Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Putin θέλει ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας – Τα τρία σενάρια

ΗΠΑ: Ο Putin θέλει ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας – Τα τρία σενάρια
Θα κρατήσει πολύ ο πόλεμος εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως ο Vladimir Putin εξακολουθεί να θέλει να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας διατυπώνουν οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως ο πόλεμος θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως μεταδίδει το BBC, η Avril Haines, επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, τονίζει ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά από τις μάχες και συνεπώς μπορούν να καταλαμβάνουν εδάφη με αργό ρυθμό.

Ίδιοι οι στόχοι

Σύμφωνα με την Haines, ο Putin εξακολουθεί να έχει τους ίδιους στόχους που είχε θέσει από την αρχή της σύγκρουσης, δηλαδή να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, κάτι όπου όπως είπε, δεν πρόκειται να το επιτύχει σύντομα.
«Αντιλαμβανόμαστε μια διάσταση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων στρατιωτικών στόχων του Putin σε αυτόν τον τομέα και της ικανότητας του στρατού του, ένα είδος αναντιστοιχίας μεταξύ των φιλοδοξιών του και αυτού που ο στρατός είναι σε θέση να επιτύχει», είπε η Haines μιλώντας σε συνέδριο του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Στις πρώτες αυτές δηλώσεις από τον περασμένο Μάιο, η Haines είπε ότι η εισβολή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι «η εικόνα παραμένει αρκετά ζοφερή».

Τρία σενάρια

Σύμφωνα με την Haines, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ βλέπουν τρία σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ο πόλεμος, με το πιο πιθανό να προβλέπει μια αργή σύγκρουση, κατά την οποία η Ρωσία θα έχει οριακά κέρδη χωρίς να επιτυγχάνει ιδιαίτερη πρόοδο.
Τα άλλα δύο λιγότερο πιθανά σενάρια είναι αφενός να υπάρξει μια σημαντική πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων στο στρατιωτικό μέτωπο αφετέρου να υπάρξει μια σταθεροποίηση στη γραμμή των συγκρούσεων με την Ουκρανία να καταγράφει μικρά κέρδη στις μάχες.
«Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να αρχίσει να εξαρτάται περισσότερο από «ασύμμετρα εργαλεία» για να πλήξει τους εχθρούς της, συμπεριλαμβανομένων κυβερνό –επιθέσεων, προσπαθειών για τον έλεγχο ενεργειακών πόρων, ακόμη και πυρηνικών όπλων.
Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες αφότου το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε την Ουκρανία πως θα σταθεί στο πλευρό της για όσο διάστημα χρειαστεί, ανακοινώνοντας μάλιστα πως θα αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην Ευρώπη.

Putin: Πορευόμαστε βάσει σχεδίου στην Ουκρανία

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία πηγαίνει βάσει του σχεδίου και ότι δεν χρειάζεται να τεθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της.
Όπως είπε, στόχος της επιχείρησης είναι η απελευθέρωση του Donbass, η προστασία των ανθρώπων που ζουν εκεί καθώς και η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ρωσίας.
«Η επιχείρηση προχωρά με ήρεμο και ρυθμικό τρόπο.
Τα στρατεύματα προχωρούν και φτάνουν σε εκείνα τα σημεία που έχουν οριστεί σε αυτό το συγκεκριμένο στάδιο αυτής της επιχείρησης.
Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.
Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προθεσμίες.
Δεν μιλάω ποτέ για αυτό, αφού αυτή είναι η ζωή και αυτά είναι αληθινά πράγματα.
Δεν είναι σωστό να πιέζουμε για προθεσμίες.
Συνδέεται με την ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων, η οποία άμεσα σχετίζεται με πιθανές απώλειες, και πρέπει να σκεφτούμε πάνω απ' όλα πώς να προστατεύσουμε τις ζωές των ανδρών μας» υποστήριξε ο Putin.

Ήθελαν να κάνουν την Ουκρανία γέφυρα για να μας χτυπήσουν

Όπως είπε ο Putin, στόχος ήταν η Ουκρανία να γίνει η γέφυρα εκείνη από την οποία θα χτυπούσαν τη Ρωσία.
«Για αυτό και ζητούν από το Κίεβο να συνεχίσει να πολεμά.
Η Ουκρανία είναι το όχημα για τη Δύση» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Kremenchuk αναφέροντας πως ο ρωσικός στρατός δεν χτυπά αμάχους.
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε πως αυτό ετοιμαζόταν για μια σύγκρουση ήδη από το 2014 ενώ υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με μια αντίστοιχη ένταξη της Ουκρανίας.
Όπως είπε, η Ρωσία δεν έχει κανένα θέμα με την ένταξη των δύο αυτών κρατών στο ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε πως η Μόσχα θα απαντήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, εφόσον αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στις δύο αυτές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης