Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διπλωματικό φιάσκο για Μητσοτάκη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ – Ο Εrdogan κέρδισε ότι ζήτησε με σκληρή διαπραγμάτευση

Διπλωματικό φιάσκο για Μητσοτάκη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ – Ο Εrdogan κέρδισε ότι ζήτησε με σκληρή διαπραγμάτευση
Όσοι ενθουσιάστηκαν με την συναισθηματική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και πίστεψαν ότι ήταν αρκετή να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα, όσοι πανηγύριζαν για την ελληνοαμερικανική συμφωνία και την ελληνογαλλική συμφωνία, έκαναν λάθος και τώρα είδαν πως γίνεται μια ρεαλιστική σκληρή διαπραγμάτευση…

H Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη έτσι όπως έχει εξελιχθεί συνθέτει άλλη μία διπλωματική ήττα για την Ελλάδα καθώς έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα του προέδρου Erdogan και έχει αναδειχθεί ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πόλεμο της Ρωσίας-Ουκρανίας.
Αυτοί είναι οι λόγοι:

  • Ενισχυμένος ο Erdogan από την υποχώρηση Σουηδίας - Φινλανδίας

Ο Erdogan κατάφερε και έφερε στα μέτρα του τις απαιτήσεις του προς τη Φινλανδία-Σουηδία.
Οι δύο χώρες για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και θα σταματήσουν να στηρίζουν οργανώσεις όπως το PKK και το FETO. Αυτό είναι ένα χαρτί για εσωτερική κατανάλωση που ενισχύει τον Erdogan στην τουρκική πολιτική σκηνή.

  • Φινλανδία - Σουηδία θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία

Επίσης, οι δύο χώρες θα πουλάνε αμυντική τεχνογνωσία και όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη.
Είναι ένα πλεονέκτημα για την Τουρκία που ουσιαστικά αδρανοποιεί το επιχείρημα της Ελλάδας ότι δεν πρέπει ευρωπαϊκές χώρες να πουλάνε εξοπλισμό στην Τουρκία καθώς το χρησιμοποιεί κατά άλλης χώρας –μέλος της Ε.Ε.

  • Το Τουρκικό Αιγαίο πρόκριμα για τις περαιτέρω διεκδικήσεις της

Η Τουρκία κατοχυρώνει με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εμπορική χρήση του όρου «Τουρκικό Αιγαίο» και, μάλιστα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να προβάλει αντιρρήσεις και ενστάσεις.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης ψάχνει τους υπαίτιους αυτής της ολιγωρίας με Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Με αυτή την κίνησή της, έστω και εμπορικά, νομιμοποιεί εν μέρει τα σχέδια και τις βλέψεις της στο Αιγαίο.

  • To τουρκικό αίτημα για νέα F16 θα ικανοποιηθεί από το Κογκρέσο

Η Τουρκία θα λάβει νέα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, 40 νέα F16 viper και αναβαθμίσει άλλων 80 παλαιών F16.
Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε δημοσίως ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.
Το Αμερικάνικο Κογκρέσο στο οποίο έχουν το έλεγχο οι Ρεπουμπλικάνοι θα δώσουν την έγκριση στο τουρκικό αίτημα και ο γερουσιαστής Menendez δεν θα μπορέσει να ανατρέχει αυτή τη κατάσταση.

  • Η αντιπροσωπεία αιφνιδιάστηκε από την αναδίπλωση Erdogan

Η ελληνική κυβέρνηση μίλησε για αναδίπλωση της Τουρκίας που δεν επηρεάζει τα ελληνικά συμφέροντα σχετικά με το βέτο σε Φινλανδία-Σουηδία αλλά η αλήθεια είναι ότι είχαν πιστέψει ότι αυτό θα γινόταν.
Τελικά δεν έγινε. Όπως δεν έθεσε (μέχρι τώρα) το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και των άλλων απαιτήσεων στο Αιγαίο.
Έτσι η ελληνική διπλωματία εκεί που ήταν έτοιμη να απαντήσει και να δημοσιοποιήσει τους χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας και των παραβάσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο - Κύπρο τελικά, δεν το έπραξε αφού δεν είχε λόγο πλέον.

  • Η Τουρκία δεν τηρεί τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ στην Ρωσία και επιβραβεύεται

Η «απομονωμένη» Τουρκία ενώ δεν τηρεί τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ προς την Ρωσία, όχι μόνο αναβαθμίστηκε ως παράγοντας στην περιοχή αλλά ενισχύεται αμυντικά.
Οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη να τηρούνται από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ τα συμφωνηθέντα (δηλαδή οι κυρώσεις) δεν έπιασαν τοπο.
Ο Erdogan πέτυχε να πείσει τις χώρες του ΝΑΤΟ και κυρίως τις ΗΠΑ ότι η αναβάθμιση του οπλοστασίου της είναι κομβικής σημασίας για το ΝΑΤΟ.

  • Ο απομονωμένος Erdogan είδε τον Βiden για 70 λεπτά 

Εν κατακλείδι, ο Erdogan συναντήθηκε με τον Biden και είχαν συνομιλίες για 70 λεπτά.
Σίγουρα δεν έριχναν πασιέντζες.
O Biden που απέφευγε εδώ και καιρό να δει τον Erdogan αναγκάστηκε να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ αφού η διεύρυνση του ΝΑΤΟ εκλαμβάνεται ως μία μικρή νίκη Biden κατά της Ρωσίας.
Άλλωστε, στο εσωτερικό ο αμερικάνος πρόεδρος έχει σοβαρά προβλήματα.
Οι δύο άνδρες μιλήσανε για πολλά, από τα ουκρανικά σιτηρά μέχρι τις αμυντικές επιδιώξεις της Τουρκίας.
Σαφώς η ελληνική διπλωματία θα περίμενε κάτι παραπάνω από την απλή παραίνεση Biden να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο. Η ελληνική αντιπροσωπεία, ξεκάθαρα, δεν απέτρεψε την πώληση των αναβαθμισμένων F16 στην Τουρκία γι’ αυτό και θέλησε να κάνει κίνηση αντιπερισπασμού για να σώσει τις εντυπώσεις στέλνοντας, αμέσως, αίτημα στις ΗΠΑ για 20+20 F35 5ης γενιάς.

Συμπέρασμα:

Όσοι ενθουσιάστηκαν με την συναισθηματική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και πίστεψαν ότι ήταν αρκετή να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα, όσοι πανηγύριζαν για την ελληνοαμερικανική συμφωνία και την ελληνογαλλική συμφωνία, έκαναν λάθος και τώρα είδαν πως γίνεται μια ρεαλιστική σκληρή διαπραγμάτευση…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης