Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Άνθρακες ο θησαυρός - «Μπούμερανγκ» για την ελληνική κυβέρνηση το Power Pass - Στο 1,2 εκατομμύρια οι αιτήσεις

Άνθρακες ο θησαυρός - «Μπούμερανγκ» για την ελληνική κυβέρνηση το Power Pass - Στο 1,2 εκατομμύρια οι αιτήσεις
Η κυβέρνηση στην πράξη με τα 280 εκατ. ευρώ θέλει να κλείσει οικονομικές «πληγές» συνολικής αξίας 2 δις ευρώ.
Άνθρακες ο θησαυρός έως τα 600 ευρώ του προγράμματος Power Pass για τα εκατομμύρια των καταναλωτών που προσδοκούν να λάβουν μερικά δεκάδες ευρώ από το πακέτο των 280 εκατ. ευρώ που μοιράζει η κυβέρνηση.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση περίπου 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές και μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου που λήγει το πρόγραμμα αναμένεται ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια αλλά να σημειωθεί οι δικαιούχοι του Power Pass ανέρχονται σε 4.2 εκατομμύρια όσες είναι και οι κύριες κατοικίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Πάντως οι καταναλωτές βάζουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών καθώς όλοι πλήρωσαν ρήτρα αναπροσαρμογής διότι τα εμπορικά προγράμματα που είχαν προέβλεπαν την ενεργοποίησή της.
Στο απυρόβλητο έμειναν μόνο τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ η οποία τα διατήρησε μέχρι τη λήξη τους σε αντίθεση με τους ιδιώτες παρόχους που μετά τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου τα συμβόλαια αυθαίρετα ενέταξαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι λάθος υπολογισμοί της κυβέρνησης όπως και των καταναλωτών

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να δηλώσει ..παρόν σε ένα έντονο και πρωτόγνωρα πρόβλημα με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος αποφάσισε να μοιράσει το ποσό των 280 εκατ ευρώ ως μέτρο ανακούφισης των νοικοκυρών που… κάηκαν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Το ποσό είναι επτά φορές χαμηλότερο των πραγματικών χρημάτων που έδωσαν τα νοικοκυριά για την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος στο εξάμηνο από 1η Δεκεμβρίου έως 31 Μαΐου.
Οι καταναλωτές πλήρωσαν ως ρήτρα αναπροσαρμογής το ποσό των 2 δις ευρώ διότι οι αρχικοί λογαριασμοί και μάλιστα χαμηλοί έβγαιναν με την ονομαστική τιμή της Kwh που κατά μέσο όρο ήταν 0,080 για να έρθει στη συνέχεια η ρήτρα και να εκτινάξει την αξία της Kwh στα 0,30 λεπτά του ευρώ.
Η κυβέρνηση στην πράξη με τα 280 εκατ. ευρώ θέλει να κλείσει οικονομικές «πληγές» συνολικής αξίας 2 δις ευρώ.
Η πολιτική άσκηση είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου, ο οποίος όμως θα προκαλέσει κύμα δυσαρέσκεια κατά της κυβερνητικής απόφασης με την απογοήτευση να χτυπά κόκκινο.
Στο εξάμηνο που θα εφαρμοστεί το Power Pass καταναλώθηκαν 16.620.000 Mwh με τη μέση κατανάλωση να διαμορφώνεται σε 3 Mwh το εξάμηνο η 3000 Kwh όταν οι δικαιούχοι της επιδότησης είναι τα 4, εκατ που δηλώνουν ως πρώτη κατοικία στο Ε9.
Τα νοικοκυριά με καταναλώσεις 3000 Kwh αξιώνουν με βάση το μοντέλο το 60% από την κατανάλωση των 1200 kwh αφού οι πρώτες 1800 Kwh έχουν ήδη επιδοτηθεί.
Η αξία του ανέρχεται σε 360 ευρώ όταν το σύνολο της κατανάλωσης κόστισε 900 ευρώ.
Ο καταναλωτής μπορεί να προσδοκά μόνο τα 216 ευρώ.
Οι …υποψηφιότητες για τα 600 ευρώ θέλουν καταναλώσεις που θα φτάνουν τις 8000 Kwh στο εξάμηνο.
Οι καταναλώσεις των νοικοκυριών σε ηλεκτρική ενέργεια τον Δεκέμβριο ήταν 3140 GWW ( 3.140.000 Mwh ή 3.140.000 .000 kwh) τον Ιανουάριο ήταν 3225 Gwh, τον Φεβρουάριο 2.649 Gwh, τον Μάρτιο 2.994 Gwh τον Απρίλιο 2152 Gwh και τον Μάιο αναμένεται να διαμορφωθεί στις 2000 Gwh.
Οι καταναλώσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου ήταν ελαφρώς υψηλότερες αλλά η υψηλή τιμή της Kwh δεν έφερε την πτώση της κατανάλωσης σε σχέση με πέρυσι.

Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης