Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής NATO 29-30/6 - Έκτακτη συνάντηση Biden με Erdogan για να αλλάξει άποψη για Σουηδία, Φινλανδία

Σύνοδος Κορυφής NATO 29-30/6 - Έκτακτη συνάντηση Biden με Erdogan για να αλλάξει άποψη για Σουηδία, Φινλανδία
Αν και ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί συνάντηση του αμερικανού Προέδρου Biden με τον τούρκο Πρόεδρο Erdogan αμερικανικές πηγές δεν απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο

Η Τουρκική διπλωματία και στρατηγική όχι μόνο αποδίδει αλλά καθιστά τον Erdogan τον Τούρκο Πρόεδρο ως το απόλυτο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη της Ισπανίας στις 29 και 30 Ιουνίου 2022.
Αν και ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί συνάντηση του αμερικανού Προέδρου Biden με τον τούρκο Πρόεδρο Erdogan αμερικανικές πηγές δεν απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν περίμεναν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τις προσπάθειες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο CNN ότι υπάρχει ελπίδα για τουρκικές παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής:
«Η καλύτερη πρόβλεψή μου με βάση αυτά που έχω δει είναι ότι η Τουρκία θα κάνει παραχωρήσει στην Μαδρίτη στην Σύνοδο Κορυφής απαιτώντας προφανώς ορισμένα θέματα.
Επίσης, πάντα προτιμούν αν πρόκειται να κάνουν παραχωρήσεις για να το κάνουν σε επίπεδο ηγετών, πιστεύουν ότι ενισχύει το προφίλ του Erdogan».
«Είναι η τυπική διπλωματική τακτική της Τουρκίας να διαφωνεί μέχρι την τελευταία δυνατή στιγμή.
Και αυτή η τελευταία δυνατή στιγμή ορίζεται συνήθως ως διμερής συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από μια συνάντηση ηγετών»

Η Τουρκία έχει τονίσει ότι παρά τις πιέσεις των δυτικών συμμάχων, δεν βλέπει καθόλου τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ως «προθεσμία»
«Θα υπάρξει μια τετραμερής Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο ηγετών με την παρουσία του προέδρου της Τουρκίας στη Μαδρίτη μετά από αίτημα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin η Τουρκία δεν θα κάνει ένα βήμα πίσω ώστε η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Έχουμε φέρει τις διαπραγματεύσεις σε ένα ορισμένο σημείο.
Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα πίσω εδώ» ανέφερε η Τουρκική πλευρά.

Η κυβέρνηση Erdogan έχει καταγγείλλει τη σουηδική και τη φινλανδική κυβέρνηση ότι «υποστηρίζει» τις κουρδικές «τρομοκρατικές» ομάδες, συγκεκριμένα το PKK και άλλες οργανώσεις στη βόρεια Συρία.
Ο Erdogan έφτασε στο σημείο να απαιτήσει από τις σκανδιναβικές χώρες να εκδώσουν καταζητούμενα μέλη της οργάνωσης.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν τόνισε στην σύνοδο κορυφής της G7 στη Γερμανία, ότι στόχος πριν από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης ήταν να «δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη θετική δυναμική πίσω από τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας», αν και προειδοποίησε ότι όλα τα θέματα δεν θα επιλυθούν στην Μαδρίτη στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τόνισε επίσης ότι δεν έχει προγραμματιστεί επίσημη διμερής συνάντηση μεταξύ του Biden και του Erdogan, αλλά ότι «μπορεί κάλλιστα να έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν».

Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την δύναμη πυρός σε πάνω από 300.000 στρατιώτες

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ στις 27 Ιουνίου ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία θα αυξήσει δραστικά τη δύναμη υψηλής ετοιμότητάς του εν μέσω της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων σε περισσότερους από 300.000 σε αυτό που αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη αναθεώρηση της συλλογικής άμυνας και αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο».
«Η Ρωσία έχει απομακρυνθεί από τη συνεργασία και τον διάλογο που το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δημιουργήσει με τη Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου κορυφής στην Ισπανία.
«Επέλεξαν την αντιπαράθεση αντί για διάλογο. Λυπούμαστε για αυτό… αλλά φυσικά, τότε πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την πραγματικότητα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ διαθέτει ήδη περίπου 40.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα.
«Θα μεταμορφώσουμε τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας σε πολύ πάνω από 300.000» πρόκειται για μια αύξηση 650% των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης