Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G7 - Νέο κύμα κυρώσεων: Σχέδιο για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου - Τι φοβάται η ΕΕ

Σύνοδος G7  - Νέο κύμα κυρώσεων: Σχέδιο για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου - Τι φοβάται η ΕΕ

Ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου και ότι τη σύνοδο θα απασχολήσουν ιδιαίτερα οι συνέπειες του μέτρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης

Σχετικά Άρθρα

(Διαρκές Upd) Οι ηγέτες της G7 που συναντώνται στη σύνοδο κορυφής στις Βαυαρικές Άλπεις την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 επιδιώκουν μια συμφωνία για την επιβολή «ανώτατου ορίου τιμής» στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς στοχος των πλέον αναπτυγμένων κρατών είναι να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον ήδη τετράμηνο πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο στόχος θα ήταν μια ευρεία γκάμα χωρών που ξεπερνούν την G7 να επιβάλει ένα ανώτατο όριο στην τιμή που καταβάλλεται για το ρωσικό πετρέλαιο, προκειμένου να περιοριστεί το όφελος για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου από την εκτίναξη της τιμής του αργού.
Η κίνηση αυτή θα αμβλύνει επίσης τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών της ενέργειας στις δυτικές οικονομίες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η ιδέα προωθήθηκε έντονα από τις ΗΠΑ.

Αν και η Γερμανία είχε εδώ και καιρό επιφυλάξεις σχετικά με αυτό, τα πρόσφατα σχόλια Γερμανών αξιωματούχων υποδηλώνουν ότι το Βερολίνο προσεγγίζει την ιδέα.
Αρνητικές επιπτώσεις
Ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου τις επόμενες ώρες, τονίζοντας την ανάγκη για ένα «σαφές όραμα» και επίγνωση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων.
Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών της ΕΕ και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επιλύσουν δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε και θα ταιριάζει με τα καθεστώτα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Πτώση των ρωσικών εξαγωγών 90%

Η ΕΕ συμφώνησε τον Μάιο σε μια σταδιακή απαγόρευση των αποστολών ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης, ενώ επέτρεψε προσωρινές τη ροή αργού πετρελαίου που μέσω αγωγού.
Τα μέτρα αναμένεται να μειώσουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ κατά 90% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι ηγέτες της G7 συναντώνται καθώς οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνουν μια ολοένα μεγαλύτερη σκιά στην παγκόσμια οικονομία.
Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών έχει ωθήσει τις τιμές των τροφίμων και η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη απειλεί με την εκδήλωση μείζονος ενεργειακής κρίσης.

Πληθωρισμός και άνοδος των επιτοκίων

Καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη και οι κεντρικές τράπεζες ανταποκρίνονται με πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι περίμεναν οι αγορές, οι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο υποβαθμίζουν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους, ενώ ορισμένοι προειδοποιούν ακόμη και για ύφεση.
Η συνάντηση, στο πολυτελές θέρετρο της Βαυαρίας, Schloss Elmau, φιλοξενείται από τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz.
Συμμετέχουν επίσης  οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά.
Η Αργεντινή, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη, η Ινδονησία και η Ινδία έχουν προσκληθεί ως χώρες «εταίροι».


Embargo στις εισαγωγές χρυσού

Οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν την Κυριακή 26 Ιουνίου  ότι θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, στο πλαίσιο των προσπαθειών επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας.
«Πρέπει να εξαλείψουμε τη χρηματοδότησή του καθεστώτος Putin», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson .
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας κάνουν ακριβώς αυτό».
Γερμανός αξιωματούχος δληλωσε ότι στην Ουκρανία η G7 θα έχει ως στόχο να μεταφέρει ένα «μήνυμα ενότητας» και «σήμα υποστήριξης» προς το Κίεβο.

Βρετανία; Φόβος για κόπωση

Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυποργός Boris Johnson επανέλαβε την την ανάγκη να διατηρηθεί η συναίνεση ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει «κούραση» μεταξύ «πληθυσμών και πολιτικών».
Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για την αποδυνάμωση της υποστήριξης στην Ουκρανία, ο Johnson απάντησε:
«Νομίζω ότι η πίεση είναι εκεί και το άγχος υπάρχει, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό».

Τα ρωσικά έσοδα

Η ιδέα του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου έρχεται σε μια στιγμή που οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας κινδυνεύουν να πλήξουν περισσότερο αυτούς που τις επέβαλαν.
Παρά τους δυτικούς περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου δεν μειώθηκαν απαραίτητα επειδή η τιμή του αργού έχει αυξηθεί τόσο απότομα.
Ο Michel : «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο στόχος είναι να στοχεύσουμε τη Ρωσία και όχι να κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη.
Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εάν λάβουμε μια τέτοια απόφαση υπάρχει ένα σαφές όραμα, μια σαφής κοινή αντίληψη, για το ποιες είναι οι άμεσες επιπτώσεις και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι παράπλευρες συνέπειες».
Σημείωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει μια απόφαση με τους εταίρους της, αλλά τόνισε ότι είναι «προσεκτικός» στο θέμα.
Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «εντατικές συζητήσεις» για το πώς θα εφαρμοστεί ένα ανώτατο όριο τιμών και θα προστεθεί στις δυτικές και ιαπωνικές κυρώσεις.
«Τα ζητήματα που πρέπει να λύσουμε δεν είναι ασήμαντα, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο για να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε.

Ναυτιλία και ασφάλιση των cargos

Στο πλαίσιο του συστήματος περιορισμού των τιμών του πετρελαίου, η Ευρώπη θα περιόριζε το εύρος των ναυτιλιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, επιβάλλοντας ότι οι υπηρεσίες θα ήταν διαθέσιμες μόνο εάν τηρούνταν το ανώτατο όριο τιμών από τον εισαγωγέα πετρελαίου.
Ένας παρόμοιος περιορισμός στη διαθεσιμότητα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιφέρει  πρόσθετο αντίκτυπο.
Ο Scholz τόνισε ότι η ιδέα θα απαιτούσε εκταταμένες αφορές μεγάλων ποσοτήτων ( buy-in) σε όλο τον κόσμο για να είναι αποτελεσματική.
Θα απαιτούσε επίσης η ΕΕ να τροποποιήσει την απαγόρευσή της για την ασφάλιση μεταφορών ρωσικού αργού — που εισήχθη σε συνδυασμό με την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου μέσω θαλάσσης — κάτι που χρειάζεται τη συναίνεση και των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ασφάλειες

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει, δεδομένου είναι η έδρα της ασφαλιστικής αγοράς Lloyd's του Λονδίνου.
Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη συμφωνήσει να συντονιστούν για την απαγόρευση ασφαλίσεων, αλλά το Λονδίνο δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το σχέδιό του σχσετικά.
Στη σύνοδο κορυφής τους, οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν επίσης πώς να αποτρέψουν μια παγκόσμια «διατροφική κρίση», εν μέσω της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Θα συζητήσουν επίσης μια γερμανική πρόταση «για το κλίμα» στην οποία οι συμμετέχουσες χώρες θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων σπό τις οικονομίες.

Γαλλία: Υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή πετρελαίου σε όλες τις χώρες παραγωγής

Υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στο επίπεδο των χωρών παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία τάσσεται το Παρίσι, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 που πραγματοποιείται στη Βαυαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο Reuters την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022.
Η χώρα «δεν είναι κατ’αρχήν αντίθετη» στην πρόταση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο τιμής, αλλά «θα ήταν πολύ πιο ισχυρό για εμάς η επιβολή μέγιστης τιμής στο πετρέλαιο να είναι σε όλες τις χώρες παραγωγής», διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Γαλλική Προεδρία, αναφέρει το πρακτορείο.

Ουκρανία: Να γίνουν πιο επιθετικές οι κυρώσεις - Να συμπεριληφθεί το φυσικό αέριο

Tα τελευταία στρατιωτικά πλήγματα πυραύλους της Ρωσίας στο Κίεβο δείχνουν ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα πρέπει να είναι πιο επιθετικές και να περιλαμβάνουν embargo της ΕΕ στο ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε την Κυριακή 26 Ιουνίου ο προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας.
«Η σύνοδος κορυφής της G7 θα πρέπει να απαντήσει στα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο», δήλωσε ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Zelensky.
«Οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι πιο επιθετικές.
Ένα embargo στις εξαγωγές χρυσού είναι καλό, αλλά ένα embargo φυσικού αερίου είναι απαραίτητο στο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ», δήλωσε στην εφαρμογή Telegram.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης