Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η.. πικρή επιστροφή της Ευρώπης στον άνθρακα - Το χειρότερο σενάριο για τον χειμώνα

Η.. πικρή επιστροφή της Ευρώπης στον άνθρακα - Το χειρότερο σενάριο για τον χειμώνα
Eυρωπαϊκές κυβερνήσεις επανεξετάζουν τη χρήση άνθρακα, παρότι θεωρείται ένας από τους πιο ρυπογόνους τρόπους παραγωγής ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία συμπιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης, πυροδοτώντας μια πικρή και απρόθυμη επιστροφή στον άνθρακα.
Οι μειωμένες ροές ρωσικού φυσικού αερίου και το ενδεχόμενο της πλήρους διακοπής του εφοδιασμού ώθησαν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τη χρήση άνθρακα, παρότι θεωρείται ένας από τους πιο ρυπογόνους τρόπους παραγωγής ενέργειας.
Είναι πλέον βάσιμοι η φόβοι ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη να καθυστερήσει τη μετάβασή της από τα ορυκτά καύσιμα, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμένουν ότι η καύση άνθρακα είναι ένα απαραίτητο κενό για τις ενεργειακές ανάγκες του επερχόμενου χειμώνα.
Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και, ως εκ τούτου, ο πιο σημαντικός στόχος για αντικατάσταση στον άξονα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι μονάδες άνθρακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντισταθμίσουν τη μείωση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τη χωρητικότητα μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην επιστροφή του εξοπλισμού που είχε σταλεί για συντήρηση στη γερμανική εταιρεία Siemens Energy στον Καναδά.
Δεν είναι σαφές εάν και πότε οι ροές αερίου στον Nord Stream 1 θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα.
Το κρίσιμο τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι τυχόν νέα μέτρα θα είναι προσωρινά και ότι παραμένουμε στο μονοπάτι για πλήρη έξοδο από τον άνθρακα στην Ευρώπη το αργότερο έως το 2030.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τη χρήση φυσικού αερίου και να καίει περισσότερο άνθρακα ως «πικρή», αλλά είπε ότι η χώρα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποθηκεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο πριν από τον χειμώνα.
«Οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου πρέπει να είναι γεμάτες το χειμώνα. Αυτό είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα», είπε ο Habeck.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει το ανώτατο όριο παραγωγής στα εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ιταλία και η Αυστρία έχουν επίσης αναφέρει σχέδια να εξετάσουν το ενδεχόμενο καύσης περισσότερου άνθρακα για να αντισταθμίσουν την απότομη πτώση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.

Χειμερινό ενεργειακό δελτίο

Ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στην εταιρεία συμβούλων Eurasia Group δήλωσε ότι η βραχυπρόθεσμη λύση για τη Γερμανία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε μορφή ενέργειας μπορούν, που δεν είναι ρωσική — «και δυστυχώς περιλαμβάνει… το κάρβουνο».
«Το χειρότερο σενάριο είναι ο περιορισμός της ενέργειας. Σύμφωνα με αυτό οι μη βασικές βιομηχανίες καλούνται στο πρώτο στάδιο να μειώσουν την κατανάλωση με αντάλλαγμα την αποζημίωσή τους», είπε ο Gloystein.
«Το επόμενο βήμα θα ήταν να ζητηθεί από τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά να καταναλώνουν πολύ λιγότερο και αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν έχουν βιώσει ποτέ», συνέχισε. «Αυτό το χειμώνα σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα κρυώσουν και, σε ορισμένες περιοχές, αν είναι κρύος χειμώνας, κάποιοι θα πεθάνουν και αυτό είναι πολιτικά αδιανόητο».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι η Ρωσία έχει έτοιμο φυσικό αέριο να προμηθεύσει την Ευρώπη, αλλά ότι ο εξοπλισμός της θα πρέπει προηγουμένως να επιστραφεί στη χώρα, ενώ περιέγραψε την πρόσφατη διαμάχη ως «ανθρωπογενή κρίση» που δημιουργήθηκε από την Ευρώπη.

Κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι τα νέα μέτρα είναι προσωρινά

Ο Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, είπε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα χρονοδιαγράμματα της απόφασης της Ευρώπης να στραφεί στον άνθρακα.
«Η Ευρώπη πιάστηκε απροετοίμαστη από την κρίση και θα χρειαστούν πολλά μέτρα για να περάσει ο επόμενος χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο», δήλωσε ο Myllyvirta.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης