Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτωτικά η Wall, στο χειρότερο α' εξάμηνο από το 1970 - Ο S&P 500 στο -0,8%, ο Nasdaq -1% - Πτώση -1,8% ο DAX

Πτωτικά η Wall, στο χειρότερο α' εξάμηνο από το 1970 - Ο S&P 500 στο -0,8%, ο Nasdaq -1% - Πτώση -1,8% ο DAX
Πτώση στη Wall...

Απώλειες σημείωσαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street την Πέμπτη 30 Ιουνίου, με τις αμερικανικές μετοχές να καταγράφουν το χειρότερο εξάμηνό τους από το 1970…
Eπίσης, τόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 ολοκλήρωσαν το χειρότερο τρίμηνό τους από το α' τρίμηνο του 2020, που είχε σημαδευτεί από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο δε Nasdaq κατέγραψε την χειρότερη επίδοσή του σε τρίμηνο από το 2008. 
Παράλληλα, μια μέρα αφότου ο πρόεδρος της Fed  J.  Powell δήλωσε για άλλη μια φορά πώς η οικονομία των ΗΠΑ ήταν αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει τον επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων χωρίς να κυλήσει σε ύφεση, αλλά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να ισχυρίζεται από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι η αμερικανική οικονομία είναι η ισχυρότερη στον κόσμο, η Fed της Ατλάντα τους τραβάει το χαλί κάτω απο τα πόδια, ανακοινώνοντας ότι η ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει.
«Ο συνδυασμός της επιβράδυνσης, της εξασθένησης των προοπτικών για τα EPS και της συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιξης επιβαρύνει το κλίμα εδώ και μήνες» έγραψε ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,82%, στις 30.775 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,88%, στις 3.785 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,33%, στις 11.028 μονάδες
Καταγραφή_255.JPG

Πλήγμα δέχθηκαν την Πέμπτη οι τίτλοι στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, με τη μετοχή της Universal Health Services να υποχωρεί κατά 6,1%, ωθώντας το κλίμα πτωτικά, λόγω των απογοητευτικών αποτελσμάτων τριμήνου της, με τις μετοχές των HCA Healthcare, Abiomed και Viatris να σημειώνουν απώλειες άνω του 3%.
Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν και οι μετοχές του κλάδου της κρουαζιέρας, μετά την περικοπή από πλευράς Morgan Stanley της τιμής-στόχου της Carnival, με τη μετοχή να χάνει τελικώς 2% Royal Caribbean και Norwegian Cruise Line κατέγραψαν έκαστη απώλειες άνω του 3%.

Στα μάκρο, η συνεχιζόμενη διάβρωση των οικονομικών μεγεθών ώθησε την Fed της Ατλάντα να αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου από 0,0% σε -1,0%, που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ακριβώς στα πρόθυρα μιας τεχνικής ύφεσης (μετά την επιβεβαίωση για συρρίκνωση κατά -1,6% για το πρώτο τρίμηνο). 
2022-06-30_09-02-22.jpg
Την ίδια στιγμή, σε υψηλό πέντε μηνών «σκαρφάλωσε» ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις «έκλεισαν» στις 231.000, με την ανοδική τάση να παραμένει.
Μικρή υποχώρηση κατέγραψε και ο αριθμός των συνεχιζόμενων επιδομάτων ανεργίας, ο οποίος μειώθηκε κατά 3.000 και διαμορφώθηκε στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,33 εκατομμυρίων επιδομάτων, επιστρέφοντας στα προ κρίσης επίπεδα.

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Μάιο ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, με τον δομικό δείκτη που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια να επιβραδύνει από τον προηγούμενο μήνα σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη που ενδεχομένως να υποδηλώνει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών στη συνέχεια.



Επιστρέφει ο φόβος για ύφεση στις ευρωαγορές


Επιστρέφει ο φόβος στα διεθνή χρηματιστήρια σχετικά με ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, με τους δείκτες να οδεύουν προς το χειρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.
Ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη και η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να προβλέπεται ότι δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 1,7%, στις 12.783 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,96%, στις 7.169 μονάδες.
Στις 5.922 μονάδες με πτώση 1,8% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση 2,47%, στις 21.293 μονάδες.
 Στο ταμπλό, η μετοχή της Uniper κατρακύλησε σχεδόν 20% αφού ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το Βερολίνο για μια πιθανή κυβερνητική διάσωση ως απάντηση στη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το επενδυτικό κλίμα είναι πολύ αδύναμο καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία η ΕΚΤ πρόκειται να αρχίσει να αυξήσει τα επιτόκια για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρά τον Μάιο, κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, παρόλο που ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τους καταναλωτές, σύμφωνα με στοιχεία της Πέμπτης.
Στην Κίνα, η μεταποιητική δραστηριότητα διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 50,2 μονάδες , χαμηλότερα από τις εκτιμήυσεις των αναλυτών για 50,5 μονάδες, ωστόσο πάνω από το όριο των 50 μονάδων.

Γαλλία: Σε ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός τον Ιούνιο του 2022 - Στο 6,5%

Ιστορικό υψηλό κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2022, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,5% σε ετήσια βάση, με τη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας να επισημαίνει πως οι τιμές τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί κατά 0,8% σε σχέση με τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πληθωρισμό στο 6,3%.
Η στατιστική υπηρεσία τονίζει ότι οι τιμές τροφίμων και ενέργειας είχαν αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, βρίσκεται υπό πίεση ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους διαβίωσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Νέα υποχώρηση της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Μάιο του 2022, στο 6,6%

Σε νέο χαμηλό-ρεκόρ υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Μάιο του 2022.
Ειδικότερα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι η ανεργία μειώθηκε στο 6,6% τον Μάιο από το αναθεωρημένο 6,7% τον Απρίλιο. Στον αντίποδα, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση της ανεργίας στο 6,8%.
Το ποσοστό 6,6% είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1998 όταν άρχισαν να υπάρχουν στοιχεία, λίγο πριν από την επίσημη κυκλοφορία του ευρώ τον Ιανουάριο του 1999.
Σε απόλυτους όρους, ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία στις 19 χώρες του ευρώ, μειώθηκε στα 11,004 εκατ., από τα 11,085 εκατ. πριν από ένα μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης