Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώπιον συστημικής πρόκλησης το ΝΑΤΟ, μετά την «τρύπα» που άνοιξε η Τουρκία - Αγεφύρωτα τα χάσματα των κρατών μελών

Ενώπιον συστημικής πρόκλησης το ΝΑΤΟ, μετά την «τρύπα» που άνοιξε η Τουρκία - Αγεφύρωτα τα χάσματα των κρατών μελών
Ψεύτικη και υποκριτική η «πολυδιαφημισμένη» ενότητα στο ΝΑΤΟ...
Σχετικά Άρθρα

Τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση Biden ενέτεινε τις προσπάθειές της για να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της, με σκοπό τη χάραξη μακροπρόθεσμων σχεδίων για την παράταση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και την αντιμετώπιση της Κίνας την επόμενη δεκαετία.
Το ζήτημα, εν προκειμένω, είναι αν η Ευρώπη, τελικά, θα ακολουθήσει το σχέδιο που επιδιώκουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ…
Με άλλα λόγια, αν η «πολυδιαφημισμένη» από τα mainstream media ενότητα θα αντέξει στον χρόνο ή θα την πάρει το ποτάμι των αντιθέσεων;
Σύμφωνα με διακεκριμένους Κινέζους αναλυτές, κάτω από τη φαινομενικά άνευ προηγουμένου ενότητα υπάρχουν αγεφύρωτα χάσματα μεταξύ των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ, και μάλιστα σε σημαντικά ζητήματα, όπως το πώς θα τοποθετηθούν απέναντι στην Κίνα, ποια θα είναι η απάντηση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και η αντιμετώπιση της Τουρκίας στο μέλλον.
Φυσικά, ως συντονίστρια τε και ηγέτιδα δύναμη, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών…
Ωστόσο, υπό την αμερικανική ηγεσία και χάριν της υποτιθέμενης ενότητας, είναι σχεδόν αναπόφευκτο κάποια μέλη να θυσιαστούν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου πριν από τη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα ότι θα υπάρξει πλήρης μεταμόρφωση του Συμφώνου, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου στρατηγικού δόγματος, το οποίο θα αντιμετωπίζει την Κίνα και τη Ρωσία ως παράγοντες αστάθειας –έως και εχθρούς για πρώτη φορά– για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες της συμμαχίας».
Σε απάντηση, ο Zhao Lijian, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η προσέγγιση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από «παλιό κρασί σε ένα μπουκάλι».
Η ψυχροπολεμική νοοτροπία των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει… με τη δημιουργία φανταστικών εχθρών.
Λεπτομέρειες της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, ωστόσο, όπως φαίνεται, η Συμμαχία έχει χωριστεί σε –τουλάχιστον- δύο διαφορετικές ομάδες, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να προσπαθούν να πιέσουν για μια σκληρή στάση και τη Γερμανία με τους δορυφόρους της να θέλουν την υιοθέτηση μιας πιο ήπιας στάσης και μετρημένες αναφορές.
Χαρακτηριστική είναι φράση την οποία χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του στο Reuters γνωστός διπλωμάτης, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί: Το ΝΑΤΟ είναι ενώπιον μιας συστημικής πρόκλησης, χρειάζεται γλώσσα εξισορρόπησης, ειδικά σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος τόσο με το Πεκίνο όσο και με τη Μόσχα.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo προειδοποίησε ότι «το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Κίνα όπως γυρνάμε την πλάτη μας στη Ρωσία», αναφέροντας ότι το Πεκίνο είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος.
Σημειώνεται πως η εχθρότητα προς τη Ρωσία έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα φτώχειας σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, με τους κατοίκους τους να βγαίνουν ακόμα και στους δρόμους εις ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως υπάρξει υπαναχώρηση σε σχέση με τη σκληρή ρητορική των ΗΠΑ από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας…
Εν προκειμένω, πέρα από τη Ρωσία, πρέπει να επισημανθεί πως η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εταίρος για τις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ και ο μεγαλύτερος εταίρος για τις εισαγωγές από την ΕΕ.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν, παντί τρόπω, να εξασφαλίσουν την πρόσδεση της Ευρώπης στο αμερικανικό άρμα, αλλά χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα επιδιώξουν μέχρι τέλους τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης – καθώς μάλιστα έχουν διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ για την παγκόσμια οικονομική τάξη και ασφάλεια.
Σύμφωνα με την ατζέντα, οι Σύμμαχοι θα συζητήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, ωστόσο οι Ευρωπαίοι θέλουν να τερματιστεί η κρίση μέσω διαπραγματεύσεων.
Και, βέβαια, οι ΗΠΑ δεν έχουν έρεισμα σε σχέση με την εξωτερική πολιτική τους ούτε εγχωρίως ούτε στο εξωτερικό.
Δύο ημέρες πριν φτάσει ο Biden στην Ευρώπη, δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του έπεσε στο 36%, το χαμηλότερο από τα τέλη Μαΐου, ενώ μόνο το 18% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επίσης, ο Donald Trump μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος το 2024, και αν κερδίσει, το πιο πιθανό θα είναι οι ΗΠΑ να αδιαφορήσουν για το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα η Συμμαχία να διαλυθεί.

Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία προελαύνει επιτυχώς στην Ουκρανία, γεγονός που δυσχεραίνει το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία μέσω της Πολωνίας, με κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης…
Το ΝΑΤΟ όμως δεν έχει ώριμο σχέδιο για να προστατεύσει Πολωνία, ούτε για τη Βαλτική, παρά το γεγονός ότι θεωρείται κομβική περιοχή.
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν επανειλημμένα καλέσει το ΝΑΤΟ για μια επείγουσα ενημέρωση, στο πλαίσιο της λεγόμενης προσέγγισής του "tripwire".
Οι Financial Times επικαλούνται τον Stoltenberg να λέει ότι «δεν μοιραζόμαστε ποτέ τις λεπτομέρειες των επιχειρησιακών σχεδίων», αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Για την καλύτερη προστασία της ανατολικής πλευράς του, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αυξήσει τα στρατεύματά του ταχείας αντίδρασης από 40.000 σε 300.000, ανέφερε η έκθεση.
Αλλά το Σύμφωνο αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στα συμφέροντα των 12 ιδρυτικών μελών του, επομένως είναι πιθανό το ΝΑΤΟ να θυσιάσει τις τρεις χώρες της Βαλτικής για να προστατεύσει τα ιδρυτικά μέλη στη δυτική Ευρώπη.
Εάν χώρες όπως η Λιθουανία προκαλέσουν τη Ρωσία, οι δυτικοί δεν θα στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις.
Και, τέλος, παρά την άρση του βέτο, η Τουρκία προκάλεσε μια τρύπα στον ιστό της Συμμαχίας
Η ανοιχτή αντίθεση της Τουρκίας μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη μεταξύ της Τουρκίας και άλλων μελών του ΝΑΤΟ, να βαθύνει τις εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των μελών και να επηρεάσει το σύστημα λήψης αποφάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης