Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιώργος Περιστέρης: Θέλει σήμερα η ελληνική κοινωνία να έχει φθηνό ρεύμα ή να πληρώνει ακριβά εισαγόμενη ενέργεια;

Γιώργος Περιστέρης: Θέλει σήμερα η ελληνική κοινωνία να έχει φθηνό ρεύμα ή να πληρώνει ακριβά εισαγόμενη ενέργεια;
Σήμερα το ΥΠΕΝ βάζει στον «πάγο» έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1100 MW αποκλείοντας ετήσια ενέργεια συνολικής ποσότητας 3 .500.000 Mwh το χρόνο από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι κυβερνητικοί θεματοφύλακες της πράσινης μετάβασης κάνουν ότι είναι δυνατόν και καθυστερούν την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ίδια στιγμή υπόσχονται φθηνή ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το μακρινό μέλλον.
Σήμερα το ΥΠΕΝ βάζει στον «πάγο» έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1100 MW αποκλείοντας ετήσια ενέργεια συνολικής ποσότητας 3 .500.000 Mwh το χρόνο από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι θεματοφύλακες της πράσινης μετάβασης δεν νοιώθουν καθόλου άβολα να προσφέρουν περισσότερη ενέργεια από λιγνίτη με σκοπό να περιοριστεί η συμμετοχή του φυσικού αερίου λόγω του υψηλού κόστους.
Ο αποκλεισμός των 3.500.000 Mwh στερεί καθημερινά από τα νοικοκυριά φθηνή και καθαρή ενέργεια 9.589 Mwh ενώ ο διαχειριστής για να μειώσει το κόστος της ενέργειας αυξάνει τη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων για να προσφέρουν αντίστοιχη ποσότητα σε Mwh.

Η φθηνή ενέργεια των ΑΠΕ

Τα παραπάνω συμπεράσματα διατυπώθηκαν σε εκδήλωση της ΕΛΕΤΕΑΝ και του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ με τον πρόεδρο του συνδέσμου κ Γιώργο Περιστέρη να απευθύνει ένα απλό ερώτημα με περιεχόμενο εάν σήμερα η Ελλάδα θέλει να καταναλώνει φθηνή ενέργεια ή να πληρώνει πανάκριβα το φυσικό αέριο άλλων παραγωγικών χωρών, σημειώνοντας όταν η Ελλάδα μπορεί να παράγει πράσινη και φθηνή ενέργεια με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε βαθμό να καθιστούν τη χώρα εξαγωγική βελτιώνοντας το ισοζύγιο το τρεχουσών συναλλαγών.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Αθανάσιος Τσαντίλας αιτιολόγησε την καθυστέρηση ένταξης των 1100 MW μετά από απαίτηση του νομοθέτη να διαμορφωθεί νέα μελέτη του έργου σε σχέση με το περιβάλλον καθώς λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 18 ανεμογεννήτριες και το νέο προβλέπει 11 νέας τεχνολογίας.
Οι επενδυτές και παραγωγοί εκφράζουν ενστάσεις για την αναγκαιότητα νέας μελέτης ενώ η νέα νομοθεσία αφήνει μετέωρη την αρμόδια υπηρεσία με τον κρατικό υπάλληλο να ερμηνεύει τον νομοθέτη για την αναγκαιότητά της.

Οι ΑΠΕ χρηματοδότησαν τα νοικοκυριά με 1,5 δισ ευρώ

Η ΕΛΕΤΕΑΝ με στοιχεία που έδωσε, υπερασπίστηκε ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ συνεισέφεραν κατά 1,5 δισ ευρώ στη μείωση των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών.
Αν η συμμετοχή τους ήταν υψηλότερη στο συνολικό μείγμα τα οφέλη θα ήταν περισσότερα για τους καταναλωτές.
Οι παρεμβάσεις του προέδρου του Συνδέσμου κ Γιώργου Περιστέρη ήταν στραμμένες εάν η ελληνική κοινωνία θέλει φθηνότερο ρεύμα μέσα από τις ΑΠΕ ή θα αποδειχθεί να το πληρώνει πανάκριβα αποκλείοντας με κάθε τρόπο τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν κατά 100% από τις ΑΠΕ και θα ήταν σε θέση να πουλάει ρεύμα στις ξένες χώρες όταν η συνολική παραγωγή τους θα έφτανε στο 140% της εγχώριας ζήτησης.
Πάντως ο κ Περιστέρης αποκάλυψε ότι οι επενδύσεις που έγιναν για τη διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης είναι μονής κατεύθυνσης και τη χαρακτήρισε «κολοβή» διότι η ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει ενέργεια από τα νησιά διότι ο σχεδιασμός δεν το επιτρέπει.
Στέλεχος της ΕΛΕΤΕΑΝ θεωρεί ότι η αστοχία αυτή θα πλήξει και την εγκατάσταση θαλάσσιων ανεμογεννητριών αφού δεν μπορούν να υποστηριχθούν με το υπάρχον σύστημα διασύνδεσης.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης