Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φωτιά στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας βάζει ο νέος καύσωνας στην Ευρώπη - Στα ύψη η ζήτηση

Φωτιά στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας βάζει ο νέος καύσωνας στην Ευρώπη - Στα ύψη η ζήτηση
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 64% σε μία εβδομάδα
Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα λόγω του κύματος καύσωνα που αυξάνει τη ζήτηση από τις συσκευές ψύξης.
Σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου).
Οι πιο καυτές θερμοκρασίες ήταν από την Ισπανία μέχρι τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Και αυτό το κύμα άσκησε πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία και την Ιταλία υποχώρησε, αναγκάζοντας να αυξηθεί η ικανότητα των γεννητριών ενέργειας από ορυκτά καύσιμα για να αντισταθμιστεί η χαμένη ενέργεια.
Αυτό έθεσε την προσφορά κάτω από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται λόγω της σύσφιξης των προμηθειών από τη μείωση των ρωσικών ροών.
«Οι ήδη υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή ανέμου θα απαιτήσουν λιγότερο αποδοτικές, υψηλότερου κόστους μονάδες φυσικού αερίου για να ενεργοποιηθούν, αυξάνοντας τις τιμές», δήλωσε ο Andreas Gandolfo του BloombergNEF.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη μέρα στη Γαλλία διαπραγματεύονταν στα 383,14 ευρώ (404,08 δολάρια) την μεγαβατώρα, αυξημένες κατά περισσότερο από 64% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Image

Σε ετοιμότητα οι αρχές

Εκτός από τις περιορισμένες προμήθειες ορυκτών καυσίμων και την έλλειψη ανανεώσιμης ενέργειας από τη Γερμανία και την Ιταλία, οι μισοί από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας είναι εκτός σύνδεσης.

Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, προμηθεύοντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η γαλλική πυρηνική ενέργεια χρειάζεται όταν λείπει η ανανεώσιμη ενέργεια.
Επίσης, η προσπάθεια των Βρυξελλών για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα και η εξάλειψη των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην ήπειρο.
Για να αποφευχθεί μια πιο βαθιά κρίση, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα αυξάνει την παραγωγή άνθρακα για να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας.
Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες αφότου η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι μειώνει τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για «τεχνικούς λόγους».
Εν τω μεταξύ, η Ολλανδία ακολουθεί τη Γερμανία για να αυξήσει την παραγωγή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση.
Μια τέλεια καταιγίδα παραγόντων δείχνει ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης είναι ευάλωτο σε διακοπές ρεύματος αυτό το καλοκαίρι, εκτός εάν μπορεί να αποκατασταθεί περισσότερη ικανότητα παραγωγής ενέργειας.
Μέχρι στιγμής, η ήπειρος προσπαθεί απεγνωσμένα να επανεκκινήσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αφού τις είχε αποσύρει για την αποτυχημένη πράσινη μετάβαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης