Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Motor Oil: Πως αύξησε την κεφαλαιοποίηση της στα 2 δισ. ευρώ – Η δομή της συναλλαγής με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Motor Oil: Πως αύξησε την κεφαλαιοποίηση της στα 2 δισ. ευρώ – Η δομή της συναλλαγής με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος
Αν και λόγω των συγκυριών δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως τα οφέλη της συμφωνίας από την εν λειτουργία συνολική ισχύ της MoH, 780MW στις ΑΠΕ, η κινητικότητα των συναλλαγών στον κλάδο θα δώσει τις αφορμές.
Κάτι παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ έχει αυξηθεί η κεφαλαιοποίηση της Motor Oil (2,03 δισ. ευρώ ), ύστερα από την συμφωνία εξαγοράς του 30% των μετοχών της Ελλάκτωρ, την εξαγορά της Άνεμος και τα ισχυρά κέρδη του πρώτου τριμήνου.
Αν και λόγω των συγκυριών δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως τα οφέλη της συμφωνίας από την εν λειτουργία συνολική ισχύ της MoH, 780MW στις ΑΠΕ, η κινητικότητα των συναλλαγών στον κλάδο θα δώσει τις αφορμές.
Άλλωστε, η συναλλαγή της απόκτησης του 75% της Άνεμος πραγματοποιήθηκε μ ένα πολλαπλασιαστή κερδών Εbidta κάτω του 12, όταν για πρόσφατες διεθνείς συναλλαγές ο ίδιος πολλαπλασιαστής κινείται σε 14-15.
Διεθνώς, οι αποτιμήσεις συνεχίζουν να εκτελούνται σε υψηλά επίπεδα.
Πρόσφατα δε, λόγω της αύξησης επιτοκίων τα επενδυτικά funds επείγονται να εξασφαλίσουν έσοδα και να “κλειδώσουν” υψηλότερες αποδόσεις, έναντι του δανεισμού τους.
To 2021, τα έσοδα της Άνεμος ανήλθαν σε 105,7 εκατ. ευρώ ( άνοδος 13%) και τα κέρδη ebidta διαμορφώθηκαν κατά 15% υψηλότερα του 2020 φθάνοντας τα 84,4 εκατ. ευρώ.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η Motor Oil εμφάνισε έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και υπερτριπλάσια καθαρά κέρδη 197 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών του αργού, αλλά και της διαχείρισης.
Το 2021, τα καθαρά κέρδη της MOH ανήλθαν σε 202 εκατ. ευρώ και το μέρισμα χρήσης ανέρχεται σε 0,90 ευρώ. ( ήδη έχει διανεμηθεί 0,20 ευρώ)

Πως θα χρηματοδοτηθεί η συναλλαγή και η δομή της

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, έχει συν- διαμορφωθεί ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας με το Reggeborgh για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακά στοιχεία το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, ισχύος 493 MW, αλλά και τα έργα υπό κατασκευή ισχύος άνω των 1,6GW.
Από την άλλη πλευρά, οι Ολλανδοί θα διατηρήσουν το 25%.
Η αξία της επιχείρησης συμφωνήθηκε σε 1 δισ. ευρώ και υπόκειται και σε επιπρόθετες προσαρμογές συναρτώμενες με τα κέρδη και την δομή της συναλλαγής.
Η τελευταία, όπως θα δούμε διαθέτει μια σύνθετη δομή.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς και εφόσον το τίμημα της εξαγοράς κινηθεί μεταξύ 570 - 600 εκατ. ευρώ, θα δοθεί ένα δάνειο 300 εκατ. ευρώ κατά 50% στην Μοτορ Οιλ και κατά 50% στην Άνεμος 300 εκατ. ευρώ ως αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της.
Ήδη η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από ιδιωτική τράπεζα η οποία θα δώσει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ – ώστε να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού με την αποπληρωμή του ομολόγου με το υψηλό κουπόνι.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η πώληση του 75% των μετοχών της Άνεμος πρός την Μοτορ Οϊλ η οποία και θα την ενοποιεί στον ισολογισμό της, αφού προηγουμένως θα έχει προηγηθεί απόσχιση.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης