Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρ. Δήμας: Μπορούμε να γίνουμε κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για τα Βαλκάνια

Χρ. Δήμας: Μπορούμε να γίνουμε κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για τα Βαλκάνια
Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπως το Elevate Greece για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου.
Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα καταγράφει υψηλές επιδόσεις στη βελτίωση της θέσης της στις ευρωπαϊκές κατατάξεις που αφορούν την καινοτομία και της δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022» (TFTD), που διοργάνωσε σε υβριδική μορφή, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής της Βορείου Ελλάδος σε πυλώνα συνεργασίας, ανάπτυξης και καινοτομίας.
Απαντώντας στα ερωτήματα που του έθεσε ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Κωστόπουλος και συζητώντας με τον επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στην Θεσσαλονίκη Νίκο Γκαριμπόλντι ο κ. Δήμας επισήμανε πως «στόχος είναι να βελτιωνόμαστε κάθε χρόνο» και «να γίνουμε κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για τα Βαλκάνια».
«Όταν μία τόσο σημαντική εταιρεία, όπως η Pfizer, επιλέγει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα για να κάνει μία σημαντική επένδυση, δε μιλάμε απλά για επένδυση κεφαλαίου, αλλά επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο», επισήμανε, σημειώνοντας πως η υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής για την έρευνα και ανάπτυξη περνάει μέσα από πρωτοβουλίες, φορολογικά κίνητρα, προγραμματικές δράσεις, επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, και αξιοποίηση κονδυλίων, όπως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπως το Elevate Greece για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που διευκολύνει τη δημιουργία start-ups αλλά και στην ενθάρρυνση των συνεργιών μεταξύ των επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στο Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης Thess INTEC, το Διεθνές Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς που πρόκειται να δημιουργηθεί σε έκταση 760 στρεμμάτων δίπλα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την ελπίδα ότι εταιρείες όπως η Pfizer θα αξιοποιήσουν τις υποδομές και θα είναι οι πρώτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα διαθέτει τη δεξαμενή ταλέντων που θα δώσει ώθηση σε αυτές τις δράσεις εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η χώρα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και ταλαντούχα άτομα με δεξιότητες, και το ζητούμενο είναι να επιστρέψουν και πολλοί από τους επιστήμονες που είχαν φύγει στο εξωτερικό και «ήταν μεγάλη επιτυχία της Pfizer να αποκτήσει στο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη ανθρώπους με τέτοια προσόντα, πολλοί από τους οποίους είναι από την Ελλάδα αλλά και κάποιοι Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ήταν δηλαδή ένα brain gain».
Ο κ. Δήμας σημείωσε ακόμη πως «είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε ευκαιρίες για έρευνα και καινοτομία, όχι μόνο στις μεγάλες εταιρείες αλλά και στις μικρομεσαίες και σε αυτό, όπως εξήγησε, στοχεύουν οι συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας (innovation clusters). Σχετικά με την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επισήμανε ότι «είναι μία χρυσή ευκαιρία που δεν μπορούμε να χάσουμε, είναι μοναδική ευκαιρία και νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλές κινήσεις στη σωστή κατεύθυνση, για πρώτη φορά όλα τα ερευνητικά κέντρα στη χώρα θα ενισχύσουν τις υποδομές τους και θα τις αναβαθμίσουν, ενώ το ΕΚΕΤΑ θα αποκτήσει νέο κτίριο μέσα στο thessINTEC, που θα χρηματοδοτηθεί από Ταμείο Ανάκαμψης, εγκαταστάσεις πολύ σημαντικές για τη Θεσσαλονίκη αλλά και την έρευνα και καινοτομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->