Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πλησιάζουν το ένα εκατ. την εβδομάδα οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις εξωτερικού σε 18 ελληνικά αεροδρόμια

Πλησιάζουν το ένα εκατ. την εβδομάδα οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις εξωτερικού σε 18 ελληνικά αεροδρόμια

Ελπίδες για ισχυρή τονωτική ένεση στο δημόσιο ταμείο, μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών για τα έσοδα του τουρισμού, καθώς ακόμα και πιο «προσγειωμένες» φωνές που μιλούσαν μέχρι πρότινος για 15 δισ έσοδα στα κρατικά ταμεία, αναθεωρούν πλέον τις προβλέψεις τους προς τα πάνω και δεν αποκλείουν χρονιά – ρεκόρ για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. «Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος.
Τρεις μήνες όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε απόλυτο προορισμό, αφού θα βρεθούμε στο peak της σεζόν και θεωρητικά θα είμαστε γεμάτοι» εκτιμά έμπειρο στέλεχος της αγοράς που παρακολουθεί την πορεία της τουριστικής κίνησης.
Κατά τον ίδιο, είναι «ρεαλιστικός στόχος» φέτος το κλείσιμο της ψαλίδας με το 2019, δηλαδή τα 18δις, «εκτός συγκλονιστικού απροόπτου» και δεν αποκλείει τα έσοδα να πλησιάσουν τελικά, ακόμα και τα 20 δις.
Για τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, οι αφίξεις και οι δαπάνες εντυπωσιάζουν και μάλιστα, εν τη απουσία της Κίνας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
«Οι δύο βασικοί μας στόχοι, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση ταξιδιωτών που δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά στις διακοπές τους, επιτυγχάνονται» δήλωσε στο EuroNews.
Επικαλέστηκε τα μέχρις στιγμής στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα αεροδρόμια και τον τουριστικό κλάδο και είπε ότι προσεγγίζουν ή ακόμα και ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα αντίστοιχα του 2019 παρά το γεγονός ότι η φετινή σεζόν δεν είναι ανέφελη, αλλά αντιμετωπίζει φέτος πολλαπλές κρίσεις (ενεργειακό, πληθωρισμός, πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης).

Στην τελική ευθεία για το 60% των εισπράξεων

Η κατανομή των εισπράξεων ανά τρίμηνο και ανά χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ και την επεξεργασία του ΙΝΣΕΤΕ, δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, Απρίλιος – Ιούνιος αντιστοιχεί περίπου στο 25% των εισπράξεων, ενώ το δεύτερο τρίμηνο, Ιούλιος – Σεπτέμβριος περίπου στο 60% του συνολικού ταμείου.
Οι δείκτες Απριλίου – Μαίου έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στη σεζόν, ενώ, οι σταθερά αυξανόμενες τουριστικές ροές ανέβασαν και την εμπορική κίνηση, δίνοντας ανάσα στις επιχειρήσεις, όχι μόνο σε κατ΄ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς, αλλά και στις πόλεις, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
«Όσο η φήμη της Ελλάδας ενισχύεται και το βλέπουμε αυτό από τη ζήτηση που αυξάνεται, θα καλλιεργούνται προσδοκίες για υπέρβαση των αποτελεσμάτων του 2019 μέχρι και 10% επάνω.
Ενώ, υπάρχουν προορισμοί όπως είναι η Σαντορίνη, όπου επιχειρηματίες μιλούν για αύξηση έως και 25% της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2019, αλλά πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτή η εικόνα δεν είναι οριζόντια σε όλη τη χώρα, καθώς υπάρχουν προορισμοί που δεν έχουν τις ίδιες ταχύτητες ανάκαμψης.
«Μας ικανοποιεί πάντως η τάση που βλέπουμε να ξεχωρίζει, παραδοσιακές μας τουριστικές «δεξαμενές» να ανακαλύπτουν νέους για αυτές προορισμούς μέσα στην Ελλάδα και να θέλουν να τους εξερευνήσουν», δηλώνει επιχειρηματίας του τουρισμού που θεωρεί ότι «όσο πιο μακριά μέσα στο Φθινόπωρο απλώσει τα δίχτυα της η φετινή σεζόν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να καλυφθούν απώλειες μηνών του 2022».

Ψήφοι εμπιστοσύνης από παραδοσιακές αγορές, ΗΠΑ και Ισραήλ

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η Ελλάδα είναι πρώτη σε αφίξεις τουριστών από τη Γαλλία, το Ισραήλ και τη Σερβία, αλλά και στον οδικό τουρισμό από τη Ρουμανία.
Η χώρα μας παραμένει στους δημοφιλέστερους προορισμούς για την αγορά της Αυστρίας, σύμφωνα με την TUI και μαζί με την Τουρκία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη ζήτηση, σταθερά πάνω από το 2019, ενώ οι κρατήσεις του Ομίλου για Κύπρο και Αίγυπτο αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες.
Η Ελλάδα ήταν πέρυσι η μόνη χώρα της Ευρώπης που «άνοιξε» ουσιαστικά για την αμερικανική αγορά και συνεχίζει περισσότερο δυνατά και φέτος.
Οι ΗΠΑ είναι η αγορά – ορόσημο για τα έσοδα, όπου η «τσέπη» των Αμερικανών έχει αντίκρισμα σε συγκεκριμένους κυρίως προορισμούς όπως είναι η Αθήνα και τα νησιά, αφού έχει τη μεγαλύτερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, περίπου 50% πιο πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Είναι ενδεικτικό, ότι έως την ερχόμενη Κυριακή 3 Ιουλίου, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, έχουν προγραμματιστεί 8,1% περισσότερες θέσεις προς τη χώρα μας μέσω διεθνών πτήσεων (875.457) σε 18 αεροδρόμια, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και επιπλέον 7% περισσότερες (936.851) έως τη μεθεπόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου.
Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία βρίσκονται σταθερά στις πρώτες πέντε θέσεις των αγορών και τις ακολουθούν η Ελβετία, η Πολωνία, η Αυστρία, το Ισραήλ και το Βέλγιο.
Οι περισσότερες προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προορίζονται για την Αθήνα και ακολουθούν το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Κως, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Κεφαλονιά, το Άκτιο, η Σκιάθος, η Καλαμάτα, η Καβάλα, η Σάμος, η Κάρπαθος και ο Άραξος.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης