Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σρι Λάνκα: Καταρρέει η χώρα λόγω έλλειψης καυσίμων, κλείνουν σχολεία, εφοδιάζονται μόνο υπηρεσίες υγείας και τρένα

Σρι Λάνκα: Καταρρέει η χώρα λόγω έλλειψης καυσίμων, κλείνουν σχολεία, εφοδιάζονται μόνο υπηρεσίες υγείας και τρένα
Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, με τα συναλλαγματικά αποθέματα να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό και τη χώρα να αδυνατεί να πληρώσει για βασικές εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων
Η Σρι Λάνκα θα κλείσει σχολεία και θα επιτρέπει τον εφοδιασμό καυσίμων μόνον για τις υπηρεσίες που κρίνονται ζωτικής σημασίας, όπως αυτές του τομέα υγείας και των τρένων και των λεωφορείων, για δύο εβδομάδες από σήμερα, δήλωσε υπουργός, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί σοβαρή έλλειψή τους.
Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική της κρίση, με τα συναλλαγματικά αποθέματα να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό και η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων να αγωνίζεται να πληρώσει για βασικές εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και κυρίως καυσίμων.
Βιομηχανίες, όπως αυτή των ενδυμάτων, μια μεγάλη πηγή εισοδήματος της Σρι Λάνκα, έχουν ακόμη καύσιμα για μόνον μία εβδομάδα ως 10 μέρες. Τα σημερινά αποθέματα της χώρας θα εξαντληθούν σε λίγο λιγότερο από μια εβδομάδα αν συνεχιστεί η συνηθισμένη ζήτηση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
H Σρι Λάνκα θα εφοδιάζει με καύσιμα μόνον τα τρένα και τα λεωφορεία, τις υπηρεσίες υγείας και τα οχήματα που μεταφέρουν τρόφιμα από σήμερα ως τις 10 Ιουλίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Badula Guneuardena.
Τα σχολεία στις αστικές περιοχές θα κλείσουν και όλοι καλούνται να εργαστούν από το σπίτι, πρόσθεσε. Οι υπηρεσίες λεωφορείων που συνδέουν τις επαρχίες θα περιοριστούν.
«Η Σρι Λάνκα δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ τόσο σοβαρή οικονομική κρίση στην ιστορία της», σημείωσε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ένα πιθανό σχέδιο διάσωσης, αλλά πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να περιμένουν τόσο και οι αιτήσεις για διαβατήρια έχουν αυξηθεί.
Το πολεμικό ναυτικό συνέλαβε τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 54 ανθρώπους ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Σρι Λάνκα καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα με σκάφος, σημείωσε επίσης εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ άλλοι 35 είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του προέδρου Gotabaya Rajapasqa παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον περασμένο μήνα αφού οι συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας 300.
Κλιμάκωση της έλλειψης καυσίμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα διαδηλώσεων.
Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Sadith Premadasa ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης.
«Η χώρα έχει καταρρεύσει τελείως λόγω της έλλειψης καυσίμων», δήλωσε σε βίντεό του. «Η κυβέρνηση είπε ψέματα στον κόσμο επανειλημμένως και δεν έχει κανένα σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης