Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών ύψους 30 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών ύψους 30 δισ. δολαρίων
Την ίδια ώρα, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών διαφωνεί με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και προβλέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων με στόχο την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

Στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών αξίας 30 δισ. δολαρίων έχει προχωρήσει η task force REPO τις πρώτες 100 ημέρες λειτουργίας της, ανέφερε την Τετάρτη 29/6 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν «παγώσει» θαλαμηγούς, ελικόπτερα, ακίνητα και έργα τέχνης που κατείχαν Ρώσοι ολιγάρχες ή μέλη της ρωσικής ελίτ, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις.
Η ομάδα δράσης REPO δημιουργήθηκε στις 17 Μαρτίου, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με στόχο να κλιμακωθεί η οικονομική πίεση προς τη Mόσχα.
Αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών ή Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η τελευταία έχει συστήσει τη δική της ομάδα, την «Freeze and Seize», η οποία συνεργάζεται με τη REPO.
Στόχος των ομάδων είναι να εξαντληθούν οι οικονομικοί πόροι της Ρωσίας, καθώς ο Πούτιν συνεχίζει την εισβολή του στην Ουκρανία.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι έχουν «μπλοκαριστεί» περίπου 300 δισ. δολάρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
«Συνεχίζουμε να αυξάνουμε το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία», υπογράμμισε.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο δικηγόρος Tom Firestone, ο οποίος ειδικεύεται σε διεθνείς έρευνες για λογαριασμό επιχειρήσεων, ανέφερε ωστόσο, ότι οι κατασχέσεις «μπορεί να έχουν συνέπειες για αθώους ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο. «Πρέπει να προσέχουμε και να μην τιμωρούμε αθώους ανθρώπους», τόνισε.
«Οι κυρώσεις επεκτείνονται σε τρομακτικό βαθμό», δήλωσε ο Firestone και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση κυνηγά πολλούς και διαφορετικούς στόχους.
Επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις κινήσεις της».
Την ίδια ώρα, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών διαφωνεί με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και προβλέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων με στόχο την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, τονίζει πως επιδιώκει «να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων για συγκεκριμένα πρόσωπα και οντότητες».

www.bankingnes.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης