Διεθνή

Ιταλία - Πολιτική κρίση: Διασπάται το κίνημα των Πέντε Αστέρων με την αποχώρηση Di Maio

Ιταλία - Πολιτική κρίση:  Διασπάται το κίνημα των Πέντε Αστέρων με την αποχώρηση Di Maio
Τα Πέντε Αστέρια «είχαν το καθήκον να υποστηρίξουν την κυβέρνηση χωρίς αμφισημίες», είπε ο Di Maio σε συνέντευξη Τύπου.
Σχετικά Άρθρα

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, το μεγαλύτερο κόμμα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Mario Draghi, διασπάται μετά τη διαμάχη των ηγετών του σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τη Ρώμη στο Κίεβο.

Το κίνημα έχει χάσει την αρχική υποστήριξη

Το αντικαθεστωτικό κίνημα των Πέντε Αστέρων οδήγησε σε μια λαϊκιστική άνοδο στις εκλογές του 2018, προκαλώντας δυσαρεστημένους Ιταλούς με ρητορική κατά των πολιτικών ελίτ και των γραφειοκρατών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Αλλά μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, το κόμμα έχει χάσει την υποστήριξη και διχάζεται σχετικά με τη στάση του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio, μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες των Πέντε Αστέρων, βρίσκεται σταθερά πίσω από τη σταθερή υποστήριξη του Draghi προς το Κίεβο και υποστηρίζει την προμήθεια όπλων, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Όμως ο αρχηγός του κόμματος Giuseppe Conte, ο οποίος προηγήθηκε του Draghi ως πρωθυπουργός, είναι επικριτικός, υποστηρίζοντας ότι ο οπλισμός της Ουκρανίας απλώς παρατείνει τη σύγκρουση.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Di Maio

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουνίου, καθώς ο Di Maio δήλωσε ότι αποχωρεί από τα Πέντε Αστέρια - και παίρνει μαζί του τουλάχιστον 60 από τους 227 βουλευτές του - για να σχηματίσει μια νέα φιλοκυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα που θα παραμείνει μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού .
Αν και το σχίσμα των Πέντε Αστέρων δεν έχει άμεσες επιπτώσεις για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, υπάρχουν εικασίες ότι ο Conte θα μπορούσε τελικά να βγάλει την πιο ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Τα Πέντε Αστέρια «είχαν το καθήκον να υποστηρίξουν την κυβέρνηση χωρίς αμφισημίες», είπε ο Di Maio σε συνέντευξη Τύπου, μετά από μια ημέρα έντονων εικασιών για την επικείμενη απόσυρσή του.
«Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, η υποστήριξη των ευρωπαϊκών και ατλαντικών αξιών δεν μπορεί να θεωρηθεί σφάλμα».
Η έκρηξη των Πέντε Αστέρων υπογραμμίζει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αναστατώνει την πολιτική στην Ιταλία, η οποία διατηρούσε παραδοσιακά θερμούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχει έντονες ειρηνιστικές τάσεις - που ενθαρρύνονται ενεργά από την Καθολική εκκλησία - και είναι ιστορικά ύποπτη για τον ρόλο της Ουάσιγκτον στη διεθνή σκηνή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης