Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σκέψεις για δ’ δόση εμβολίου στους κάτω των 60 ετών – Προβληματίζει η εκτόξευση κρουσμάτων

Σκέψεις για δ’ δόση εμβολίου στους κάτω των 60 ετών – Προβληματίζει η εκτόξευση κρουσμάτων
Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Σχετικά Άρθρα

(upd) Το θέμα της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της covid αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τη στιγμή που επικρατεί έντονη ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων covid σε πολλές περιοχές της χώρας μετά και την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενο για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση για όλους τους πολίτες κάτω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλους άνω των 18 ετών, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας.
Σημειώνεται πως ο εμβολιασμός με την δ’ δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και για τους ανοσοκατασταλμένους έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο. Εκτιμάται ότι μόλις το 15% των δικαιούχων έχει εμβολιαστεί έως σήμερα.

Έξαρση κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή πάντως επικρατεί έντονη ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Τετάρτη 22/6 αναφέρθηκαν 10.528 κρούσματα και την Τρίτη 12.537 νέα κρούσματα της COVID-19 σε όλη τη χώρα με τα περισσότερα να καταγράφονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε πολλές τουριστικές περιοχές (Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος), τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας έχει εκτοξευθεί σε Μύκονο (50,89%), Σαντορίνη (33,51%) και Μήλο (32,31%).
Πάντως, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι αριθμοί των κρουσμάτων που αναφέρονται, δεν είναι ενδεικτικοί της πραγματικότητας και πως αν γίνονταν τα τεστ που πραγματοποιούνταν την προηγούμενη περίοδο, θα είχαμε περίπου 25.000 κρούσματα ημερησίως.
Αν και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ελεγχόμενη και ότι η Omicron σε σχέση με τη Delta δεν πιέζει τόσο πολύ το σύστημα Υγείας ώστε να ληφθούν μέτρα περιορισμού καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη από τις υγειονομικές αρχές.

Προειδοποιήσεις

Πάντως ολοένα και περισσότερες επιστήμονες προειδοποιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, αναφέροντας πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε χωρίς αμφιβολία θα αυξηθούν οι νοσηλείες αλλά και τα πιο βαριά περιστατικά και οι θάνατοι.
Η εκτίμηση των περισσότερων ειδικών είναι πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με την κορύφωση τους να αναμένεται έως τις 10 Ιουλίου ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα δεύτερο κύμα την περίοδο του Αυγούστου.
Όπως αναφέρεται, αιτία της νέας έξαρσης της πανδημίας είναι οι παραλλάξεις Omicron 4 και Omicron 5, οι οποίες, όπως αναφέρεται, διαφεύγουν της προστασίας των εμβολίων όσον αφορά την ήπια λοίμωξη ενώ είναι πολύ πιθανή και η επαναλοίμωξη για όσους έχουν ήδη νοσήσει με covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης