγνοι

14)Ήδη οι δήθεν επιστήμονες – τρομολάγνοι του covid 19 αρχίζουν να προειδοποιούν ότι τα κρούσματα αυξάνονται και ότι από το Φθινόπωρο θα ληφθούν μέτρα.
Πρόκειται για μια αέναη φαύλη κατάσταση, προκλητική και φαύλη ενώ μέρος της κοινωνίας έχει εμβολιαστεί 4 φορές.
Προσπαθούν με κάθε τρόπο να επαναφέρουν τα εμβόλια και θα ξανατρομοκρατήσουν τον κόσμο, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει επίδραση στην κοινωνία, οικονομία και κατανάλωση που λόγω του πληθωρισμού

15)Οι ευρωπαίοι πιέζουν τον Zelensky τον πρόεδρο της Ουκρανίας να πάει σε εκεχειρία με την Ρωσία καθώς συνειδητοποιούν ότι η παράταση του πολέμου αποδεικνύεται καταστροφική εξέλιξη…
Ωστόσο η αιτία της καταστροφής της Δύσης και της Ευρώπης είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που γύρισαν εναντίον αυτών που τις επέβαλλαν.
Οι αμερικανοί για ειδικούς λόγους όχι μόνο συντηρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά υποδαυλίζουν κάθε προσπάθεια ειρήνης.
Η δήλωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας ότι η ειρήνη μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση αναφερόμενος στο Ουκρανικό είναι μνημείο πρόκλησης που δείχνουν ότι αδίστακτοι κυβερνούν τον κόσμο.

Αύξηση πολιτικού κινδύνου

16)Ειδικά στην Ελλάδα, ο πολιτικός κίνδυνος αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.
Σε ορισμένους τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους αρχίζει να κυριαρχεί η εξής εκτίμηση.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφύγουν σε πρόωρες εκλογές στις 18 ή 25 Σεπτεμβρίου με στόχο έως τον Νοέμβριο 2022 να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές εντολές και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Ωστόσο με βάση δημοσκόπους η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία…
Τι θα συμβεί;
Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής;
Υπάρχει πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά να έχουμε κυβέρνηση ΝΔ με πολιτική ΠΑΣΟΚ;
Είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα απαιτήσει Γη και Ύδωρ…
Θα είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης σε ένα τέτοιο σενάριο;
Θα υπάρξει τέτοια συνεργασία ή τα κόμματα της Αριστεράς μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα συγκυβερνήσουν;
Το πιθανότερο σενάριο είναι… ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
Επειδή θα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, επειδή η αυτοδυναμία θα είναι ανέφικτος στόχος… και εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας… οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο θα χάσουν… τον ενθουσιασμό τους έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Τα ομόλογα σκουπίδια της Ελλάδος… απέδειξαν ότι η οικονομία είναι διάτρητη

17)Υπάρχουν και πιο ειδικοί λόγοι.
Στις 21 Ιουλίου 2022 η ΕΚΤ θα αποκαλύψει το ειδικό εργαλείο ώστε να μειώσει την αναταραχή στα ομόλογα.
Φαίνεται ότι θα συνδέεται με τα spreads των ομολόγων π.χ. το ελληνικό 10ετές ομόλογο να μην αποκλίνει από το Γερμανικό 150 μονάδες βάσης.
Ωστόσο νέο πρόγραμμα υπό την μορφή νέας χρηματοδότησης αποκλείεται να υπάρξει.
Το ζητούμενο εδώ είναι ότι π.χ. στην Ελλάδα σε σύνολο ελεύθερα διαπραγματεύσιμου χρέους 82 δισεκ. ευρώ τα 39 δισεκ. τα έχει αγοράσει η ΕΚΤ σχεδόν το 50% των ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε δευτερογενή αγορά.
Το ζήτημα της Ιταλίας και το ζήτημα της Ελλάδος έχουν κοινό παρανομαστή.
Είναι δύο χώρες με ακραία υψηλό χρέος αν και η Ελλάδα στα 394,5 δισεκ. αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν.
Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα δοκιμαστεί και θα τεσταριστεί από τις αγορές.
Αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια, ένα μείγμα πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης, πίεσης της Ρωσίας στην Ευρώπη και με άγνωστο Χ το χρόνο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία… έρχονται τρίμηνα ύφεσης στις οικονομίες.
Προβληματικές περιπτώσεις όπως η ελληνική οικονομία θα πληρώσει ακριβά τα 44 δισεκ. που πέταξε σε σπατάλες για να χρηματοδοτήσει την πανδημία, τα κεφάλαια αυτά πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.

Για τους λόγους αυτούς μαζί με τις εκτιμήσεις ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.000 μονάδες από 3.900 μονάδες σε συνδυασμό με την τάση που καταγράφεται εδώ και πολλές εβδομάδες τα ξένα funds να μειώσουν την έκθεση τους σε περιφερειακές αγορές λόγω ανησυχιών για την διεθνή οικονομία και την έλλειψη ορατότητας για την πορεία της Ελλάδος… το ελληνικό χρηματιστήριο θα καταλήξει στις 700 μονάδες.

Πιστεύουμε ότι η ήττα των δημοκρατικών στις ΗΠΑ στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022 θα αποτελέσει θετικό νέο για τις αγορές.
Η κυβέρνηση του άχρηστου Biden αποδείχθηκε ανίκανη, ανεπαρκής να διαχειριστεί κρίσεις και οι αγορές θα περιμένουν την επάνοδο των Ρεπουμπλικάνων για να αποκατασταθεί η τάξη και η ανοδική πορεία των αγορών.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ελλάδα, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική που σχεδίαζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί απλά δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία αλλά συγκυβέρνηση.
Εκτιμούμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα όπως όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αλλά η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει πολιτική ΠΑΣΟΚ… η πολιτική της ΝΔ θα «σοσιαλιστοποιηθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης