Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Η Ρωσία τυπικά έχει χρεοκοπήσει για την μη καταβολή ομολόγων σε ευρώ αλλά σε ρούβλια

Moody's: Η Ρωσία τυπικά έχει χρεοκοπήσει για την μη καταβολή ομολόγων σε ευρώ αλλά σε ρούβλια
Έτσι, για να αποπληρώσει το χρέος, η Ρωσία για πρώτη φορά κάλυψε τις υποχρεώσεις της πληρώνοντας ευρωομόλογα όχι σε ευρώ αλλά σε ρούβλια χρησιμοποιώντας έναν νέο μηχανισμό που επιτρέπει την πραγματοποίηση τέτοιων πληρωμών

Η Moody's ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η Ρωσία αθέτησε τις υποχρεώσεις του εξωτερικού χρέους.
Στις 27 Ιουνίου, οι κάτοχοι κρατικού χρέους της Ρωσίας δεν πληρώθηκαν τοκομερίδια για εκδόσεις ευρωομολόγων ("Russia-26" και "Russia-36") ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων αφού παρήλθε και η περίοδος χάριτος των 30 ημερών και σύμφωνα με τον ορισμό, αποτελεί προεπιλογή», ​​αναφέρεται στην έκθεση της Moody's.

Tον Μάιο 2022, οι ΗΠΑ δεν ανανέωσαν τη γενική άδεια που επέτρεπε στη Ρωσία να πραγματοποιεί πληρωμές για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της.
Έτσι, για να αποπληρώσει το χρέος, η Ρωσία για πρώτη φορά κάλυψε τις υποχρεώσεις της πληρώνοντας ευρωομόλογα όχι σε ευρώ αλλά σε ρούβλια χρησιμοποιώντας έναν νέο μηχανισμό που επιτρέπει την πραγματοποίηση τέτοιων πληρωμών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, αυτό δεν σημαίνει αθέτηση πληρωμών για το εξωτερικό χρέος.
Οι πιστωτές δεν έχουν κανένα λόγο να μην πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν εκπληρώνει σωστά τις υποχρεώσεις της, καθώς υπό συνθήκες ανωτέρας βίας, η Ρωσία κάνει τα πάντα για να πληρωθούν οι πιστωτές.
Σύμφωνα με τον Anton Siluanov, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούν τεχνητά εμπόδια στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας προκειμένου να «βάλουν την ετικέτα «της χρεοκοπίας».

Η θέση της Moody's...

Με τη σειρά της η Moody's δεν αποκλείει περαιτέρω χρεοκοπίες σε μελλοντικές πληρωμές κουπονιών.
Με διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας στις 22 Ιουνίου, εισήχθη μια διαδικασία για την πληρωμή του εξωτερικού χρέους σε ρούβλια.
Είχαμε τη γνώμη ότι θα εξετάσουμε τις πληρωμές σε ρούβλια για ομόλογα που δεν επιτρέπουν μια τέτοια κίνηση σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους της εππιλεκτικής χρεοκοπίας».

Πρόσθεσαν ότι τα ευρωομόλογα που εκδόθηκαν από τη Ρωσία μετά το 2018 επιτρέπουν την εξαγορά σε ρούβλια υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Ωστόσο, τα ευρωομόλογα που εκδόθηκαν πριν από το 2018 είτε δεν περιέχουν αυτή τη ρήτρα είτε επιτρέπουν την εξαγορά μόνο σε νόμισμα όπως το δολάριο, το ευρώ, την στερλίνα ή το ελβετικό φράγκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης