Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς αναζήτηση ισορροπίας με το βλέμμα στις ξένες αγορές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς αναζήτηση ισορροπίας με το βλέμμα στις ξένες αγορές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Επέστρεψαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάκαμψη. Ο πληθωρισμός δείχνει πως δεν είναι υψηλός για λίγο μόνο διάστημα και αυτό δημιουργεί μία ανησυχία. Γνωστά βέβαια και μάλλον οι επενδυτές απλά στις προηγούμενες συνεδριάσεις έδωσαν μια ανάσα. Ο χαμηλός τζίρος δείχνει στάση αναμονής. Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με απώλειες και ο DAX είναι και πάλι λίγο κάτω από τις 13.000 μονάδες. Στα θετικά η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα πρόσφατα υψηλά.

Το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις στα πρώτα λεπτά, παρά την πτώση άνω του 1% στην Ευρώπη. Με άνοδο ΔΕΗ, Jumbo και Τιτάν και με απώλειες Alpha Bank, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Χαμηλός και πάλι ο τζίρος.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Παρουσιάστηκε το καζίνο στο Ελληνικό και η συνεργασία με τη Hard Rock. Θα λειτουργήσει το 2026 και θα δημιουργήσει 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας. Η στήλη έχει εκφράσει την εκτίμηση πως το Ελληνικό μπορεί να αποτελέσει game changer για τον ελληνικό τουρισμό και το έργο αυτό είναι εμβληματικό και αναμένεται να προσελκύσει τουρίστες με μεγάλα πορτοφόλια. Με μικρή άνοδο η μετοχή

LAMDA: Retail Bond με 7 έτη διάρκεια αναμένεται να εκδώσει σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση στη γενική συνέλευση, ενώ είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και τα οποία είναι εντός στόχων σε ό,τι αφορά την εκτέλεσή τους. Εφόσον δοθούν οι σχετικές άδειες το ομόλογο ίσως εκδοθεί στις αρχές Ιουλίου.

Η διοίκηση επανέλαβε και την πρόθεση για εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο το 2023 χωρίς να αποκλείεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Στο σχήμα Eurobank-Πειραιώς που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση αναμένεται να ενταχθεί και η Alpha Bank το επόμενο διάστημα. Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης (μέσο επιτόκιο 4%) αλλά και η δυνατότητα να μετακυλίει την αύξηση του κόστους λειτουργούν σαν ασπίδα στις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει ο πληθωρισμός οι ανατιμήσεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο CEO της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου εκτίμησε πως ίσως κατά την περίοδο έναρξης των κύριων εργασιών να έχουν ισορροπήσει οι τιμές, όμως με τα σημερινά δεδομένα η πρώτη επιβάρυνση έχει να κάνει με τον Πύργο Κατοικιών στη Μαρίνα που οι τιμές πώλησης έχουν κλειδώσει και φαίνεται μία επιβάρυνση ύψους 20 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τις εργασίες που έχει αναλάβει η Άβαξ, σημειώθηκε πως έχει υπολογιστεί συντηρητικά το κόστος και αν υπάρξει ανάγκη αναπροσαρμογών θα γίνει διαπραγμάτευσης για τον διαμοιρασμό της επιβάρυνσης. Η ζήτηση είναι ισχυρή και στις κατοικίες επισπεύδεται η προώθηση νέων οικιστικών αναπτύξεων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στην Alpha Bank εντοπίζονται οι μεγαλύτερες απώλειες στο ξεκίνημα, αλλά ο όγκος είναι χαμηλός. Καλύτερη εικόνα από τις άλλες συστημικές με την ΕΤΕ και την Eurobank να είναι αμετάβλητες και την ΠΕΙΡ με οριακές απώλειες.

INTRALOT: Ανακοινώθηκε η αύξηση και ενισχύθηκε η τιμή της μετοχής. Αυτό που ξεχωρίζουμε είναι ότι για την αμερικανική θυγατρική δίνεται αποτίμηση βάση της έκθεσης μεταξύ 336 εκατ. ευρώ και 420 εκατ. ευρώ περίπου. Για την επαναγορά του ποσοστού που είχε δοθεί στους ομολογιούχους θα πάνε όλα τα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου.

PHOENIX VEGA MEZZ: Ανακοίνωσε το ύψος της διανομής και είναι επιστροφή κεφαλαίου 0,0144 ευρώ ανά μετοχή. Στο limit up χθες η μετοχή και μάλλον πρέπει να δούμε συνέχεια, αφού η μερισματική απόδοση είναι πολύ υψηλή ακόμα και μετά το χθεσινό +20%. Στο +10% αναμένεται το άνοιγμά της.

TRASTOR: Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση και μάζεψε λίγο ακόμα ποσοστό και συγκεκριμένα 1,61% ή 2,427 εκατ. μετοχές και έτσι κατέχει τώρα η Περιαιώς το 98,36% του συνόλου των μετοχών.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Θα κάνει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της η εταιρεία έως και 12% προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια που προκαλεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ο Απρίλιος σύμφωνα με την κα Χαϊδά, ήταν όπως το πρώτο τρίμηνο, αλλά Μάιος και Ιούνιος έδειξαν ανάκαμψη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης