Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η άγνοια κινδύνου των πολιτικών θα οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 700 μον. και την οικονομία σε ύφεση το 2023

Η άγνοια κινδύνου των πολιτικών θα οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 700 μον. και την οικονομία σε ύφεση το 2023
Η άγνοια κινδύνου των ελλήνων πολιτικών θα βάλλει σε μεγάλη περιπέτεια το ελληνικό χρηματιστήριο και οικονομία…

Οι έλληνες πολιτικοί δεν φημίζονταν ποτέ για την διορατικότητα τους, κοντόφθαλμες μικροπολιτικές… κυριάρχησαν τα τελευταία 12-14 χρόνια – για να μην πάμε παλαιότερα – και αυτή η κουλτούρα της επιφανειακής προσέγγισης των πραγμάτων… συνεχίζει να αποτελεί το βασικό μοτίβο των πολιτικών μας
Οι έλληνες πολιτικοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δεν έχουν κατανοήσει τι τσουνάμι έρχεται…
Όταν ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έλαβε η κυβέρνηση μέτρα 500 εκατ για να αντιμετωπίσει π.χ. την ενεργειακή κρίση προφανώς υπάρχει ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα, οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καμία ουσιώδη αποτελεσματικότητα…

Η άγνοια κινδύνου κυριαρχεί…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόνο η Ελλάδα των μνημονίων υποχρεώθηκε να μεταρρυθμιστεί…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κεντρικές τράπεζες ειδικά η ΕΚΤ και η FED έχουν βλάψει όχι μόνο τις οικονομίες αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια ως ανάπτυξη δεν ήταν μια fake φούσκα υπερβολών, χρήματος που εκτυπώθηκε από αέρα κοπανιστό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έννοια της ποσοτικής χαλάρωσης είναι η πιο δηλητηριώδης νομισματική πολιτική της νεότερης ιστορίας, και μέσα σε 14 χρόνια… πλημμύρησαν με 25 τρισεκ. δολάρια το παγκόσμιο σύστημα, πλημμύρησαν με αέρα…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τεράστια φούσκα της Wall Street όπου πολλοί το αντιμετωπίζουν ως χρηματιστηριακό θαύμα της τελευταίας 10ετίας δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακραία φούσκα.
Μεταξύ 2008 και 2021 συνολικά 5,8 τρισεκ. δολάρια – προσέξτε 5,8 τρισεκ. δολάρια – έχουν επανεπενδυθεί σε επαναγορές ιδίων μετοχών από τις εταιρίες στην Wall Street.
Οι εταιρίες αγοράζουν τις μετοχές τους για να στηρίξουν την φούσκα – την ακραία φούσκα – του χρηματιστηρίου..

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεταξύ 2010 και 2020 οι εταιρίες κατέβαλλαν σχεδόν 5,4 τρισεκ. δολάρια σε μερίσματα… δηλαδή διένειμαν κέρδη λόγω της πλασματικής ευφορίας που δημιούργησαν οι κεντρικές τράπεζες…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τον πληθωρισμό ως νομισματικό φαινόμενο – αύξηση της προσφοράς χρήματος – και δημοσιονομικό – ελλείμματα και δαπάνες του δημοσίου – δεν ευθύνεται ο Putin.
Η Ρωσία δεν δημιούργησε τον πληθωρισμό, τον επιδείνωσε αλλά δεν τον δημιούργησε…
Ο πληθωρισμός είναι το μεγάλο λάθος της ποσοτικής χαλάρωσης, είναι το αποτέλεσμα της λανθασμένης νομισματικής πολιτικής…

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει, δεν την προκάλεσε η Ρωσία… αλλά οι κυρώσεις των ευρωπαίων και ως αντίποινα η Ρωσία προκάλεσε την ενεργειακή κρίση.
Οι ηγέτες της Ευρώπης είναι πολιτικές σκιές, ασήμαντες καρικατούρες που μεταξύ της καταστροφής των κοινωνιών τους και της επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία… επέλεξαν να χτυπήσουν την Ρωσία αδιαφορώντας για το τεράστιο κόστος στις οικονομίες και κοινωνίες τους…

Η άγνοια κινδύνου στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα κυριαρχεί μια ψευδαίσθηση ότι η ενεργειακή κρίση δεν μας αγγίζει, είναι πρόβλημα αλλά το αντιμετωπίζουμε.
Επίσης πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός… είναι προσωρινός – παροδικός.
Λανθασμένα εκτιμούμε ότι η επίδραση στην οικονομία και στην αγορά θα είναι ελεγχόμενη.
Το τσουνάμι που έρχεται θα χτυπήσει καίρια την αδύναμη – ασθενική ελληνική οικονομία.

Το χρηματιστήριο θα πάει στις 700 μονάδες…

Πλέον το σενάριο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει μια πλαγιοκαθοδική πορεία και θα οδηγηθεί στις 700 μονάδες δεν είναι απλά δυσμενές αλλά βασικό.
Από τις 972 μονάδες υψηλό έτους στις 700 μονάδες χαμηλό έτους θα είναι μια πτώση -28%...
Οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου τους επόμενους μήνες να προετοιμαστούν να δούμε τις 700 μονάδες.

Η ύφεση πλησιάζει την αδύναμη οικονομία της Ελλάδος

Το 2023 η ύφεση πλησιάζει την αδύναμη οικονομία της Ελλάδος.
Η επιβράδυνση της οικονομίας θα εξαφανίσει τα οφέλη των εσόδων από τον τουρισμό ενώ η μεγάλη επιδείνωση τον χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης θα έρθει να αποδείξει πόσο αδύναμη χώρα είναι η Ελλάδα.
Βέβαια οικονομίες εντάσεως ενέργειας όπως η Γερμανική θα υποστεί συστημικό σοκ εάν η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί τον χειμώνα του 2022 με 2023.

Συμπέρασμα

Οι έλληνες πολιτικοί δεν έχουν στρατηγική, κινούνται με βάση πώς να διασφαλίσει το κόμμα καμία ψήφο στις εθνικές εκλογές που θα έρθουν.
Η άγνοια κινδύνου των ελλήνων πολιτικών θα βάλλει σε μεγάλη περιπέτεια το ελληνικό χρηματιστήριο και οικονομία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης