Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σρι Λάνκα: Σπεύδει για διάσωση τo ΔΝΤ, εν μέσω χάους - Τεράστια έλλειψη καυσίμων

Σρι Λάνκα: Σπεύδει για διάσωση τo ΔΝΤ, εν μέσω χάους - Τεράστια έλλειψη καυσίμων
Έφτασε στη Σρι Λάνκα αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)
Σχετικά Άρθρα
Έφτασε στη Σρι Λάνκα αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία ξεκίνησε συνομιλίες για την οικονομική διάσωσης της χώρας,  με την αστυνομία να κληθεί να συνοδεύσει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στις διαπραγματεύσεις, αφού οι διαδηλωτές απέκλεισαν το υπουργείο Οικονομικών.
Η οικονομική κακοδιαχείριση και η πανδημία COVID-19 άφησαν τη Σρι Λάνκα να μάχεται με τα χειρότερα οικονομικά της προβλήματα των τελευταίων επτά δεκαετιών και η έλλειψη συναλλάγματος έχει σταματήσει τις εισαγωγές βασικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, όπως μεταδεί το Reuters.
Το νησιωτικό έθνος των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων προσπαθεί να εισάγει καύσιμα τις επόμενες τρεις ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας στο Reuters, καθώς η δημόσια δυσαρέσκεια αυξάνεται λόγω της επίμονης έλλειψης ντίζελ και βενζίνης.

Χρηματοδότηση - γέφυρα από το ΔΝΤ

Η Σρι Λάνκα ανέστειλε την πληρωμή 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξωτερικού χρέους τον Απρίλιο και ζήτησε υποστήριξη από το ΔΝΤ για να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να αποκτήσει πρόσβαση στη χρηματοδότηση - γέφυρα.
Μια εννεαμελής ομάδα του ΔΝΤ, η οποία έφτασε στην εμπορική πρωτεύουσα Κολόμπο τη Δευτέρα, είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Ranil Wickremesinghe σχετικά με τον τρόπο δομής του 17ου δανειακού προγράμματος της Σρι Λάνκα.
«Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε συζητήσεις με την ομάδα του ΔΝΤ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Κοινωνική αναταραχή

Ωστόσο, η ανησυχία των πολιτών για τις παρατεταμένες ελλείψεις αυξάνεται και οι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών και έτσι η αστυνομία έπρεπε να συνοδεύσει τον κορυφαίο αξιωματούχο για να παραστεί στις συνομιλίες του ΔΝΤ.
«Οι διαδηλωτές δεν τον άφηναν να φύγει.
Έτσι η αστυνομία έπρεπε να μπει και να τον βγάλει έξω», δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή που αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 21 άτομα επειδή έκλεισαν τις πύλες του υπουργείου, το οποίο γειτνιάζει με το γραφείο του προέδρου Gotabaya Rajapaksa, έξω από το οποίο οι διαδηλωτές έχουν πραγματοποιήσει καθιστική διαμαρτυρία από τις αρχές Απριλίου.
Ο υπουργός Ενέργειας και Ενέργειας Kanchana Wijesekera δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει μόνο 12.300 τόνους βενζίνη και 40.000 τόνους diesel, ζητώντας από τους καταναλωτές να μην κάνουν ουρές για βενζίνη για τις επόμενες τρεις ημέρες.
"Η κεντρική τράπεζα έχει αποδεσμεύσει 90 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει δύο αποστολές καυσίμων.
Ελπίζουμε ότι ένα φορτίο αμόλυβδης θα φτάσει την Πέμπτη και ένα φορτίο diesel την Παρασκευή", δήλωσε ο Wijesekera στο Reuters.

Μακρά διαδικασία

Ο Dhananath Fernando του think tank του Ινστιτούτου Advocata, εκτιμά ότι η κοινωνική αναταραχή για τις ελλείψεις είναι «πολύ πιθανή», παρά τις προσπάθειες της Σρι Λάνκα να καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία μέχρι το τέλος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στις 30 Ιουνίου.
«Ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η τελική έγκριση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις διαβεβαιώσεις ότι οι επίσημοι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ότι είναι πρόθυμοι να παράσχουν επαρκή ελάφρυνση χρέους», δήλωσε ο Patrick Curran, επικεφαλής οικονομολόγος στην αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Tellimer.
«Υπό αυτά τα δεδομένα, η αναδιάρθρωση είναι πιθανό να αποτελέσει μια παρατεταμένη διαδικασία».
Οι ομολογιούχοι αναμένουν ότι η επίσκεψη του ΔΝΤ θα δώσει σαφήνεια σχετικά με το ύψος του χρέους που μπορεί να αποπληρώσει η Σρι Λάνκα και ποια μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές.
«Αυτή η επίσκεψη του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική – η χώρα θα χρειαστεί κάθε βοήθεια και υποστήριξη που μπορεί να λάβει», δήλωσε ο Lutz Roehmeyer, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Capitulum Asset Management με έδρα το Βερολίνο.
«Για πολλούς διεθνείς ομολογιούχους, αυτή θα είναι βασική απαίτηση για να διασφαλίσουν ότι θα έρθουν στο τραπέζι και θα μιλήσουν για μια αναδιάρθρωση χρέους εξαρχής».
Στο Κολόμπο βρίσκονται επίσης εκπρόσωποι των οικονομικών και νομικών συμβούλων της Σρι Λάνκα, Lazard και Clifford Chance.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης