Τελευταία Νέα
Διεθνή

CEO Chevron κατά Biden: Αφήστε τις «εχθροπραξίες» κι αλλάξτε προσέγγιση για να πέσουν οι τιμές των καυσίμων

CEO Chevron κατά Biden: Αφήστε τις «εχθροπραξίες» κι αλλάξτε προσέγγιση για να πέσουν οι τιμές των καυσίμων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron Μike Wirth καλεί τον πρόεδρο Biden να αφήσει τις εχθροπραξίας σε βάρος της Big Oil και να αλλάξει προσέγγιση για να πέσουν οι τιμές της βενζίνης


Σχετικά Άρθρα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον αμερικανό Πρόεδρο Joe Biden με την οποία περνά στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι για να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου,
πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει προσέγγιση.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ο Joe Biden έστειλε επιστολή προς τις εταιρείες της Big Oil, με την οποία κατηγορούσε τις εταιρείες πετρελαίου ότι δεν κάνουν αρκετά για να αυξήσουν την ικανότητα διύλισης και τις απείλησε ότι «θα υποστούν τις συνέπειες».
Ο επικεφαλής της Chevron, Mike Wirth, στην επιστολή του, κάλεσε τον Λευκό Οίκο να τερματίσει τις «εχθροπραξίες» εναντίον της πετρελαϊκής βιομηχανίας και του πρότεινε «να αλλάξει προσέγγιση προκειμένου να πέσουν οι τιμές των καυσίμων».
«Η αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης απαιτεί στοχαστική δράση και προθυμία να συνεργαστούμε, όχι πολιτική ρητορική», είπε ο Wirth, προσθέτοντας:
«Η κυβέρνησή σας επιδίωξε σε μεγάλο βαθμό να ασκήσει κριτική και κατά καιρούς να δυσφημήσει τον κλάδο μας».
Πριν από μια εβδομάδα, ο Biden είχε επιτεθεί στις μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές ισχυριζόμενος ότι αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ και τις είχε παροτρύνει να αυξήσουν τα επίπεδα διύλισης προκειμένου να υποχωρήσουν οι τιμές.
Στοχεύοντας συγκεκριμένα την ExxonMobil, ο πρόεδρος Biden διατύπωσe την κατηγορία ότι «κερδίζουν «περισσότερα χρήματα κι από τον Θεό».

Αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση Biden δέχεται σκληρή κριτική καθώς οι τιμές της βενζίνης έχουν ξεπεράσει τα 5 δολάρια ανά γαλόνι.
Τα στοιχεία της ΑΑΑ δείχνουν ότι οι τιμές μειώθηκαν για αρκετές ημέρες αλλά αυξήθηκαν ξανά αυτή την εβδομάδα στα 4,96 δολάρια το γαλόνι.
Από τότε που ο Biden ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται σταθερά καθώς ο πρόεδρος εξέδωσε μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων σχετικά με την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των μισθώσεων νέων γεωτρήσεων πετρελαίου και του τερματισμού του αγωγού Keystone XL.
«Ο ενεργειακός τομέας των ΗΠΑ χρειάζεται συνεργασία και υποστήριξη από την κυβέρνησή σας για να επιστρέψει η χώρα μας σε μια πορεία προς την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής ευημερίας και της προστασίας του περιβάλλοντος», ανέφερε ο Wirth στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι η Chevron έχει αυξήσει την παραγωγή υγρών καυσίμων τα τελευταία χρόνια.
Οι εταιρείες πετρελαίου «χρειάζονται σαφήνεια και συνέπεια σε θέματα πολιτικής τα οποία ξεκινούν από τα θέματα των μισθώσεων και των αδειών εντός της χώρας, έως τη δυνατότητα να κατασκευάζουν κρίσιμες υποδομές καθώς και το σωστό ρόλο της ρύθμισης που λαμβάνει υπόψη τόσο το κόστος όσο και τα οφέλη», πρόσθεσε ο Wirth.
«Το πιο σημαντικό, χρειαζόμαστε έναν ειλικρινή διάλογο για το πώς να εξισορροπήσουμε καλύτερα τους ενεργειακούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους – έναν διάλογο που θα αναγνωρίζει ότι η βιομηχανία μας είναι ζωτικός τομέας της οικονομίας των ΗΠΑ και είναι απαραίτητος για την εθνική μας ασφάλεια», είπε.
«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις μόνο συνεργαζόμενοι».
Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για την επιστολή που έλαβε απο τη Chevron, o Biden δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις.
«Δεν ήξερα ότι θα πλήγωνα τα αισθήματά τους τόσο γρήγορα. Χρειαζόμαστε περισσότερη ικανότητα διύλισης. Αυτή η ιδέα ότι δεν έχουν περισσότερο πετρέλαιο να διυλίσουν απλώς δεν είναι αληθινή», απάντησε.
Την περασμένη εβδομάδα, η ExxonMobil απάντησε στην επιστολή του Biden, τονίζοντας ότι έχει επενδύσει 118 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου έναντι τζίρου 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.
«Συνεχίσαμε να επενδύουμε ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν χάσαμε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια και έπρεπε να δανειστούμε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσουμε τις επενδύσεις μας και να αυξήσουμε την ικανότητα για να είμαστε έτοιμοι για τη ζήτηση μετά την πανδημία», δήλωσε η εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης