Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης για ψηφιακή κάρτα εργασίας: Απόλυτη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων

Χατζηδάκης για ψηφιακή κάρτα εργασίας: Απόλυτη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων
Την 1η Ιουλίου ξεκινάει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει «τεράστια σημασία για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας της μαύρης και της υποδηλωμένης εργασίας» και αποτελεί «ένα βήμα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, όχι στα λόγια, στην πράξη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης, από το Ηράκλειο.
Την 1η Ιουλίου ξεκινάει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, η οποία του χρόνου θα έχει επεκταθεί και στον τουρισμό – επισιτισμό, με τον κ. Χατζηδάκη να την χαρακτηρίζει ως «ψηφιακό εργαλείο, το οποίο στηρίζεται στην απόλυτη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων».
Ο κ. Χατζηδάκης από το Ηράκλειο, όπου βρέθηκε για να παραστεί στην 6η Ημέρα Καριέρας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, κάνοντας αναφορά στα παράπονα των επαγγελματιών του τουρισμού για κενά και ελλείψεις προσφοράς για εργασία, αλλά και των εργαζομένων και των συνδικάτων για ανεργία, εξήγησε ότι η πολιτεία επιχειρεί να κάνει «ένα πάντρεμα ανάμεσα στους δύο, όχι μόνο με ημερίδες καριέρας, αλλά και με μία διασταύρωση προσφοράς και ζήτησης στα αρχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» έχοντας ζητήσει από τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης να δώσουν τα κενά.
Παράλληλα, όπως σημείωσε, αναζητούν στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης τι προσφορά υπάρχει.
Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για την πολιτεία οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τουρισμό που συνδέονται και με την εικόνα της χώρας διεθνώς.
Όπως ανέφερε, «όταν η ανεργία πέφτει, ισχυροποιείται η θέση των εργαζομένων» και «σε αυτή την περίπτωση εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι οι εργοδότες βάζουν λίγο παραπάνω το χέρι στην τσέπη», κατεύθυνση προς την οποία, όπως είπε, «πρέπει να κινηθούν και οι δικοί μας οι εργοδότες».
Για την 6η ημέρα Καριέρα του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), σημείωσε ότι είναι μια διαδικασία χρήσιμη και αυτονόητη που γίνεται πολλά χρόνια σε άλλες χώρες, καθώς φέρνει κοντά ανέργους και εργαζόμενους με τις επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του, ο διοικητής ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), Σπ. Πρωτοψάλτης, εξήγησε ότι αυτή η πρακτική αποτελεί έναν «διαμεσολαβητικό ρόλο, που πρέπει να παίζει μία δημόσια υπηρεσία απασχόλησης», ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στους άνεργους και ποιοι βρίσκονται στα μητρώα, στη βάση του ορισμού της ανεργίας που είναι «δεν δουλεύω, ψάχνω για δουλειά και είμαι διαθέσιμος». Όπως δήλωσε, ο ορισμός αυτός θα εφαρμοστεί και εφόσον προσφέρονται σε κάποιον τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας και δεν τις αποδέχεται, τότε θα διαγράφεται και θα χάνει το επίδομα που λαμβάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης