Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τουρισμός: Αυξημένη ζήτηση με το «καλημέρα» για το North Evia – Samos Pass

Τουρισμός: Αυξημένη ζήτηση με το «καλημέρα» για το North Evia – Samos Pass
Το ελληνικό κράτος επιδοτεί φέτος τις διακοπές με περισσότερα και πιο διευρυμένα προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Τρόπους για να εξασφαλίσουν ολιγοήμερες διακοπές με «μικρότερο» πορτοφόλι, ψάχνει η πλειοψηφία των Ελλήνων που αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.
Το ελληνικό κράτος επιδοτεί φέτος τις διακοπές με περισσότερα και πιο διευρυμένα προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι δικαιούχοι και επιχειρήσεις που και αυτές, βλέπουν τα λειτουργικά τους κόστη να αυξάνονται δραματικά.
Χθες έκανε πρεμιέρα το North Evia – Samos Pass, μια ψηφιακή κάρτα στη λογική του freedom pass που είχε προαναγγελθεί για να στηρίξει τις τοπικές οικονομίες δύο νησιών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, φωτιές (και πλημμύρες) και σεισμούς, μέσα στην πανδημία. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να δέχεται αιτήσεις για την άυλη κάρτα των 150 ευρώ την οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν και όσοι έμειναν εκτός των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ.
«Με το North Evia-Samos Pass προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ στόχος είναι να δοθεί κίνητρο σε περίπου 32.000 δικαιούχους να επισκεφθούν τη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο τονώνοντας τον τοπικό τουρισμό. Με σχέδιο στηρίζουμε τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές», έγραψε στο twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, με το που τέθηκε σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, να κάνουν φθηνότερες διακοπές με άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα που θα καλύπτει δαπάνες τους σε διαμονή και εστίαση: 150 ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια και 300 ευρώ για τη Σάμο τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και 100 ευρώ και 200 αντίστοιχα, για τον Αύγουστο, ενώ όπως έγινε γνωστό, όσες ψηφιακές κάρτες δεν διατεθούν κάποιο μήνα, θα μπορούν να μεταφέρονται στον επόμενο.

Άρχισε η ζήτηση για Βόρεια Εύβοια – Οι τιμές της high season

«Υπάρχει πολλή ζήτηση, καθώς το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί εδώ και ένα μήνα. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι να διαθέτει smart phone και αρκεί να χρησιμοποιήσει το pass του μέσα σε ένα μήνα από την απόκτησή του, ενώ θα πρέπει να είναι ένα ανά ΑΦΜ. Το ευχάριστο είναι ότι δεν θα υπάρχει γραφειοκρατία, θα πληρωνόμαστε άμεσα και θα πέσει «ζεστό» χρήμα στην αγορά» υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού κ. Θεόδωρος Ρουμελιώτης και εξηγεί ότι το ποσό των 150 ευρώ (100 για τον Αύγουστο) μπορεί να εξαργυρωθεί και σε ταξί ή άλλες τοπικές μετακινήσεις. Οι επιχειρηματίες της περιοχής δηλώνουν ευχαριστημένοι από την εξέλιξη, γιατί όπως λένε «φέτος ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι εμφανής περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν και ουσιαστικά στηριζόμαστε σε αυτόν. Η πληρότητες Ιουνίου άγγιξαν το 70% και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα έχουν πληρότητα πάνω από 80%, ενώ είναι νωρίς να πούμε ακόμη για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».
Στην πρεμιέρα του North Evia – Samos Pass πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τους εμπλεκόμενους των δύο νησιών, υπό τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, «ο οποίος είναι ουσιαστικά αυτός που «έτρεξε» το θέμα. Πιστεύω ότι φέτος στη Βόρεια Εύβοια θα ξεπεράσουμε το 80% των αφίξεων και εσόδων του 2019. Θα έχουμε αρκετούς Έλληνες και 40% περισσότερους Ρουμάνους από κάθε άλλη χρονιά, το μόνο μελανό σημείο θα είναι η «σχεδόν» απουσία των Σέρβων που για κάποιον άγνωστο λόγο, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και έπειτα, στρέφονται προς άλλες περιοχές. Έχουμε χάσει το 70% της τουριστικής ροής από τη χώρα αυτή», προσθέτει ο κ. Ρουμελιώτης και σημειώνει πως οι τιμές των ξενοδοχείων για Ιούλιο και Αύγουστο, διαμορφώνονται ως εξής:
• Δίκλινο με πρωινό σε 1 & 2 αστέρων από 45 έως 50 ευρώ
• Δίκλινο με πρωινό σε 3 & 4 αστέρων από 100 ευρώ
• Δίκλινο με πρωινό σε 5 αστέρων από 180 και πάνω

Λιγότερες μέρες διακοπές ή καθόλου για τους περισσότερους

«Αν και η διάθεση για διακοπές, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και υγειονομικών περιορισμών, είναι σίγουρα αυξημένη σε όλους, μόνο το 36% των συμμετεχόντων, απαντούν ότι θα διαθέσουν τις ίδιες (πάνω κάτω και σε σύγκριση με πέρυσι) ημέρες για τις φετινές τους καλοκαιρινές διακοπές, ενώ μόλις 4% απαντά: «περισσότερες», σημειώνει νέα μεγάλη έρευνα της της Pulse RC που διεξήχθη στην Αττική για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου.
Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από τους μισούς θα διαθέσουν μειωμένες ημέρες για τις φετινές τους διακοπές: τρεις στους δέκα (29%) θα ξεκουραστούν λιγότερες ημέρες και ένας στους τέσσερις (25%) καθόλου, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους αυτοαπασχολούμενους.
«Ως ο κύριος λόγος που οι ημέρες των φετινών καλοκαιρινών διακοπών θα είναι μειωμένες αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες (για τους τρεις στους τέσσερις).
Παραπλήσια ποσοστά, με αυτά του γενικού πληθυσμού, αποτυπώνονται και στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες», τονίζεται στην έρευνα.
Σύμφωνα δε, με τη δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1, οι μισοί δεν σκοπεύουν να πάνε διακοπές, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από το 34% θα προτιμήσει το εξοχικό ή το χωριό του.
«Βλέπουμε ότι συνεχίζεται η ανησυχία του ιδιωτικού τομέα για το μέλλον, περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες παρατηρούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης τιμών το συναντούν στην ενέργεια, καταγράφεται ο περιορισμός στην κατανάλωση, ακόμα και σε βασικά αγαθά για έναν στους πέντε, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι θα κάνουν μειωμένες διακοπές φέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών» δηλώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης