Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποχωρούν από το Φιδονήσι οι Ρώσοι σε... ένδειξη καλής θέλησης - Ανακατάληψη από Ουκρανούς

Αποχωρούν από το Φιδονήσι οι Ρώσοι σε... ένδειξη καλής θέλησης - Ανακατάληψη από Ουκρανούς
Αποχώρηση προκειμένου να αρχίσει η εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την αποχώρηση τους από το στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι, στα βορειοδυτικά της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσαν σήμερα 30/6 οι Ρώσοι κάνοντας λόγο για μια κίνηση καλής θέλησης, τη στιγμή πάντως που οι Ουκρανοί πανηγυρίζουν, υποστηρίζοντας πως ανάγκασαν τους Ρώσους να τραπούν σε φυγή.
«Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στο Φιδονήσι και απέσυραν την φρουρά τους από εκεί.
Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν παρεμβαίνει στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από το έδαφος της Ουκρανίας.
Αυτή η απόφαση δεν θα επιτρέψει στο Κίεβο να συνεχίσει να μιλά για το θέμα της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης, αναφερόμενο στα περί αδυναμίας της εξαγωγής σιταριού λόγω του απόλυτου ελέγχου της Ρωσίας στο βορειοδυτικό κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Πλέον, ο λόγος είναι στην ουκρανική πλευρά, η οποία ακόμα δεν έχει καθαρίσει τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανόμενων των λιμανιών της» επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο αναφερόμενο προφανώς στον καθαρισμό των ακτών από τις νάρκες που έχουν αναπτύξει οι Ουκρανοί, προκειμένου να αποτρέψουν το σενάριο μιας αποβατικής ενέργειας από τις ρωσικές δυνάμεις.
Πάντως, η ουκρανική πλευρά δίνει μια διαφορετική ερμηνεία της πραγματικότητας, υποστηρίζοντας πως οι στρατιωτικές της δυνάμεις, οι οποίες ήδη ανακατέλαβαν το νησί, κατάφεραν να τρέψουν σε φυγή τους Ρώσους.
5_80.jpg
Στρατηγικής σημασίας

Σημειώνεται πως το Φιδονήσι αποτέλεσε έναν από τους πρώτους στόχους των Ρώσων κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία.
Μάλιστα το Φιδονήσι έγινε διάσημο την πρώτη μέρα του πολέμου όταν Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί που στάθμευαν εκεί απέρριψαν την απαίτηση ρωσικού πολεμικού πλοίου να παραδοθούν.
1221121.jpg
Εκτός από τη συμβολική του αξία, το νησί είναι επίσης στρατηγικής σημασίας λόγω της θέσης του στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, η οποία παρέχει ένα προνομιακό παρατηρητήριο και ένα μέρος για την ανάπτυξη συστημάτων άμυνας εδάφους- αέρος.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις στο νησί δέχθηκαν αρκετές αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς από τον ουκρανικό στρατό.
09_2.jpg
Τι λένε οι Ουκρανοί

Από την πλευρά τους πάντως οι Ουκρανοί απορρίπτουν τα περί κίνησης καλής θέλησης, αναφέροντας πως το επιχείρημα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κυνικό τέχνασμα των Ρώσων για να συγκαλύψουν την ήττα τους.
Μάλιστα ο κυβερνήτης του Mykolaiv, Vitaliy Kim δημοσίευσε στο Telegram μια ανάρτηση, στην οποία φαίνεται το Φιδονήσι μέσα σε καπνούς, αναφέροντας πως «ανυπομονούμε για μια κίνηση καλής θέλησης και στην Kherson στο άμεσο μέλλον».
Ήδη πάντως αναφέρεται πως ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στο νησί, ενώ υποστηρίζουν πως ανάγκασαν τους Ρώσους να αποχωρήσουν.
Μάλιστα υποστηρίζουν πως οι ρωσικές δυνάμεις τράπηκαν σε φυγή κατά τη διάρκεια της νύχτας με δύο ταχύπλοα.
Ο Andriy Yermak, αρχηγός του επιτελείου του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky συνέχαρη τον ουκρανικό στρατό για τη εξαιρετική δουλειά του στο Φιδονήσι, υποστηρίζοντας και αυτό πως οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν από το νησί, ενώ και ο στρατηγός Valerii Zaluzhnyi ευχαρίστησε όλους όσους βοηθούν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Zaluzhnyi, οι ρωσικές δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να αντέξουν τις επιθέσεις από το ουκρανικό πυροβολικό, τους πυραύλους και τους βομβαρδισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης