Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Καθιερώνει τον τζόγο στην ενέργεια με την τροπολογία για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

ΥΠΕΝ: Καθιερώνει  τον τζόγο  στην ενέργεια  με την τροπολογία για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα ψάχνουν κάθε μήνα ποιος προμηθευτής έχει την χαμηλότερη τιμή
Σχετικά Άρθρα

Ο  χρηματιστηριακός τζόγος  του 1999 επιστρέφει το 2022 με τη σφραγίδα  της  κυβέρνησης της Νέας  Δημοκρατίας στον τομέα ενέργειας με την  τροπολογία που κατέθεσε το  ΥΠΕΝ  για την κατάργηση της ρήτρας  αναπροσαρμογής από την 1 Αυγούστου του 2022.
Τα νοικοκυριά  και οι επιχειρήσεις με την  εφαρμογή της διάταξης πολύ σύντομα  θα αναζητήσουν την επιστροφή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής  διότι ο υπουργός  Κώστας Σκρέκας με τη τροπολογία που κατέθεσε στην πράξη ζητάει από τους προμηθευτές ενέργειας να μαντεύουν το κόστος της Kwh των  επόμενων δύο μηνών.
Δηλαδή ο επενδυτής  του Χρηματιστηρίου  Αθηνών θα πρέπει να μαντεύει ποια θα είναι η τιμή της  μετοχής της Εθνικής Τράπεζας και των άλλων μετοχών  για να σημειώνει  κέρδη ή ζημιές στο χαρτοφυλάκιο του.
Πρόκειται για την ερώτηση  του 1 ενός εκατομμυρίου ή  ακόμη πιο απλά « Κάνε με Προφήτη  να σε κάνω Πλούσιο.»
Με αυτή νομοθετική  πλατφόρμα  το ΥΠΕΝ και  η κυβέρνηση  της Νέας  Δημοκρατίας προσπαθούν να βάλουν τάξη στην αγορά  ενέργειας  ενώ  θα φέρουν την πλήρη αταξία και το απόλυτο χάος  στην τιμολόγηση  της Kwh.
Το άρθρο  5 και στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση
και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας της παρ. 1.

 Τζόγος  γίνεται  η τιμή  της Kwh

Η αποκωδικοποίηση της  παραπάνω παραγράφου επιβάλλει  στον  παραγωγό  και προμηθευτή  που ως παράδειγμα  αναφέρουμε  τη ΔΕΗ ,  θα πρέπει στην ιστοσελίδα  της  να αναγράφει το  κόστος  της Kwh  για τον επόμενο  μήνα.
Ο παραγωγός ενέργειας και προμηθευτής  θα είναι σε θέση να τιμολογεί  το κόστος  της Kwh  για τον επόμενο  μήνα και με τη  βεβαιότητα  ότι η προσφερόμενη  τιμή  θα είναι χαμηλότερη από  το πραγματικό  κόστος  ή  υψηλότερη  για να  έχει  κέρδος;
Οι προμηθευτές θα προσδιορίζουν την τιμή  της Kwh   με βάση  τον ανταγωνισμό  και κυρίως  σε ποια τιμή διαμορφώνει  η ΔΕΗ το τιμολόγιο της καθώς έχει μερίδιο αγοράς  που φτάνει  στο 60% 
Παράδειγμα  εάν  η ΔΕΗ  τιμολογήσει  προς 250  ευρώ  την Mwh  ή  προς  0,25 ευρώ ανά Kwh η υπόλοιπη αγορά  θα κινηθεί  στην κοντά σε αυτήν την περιοχή.
Στην περίπτωση  που αποδειχθεί  κατώτερη του πραγματικού κόστους  η ίδια η ΔΕΗ  θα ανεβάζει  για τον επόμενο μήνα  την τιμή  για να καλύψει  τις ζημιές του προηγούμενο μήνα.
Στην πράξη καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής  αλλά  κανένας  δεν μπορεί να  εγγυηθεί ότι  με την τροπολογία ότι η τιμή  της Kwh  θα  είναι φθηνότερη σε σχέση  με την τρέχουσα  διότι η παραγωγή ενέργειας σε  ποσοστό 50% διαμορφώνεται  από την  τιμή του φυσικού αερίου ;   

 Τι θα κάνουν οι καταναλωτές.

 Με την εφαρμογή του νέου  μοντέλου θα πρέπει ανά μήνα  να ψάχνουν  προμηθευτή ο οποίος  θα δίνει τη χαμηλότερη  τιμή  της Kwh  σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Η διαδικασία γίνεται  πιο  εύκολη διότι καταργούνται  οι  ποινικές  ρήτρες  των συμβολαίων  που λένε για πρόωρη αποχώρηση  και το πιο σημαντικό πάροχος  που χάνει  τον πελάτη πιθανόν  να το  έχει  αφήσει  ανεξόφλητους  λογαριασμούς χωρίς καμία  συνέπεια  για τον πελάτη.
Η αγορά ηλεκτρικής  ενέργειας   θα ανακυκλώνει  πελάτες  με χρέη και το πιο σημαντικό  το κόστος της ενέργειας θα γίνει πιο δαπανηρό  για νοικοκυριά και επιχειρήσεις  σε σχέση με το κόστος  που κατέβαλαν   με την ρήτρα  αναπροσαρμογής  που κάλυπτε  το πραγματικό κόστος   της ενέργειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης