Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αγώνας δρόμου από G7 - ΕΕ για να αποτραπεί η ενεργειακή κατάρρευση τον χειμώνα - Οι παγίδες του πλαφόν στο πετρέλαιο

Αγώνας δρόμου από G7 - ΕΕ για να αποτραπεί η ενεργειακή κατάρρευση τον χειμώνα - Οι παγίδες του πλαφόν στο πετρέλαιο
Οι ηγέτες των G7 βρίσκονται κοντά στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την ενεργειακή κατάρρευση τον προσεχή χειμώνα.
Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των G7 βρίσκονται κοντά στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου, σε μία προσπάθεια να ρίξουν τις τιμές και να πλήξουν περαιτέρω στη Ρωσία.
Απόφαση ωστόσο, η οποία κρύβει παγίδες, καθώς για να εφαρμοστεί θα χρειαστεί η συνεργασία μεγάλων εισαγωγέων, όπως η Ινδία και η Κίνα, με τις οποίες η Μόσχα έχει ενισχύσει τους δεσμούς της, αλλά και του OPEC+.
Η Γαλλία έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στο επίπεδο των χωρών παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανία εμφανίζεται πιο επιφυλακτική.

Κοντά σε συμφωνία για πλαφόν οι G7

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα δεσμευθούν σήμερα σε νέο πακέτο συντονισμένων ενεργειών με στόχο την αύξηση της πίεσης σε βάρος της Ρωσίας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα οριστικοποιήσουν τα σχέδια για πλαφόν τιμών στο πετρέλαιο.

Ο διπλός στόχος της Δύσης

«Οι διττοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχοθετήσουν άμεσα τα έσοδα του Vladimir Putin, ιδιαίτερα μέσω της ενέργειας, αλλά επίσης να ελαχιστοποιήσουν τα επακόλουθα και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της G7.
Οι ηγέτες της G7 είναι «πολύ κοντά στο σημείο του να αποφασίσουν να ζητήσουν από τους υπουργούς τους να αναπτύξουν επειγόντως μηχανισμούς για να θέσουν πλαφόν σε παγκόσμιο επίπεδο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε ο αξιωματούχος. Ένας τέτοιος μηχανισμός, που μένει να καθοριστεί, θα περνά από τις «υπηρεσίες» που αφορούν την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε η πηγή αυτή.
Οι χώρες της G7, που αντιστοιχούν περίπου στο μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι αποφασισμένες να εντείνουν τις πιέσεις στη Ρωσία χωρίς να οδηγήσουν σε αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού που πλήττει ιδιαίτερα το νότιο ημισφαίριο.

Νέοι κανόνες από την ΕΕ για την αποθήκευση του φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα, η ΕΕ θεσπίζει νέους κανόνες για την αποθήκευση του φυσικού αερίου, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουν την επάρκεια για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε κανονισμό με στόχο να διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ πληρούνται πριν από τη χειμερινή περίοδο και μπορούν να μοιράζονται μεταξύ των κρατών μελών σε πνεύμα αλληλεγγύης, παρά τις διαταραχές στην αγορά φυσικού αερίου.
Ο κανονισμός προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον χειμώνα του 2022-2023 και στο 90% πριν από τις επόμενες χειμερινές περιόδους. Συνολικά, η ΕΕ θα προσπαθήσει συλλογικά να καλύψει το 85% της συνολικής υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ το 2022.
Ορισμένα κράτη μέλη δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους και έτσι ο κανονισμός προβλέπει ότι θα πρέπει να αποθηκεύουν το 15% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε αποθέματα που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη και έτσι να έχουν πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου που είναι αποθηκευμένα σε άλλα κράτη μέλη. Αυτός ο μηχανισμός θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα μοιραστεί το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η πλήρωση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων της ΕΕ.
Ο κανονισμός προβλέπει επίσης την υποχρεωτική πιστοποίηση όλων των φορέων εκμετάλλευσης του υπόγειου χώρου αποθήκευσης αερίου από τις αρχές των ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Στόχος αυτής της πιστοποίησης είναι να αποφευχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι εξωτερικής επιρροής σε κρίσιμες υποδομές αποθήκευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και άλλα βασικά συμφέροντα ασφάλειας.
Οι υποχρεώσεις πλήρωσης της χωρητικότητας αποθήκευσης θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2025, αλλά οι υποχρεώσεις πιστοποίησης φορέα εκμετάλλευσης αποθεμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την ημερομηνία αυτή.
Ο κανονισμός προβλέπει επίσης τη χορήγηση παρέκκλισης στην Κύπρο, τη Μάλτα και την Ιρλανδία, εφόσον δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σύστημα φυσικού αερίου άλλων κρατών μελών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης