Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έως το φθινόπωρο του 2023 η οικονομική δυστοπία – Με υψηλό πληθωρισμό, αδύναμο ΑΕΠ, χρηματιστήριο στις 700 μον.

Έως το φθινόπωρο του 2023 η οικονομική δυστοπία – Με υψηλό πληθωρισμό, αδύναμο ΑΕΠ, χρηματιστήριο στις 700 μον.
Η Ελλάδα ήταν μια δυστοπία και συνεχίζει να βρίσκεται σε δυστοπία - Η Ελλάδα δεν βελτιώθηκε, με λογιστικά τρικ και αλχημείες πορεύεται εξαπατώντας τους έλληνες και τις διεθνείς αγορές…

Πολλοί ρωτούν, μέχρι πότε θα κρατήσει όλη αυτή η ζοφερή εικόνα στην ελληνική οικονομία;
Τα βασικά στοιχεία της ελληνικής οικονομικής δυστοπίας περιλαμβάνουν

1)Αδύναμη ανάπτυξη που θα είναι εμφανής και το 2022 αλλά και το 2023.
Μάλιστα θα υπάρξουν και τρίμηνα όπου η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση, αυτό προσδιορίζεται στο α΄ τρίμηνο του 2023.
Τα έσοδα από τον τουρισμό θα ανακάμψουν αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, ένας τομέας απάτης, όπου οι απατεώνες είναι ο κανόνας είναι η νυχτερινή ζωή όπου η φοροδιαφυγή φθάνει το 80%...

2)Να τονίσουμε ότι το 2023 στο βασικό σενάριο θα διεξαχθούν εκλογές, η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης για την οικονομία.
Η οικονομία έχει τα μαύρα της τα χάλια και ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Νέα Δημοκρατία κατάφεραν να δώσουν πειστικές απαντήσεις και λύσεις…

3)Ο πληθωρισμός ως φαινόμενο νομισματικό και δημοσιονομικό θα παραμείνει σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής οικονομία όλο το 2023 αν και έως το τέλος του 2022 αναμένεται να κορυφωθεί αλλά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί το 2023 πάνω από το 5,8% με 6% σε μέσους όρους και θα υποχωρήσει από το 2024 αλλά όχι στα επίπεδα του 2019 ή 2020.

4)Οι αποδόσεις των ομολόγων νομοτελειακά θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα π.χ. στην Ελλάδα στην ζώνη άνω του 4%.
Το bankingnews από το Καλοκαίρι του 2021 έχει εκτιμήσει ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα βρεθεί μεταξύ 4% και 4,20%... και φθάσαμε καλοκαίρι 2022 και το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4,28%...
Παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα επιχειρήσει να δει… ξανά το 5% στις αποδόσεις…

5)Σε αντίθεση με τις πολιτικές προσδοκίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια για να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
H πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης είναι μια πολιτική απάτη.
Μια χώρα με χειρότερο δημόσιο χρέος, επιβράδυνση στην οικονομία, χειρότερα ελλείμματα και χειρότερο πληθωρισμό και με την ΕΚΤ να έχει αγοράσει 39 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σε σύνολο 82 δισεκ. που είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα… δεν μπορεί να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Εάν αυτό συμβεί θα είναι πολιτικά χειραγωγούμενη απόφαση.
Το bankingnews έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της προοπτικής η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, μετά η Ελλάδα θα είναι στόχος πολλαπλών συμφερόντων…
Όσο η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τα ραντάρ κάπως επιβιώνει αν και η πρόσφατη κρίση απέδειξε ότι η ελληνική οικονομία είναι τραγικά υποβαθμισμένη.
Η πτώση των τιμών των ομολόγων και η άνοδος των αποδόσεων ως φαινόμενο πριν την παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν εντυπωσιακή…
Τα ελληνικά ομόλογα είναι για τα σκουπίδια…

6)Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο – άρα και χειρότερο – που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Παρά το PSI+ παρά το haircut στα ομόλογα, την καταστροφή των ομολογιούχων και των τραπεζών… τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Με χρέος 394,5 δισεκ. η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος και παρ΄ ότι 255 δισεκ. προέρχεται από θεσμούς συνεχίζει να είναι μη βιώσιμο.
Η απόδειξη;
Η Ελλάδα εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο 4,26% με 4,30% όταν από τον ESM έχει δανειστεί στο 0,80% δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού της αγοράς είναι 5 φορές υψηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ενώ το ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2,8% με μέγιστο 3% για το 2022.
Τι είπαμε συμβαίνει όταν τα επιτόκια δανεισμού είναι υψηλότερα από τον ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας;
Ωππππ… πρόβλημα έτσι…

7)Το ελληνικό χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες της οικονομίας και όταν η οικονομία έχει τα μαύρα της τα χάλια, το χρηματιστήριο αργοσβήνει.
Η ελληνική οικονομία είναι αδύναμη, θα περιέλθει και σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα, δηλητηριασμένη από τα ελλείμματα, ουσιαστικά τα 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καούν χωρίς καμία επίδραση στην εθνική οικονομία και στους βασικούς αριθμοδείκτες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει στις 815 μονάδες με υψηλό έτους 974 μονάδες.
Για μια ακόμη φορά – η πολλοστή – που το bankingnews προέβλεψε πολύ σωστά, ότι τα υψηλά έτους τα έχουμε δει και πλέον ο νέος καθοδικός στόχος είναι οι 780 μονάδες με προοπτική τις 750 και τελικά τις 700 μονάδες.
Η πιθανότητα να δούμε τις 750 μονάδες έχει φθάσει στο 80% με τάση περαιτέρω αύξησης.

8)Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι ζοφερή.
Ας σκεφθούμε ότι εμφανίζουμε και αυτές τις μέτριες επιδόσεις έχοντας πάρει 31 δισεκ. από το ταμείο Ανάκαμψης και ταυτόχρονα 39 δισεκ. ελληνικών ομολόγων τα κατέχει η ΕΚΤ.
Υπάρχουν και χειρότερα;
Ναι το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα και το πιο εξοργιστικό η ελληνική κυβέρνηση πέταξε στο καλάθι των αχρήστων 44 δισεκ. δήθεν για να στηρίξει την οικονομία εν μέσω πανδημίας αλλά πολλά εξ αυτών κατέληξαν σε απατεώνες, όχι σε σοβαρούς επιχειρηματίες.

Η Ελλάδα ήταν μια δυστοπία και συνεχίζει να βρίσκεται σε δυστοπία.
Η Ελλάδα δεν βελτιώθηκε, με λογιστικά τρικ και αλχημείες πορεύεται εξαπατώντας τους έλληνες και τις διεθνείς αγορές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης