Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Peterson Institute: Δεν αποκλείεται, η Ρωσία να αφήσει την Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο - Οι χώρες του G7 να είναι έτοιμες

Peterson Institute: Δεν αποκλείεται, η Ρωσία να αφήσει την Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο - Οι χώρες του G7 να είναι έτοιμες
Η Gazprom μείωσε -κατά περίπου 60%- τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τις τελευταίες εβδομάδες
Σχετικά Άρθρα

Για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αφήσει την Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο προειδοποιεί αναλυτής από το Peterson Institute for International Economics, επισημαίνοντας ότι οι χώρες του G7 πρέπει να είναι έτοιμες, καθώς η εξέλιξη αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«Το G7 πρέπει να προετοιμαστεί για διακοπή του φυσικού αερίου. Το G7 έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μια μείωση του πετρελαίου. Μπορεί να προμηθευτεί από αλλού, αλλά το φυσικό αέριο θα μπορούσε να διακοπεί και αυτό θα είχε συνέπειες», δήλωσε στο CNBC ο Jeffrey Schott, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International.
Ο Schott υπογραμμίζει ότι «η Ρωσία έχει ήδη μειώσει σημαντικά τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και μέσω της Ουκρανίας. Επομένως, το κλείσιμο των αγωγών δεν είναι αδιανόητο. Η Ρωσία πουλάει επίσης λίγο LNG στην Ευρώπη, αλλά όχι τόσο πολύ». Σύμφωνα με τον ίδιο «η συνολική διακοπή της ρωσικής προμήθειας θα προκαλούσε τον περιορισμό του φυσικού αερίου τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».
Η Gazprom, ο κρατικός προμηθευτής ενέργειας της Ρωσίας, μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 60% τις τελευταίες εβδομάδες. Η κίνηση ώθησε τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ολλανδία να δηλώσουν ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στον άνθρακα για άλλη μια φορά.
Οι δηλώσεις του Schott έγιναν τη στιγμή που οι ηγέτες του G7 συναντήθηκαν στο Μόναχο της Γερμανίας για την τελευταία τους Σύνοδο Κορυφής.
Καθώς η παγκόσμια πίεση συνεχίζει να συσσωρεύεται στη Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία, η Ευρώπη αντιμετωπίζει «μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Schott μιλώντας στο CNBC και συνέχισε «προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Όσο περισσότερο υπάρχει εχθρότητα κατά της Ρωσίας, τόσο περισσότερο ο Putin απειλεί και ενδεχομένως να μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Βλέπω ότι αυτό θα συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα».

Εντείνονται οι ανησυχίες στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πιθανότητα ολικής διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Γερμανία δήλωσε πρόσφατα ότι μεταβαίνει στο λεγόμενο «επίπεδο συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, καθώς οι μειωμένες ρωσικές ροές επιδεινώνουν τους φόβους για ελλείψεις τον χειμώνα.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου τριών σταδίων της. Πρόκειται για μια ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βλέπει τώρα υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων φυσικού αερίου.
Η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου μέσω ρωσικών αγωγών και προσπαθεί να μειώσει γρήγορα την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες ως απάντηση στην πολύμηνη επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, είχε προηγουμένως επιδιώξει να διατηρήσει ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα.
«Η απειλή είναι ότι θα υπάρξει διακοπή του φυσικού αερίου προτού γεμίσουν τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου και αυτό θα ήταν απειλή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και θα προκαλούσε περιορισμό. Οπότε ο Putin βάζει τα χαρτιά του στο τραπέζι και μένει να φανεί εάν θα ακολουθήσει την απειλή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης