Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιχμάλωτοι των Ρώσων δύο αμερικανοί βετεράνοι που πολεμούσαν στο πλευρό των Ουκρανών - Αναμένεται κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Ρωσίας

Αιχμάλωτοι των Ρώσων δύο αμερικανοί βετεράνοι που πολεμούσαν στο πλευρό των Ουκρανών - Αναμένεται κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Ρωσίας
Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη Αμερικανών εθελοντών που θα τεθούν υπό κράτηση από τη Ρωσία, από τότε που άρχισε ο πόλεμος
Δύο Αμερικανοί πολίτες και βετεράνοι του αμερικανικού στρατού που πολεμούσαν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στο Χάρκοβο πιθανότατα συνελήφθησαν, αναφέρει το CNN και άλλα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι δύο Αμερικανοί πολίτες είναι ο Alexander John-Robert Drueke, 39 ετών, από την Tuscaloosa της Αλαμπάμα και ο Andy Tai Ngoc Huynh, 27 ετών, από το Hartselle της Αλαμπάμα οι οποίοι «αγνοούνται» από το πεδίο της μάχης, ωστόσο, η τύχη τους παραμένει άγνωστη, ανέφερε αξιωματούχος του State Department.
Εάν επιβεβαιωθεί η σύλληψή τους από τον ρωσικό στρατό, θα είναι η πρώτη σύλληψη Αμερικανών εθελοντών που θα τεθούν υπό κράτηση από τη Ρωσία, αυξάνοντας σημαντικά τα διακυβεύματα αλλά και τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως οι δύο Αμερικανοί πιθανότατα συνελήφθησαν, δεδομένου ότι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να τους πάρει πίσω.
Οι οικογένειες των δύο ανδρών πιστεύουν ότι έχουν αιχμαλωτιστεί δεδομένου ότι έχασαν κάθε επαφή μαζί τους εδώ και μια βδομάδα.
Το CNN σε δεύτερο ρεπορτάζ του ανέφερε ότι οι δύο Αμερικανοί πολεμούσαν υπό τη διοίκηση της 92ης ταξιαρχίας μηχανικού της Ουκρανίας στις 9 Ιουνίου κοντά στην πόλη Izbytske.
Ο Drueke και ο Huynh, σύμφωνα με τον Ουκρανό συντονιστή τους, χάθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης και παρά τις έρευνες των επομενων ημερών τα λείψανα τους δεν βρέθηκαν.
Την επόμενη μέρα, κάποιος με ανάρτησή του σε ρωσικό κανάλι στο Telegram ισχυρίστηκε ότι οι δύο Αμερικανοί είχαν συλληφθεί κοντά στο Χάρκοβο.
«Ήταν απόλυτο χάος», είπε ο Ουκρανός συντονιστής στο CNN. «Υπήρχαν περίπου εκατό πεζικάριοι που προχωρούσαν στις θέσεις μας. Είχαμε ένα Τ72 και πυροβολούσαμε ανθρώπους από 30, 40 μέτρα μακριά».
Ο συντονιστής του Drueke είπε στο CNN ότι «υποτίθεται ότι οι δύο Αμερικανοί είναι αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί».
Σταδιακά όσο οι ώρες περνούσαν, τα ρεπορτάζ στα αμερικανικά media έπαιρναν τέτοια έκταση που η Ρωσία εξέτασε επισήμως τους σχετικούς ισχυρισμούς, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova να δηλώνει πάντως ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε επικοινωνήσει με τη Μόσχα σχετικά με τους δύο Αμερικανούς πολίτες.

Ο Huynh είναι βετεράνος πεζοναύτης και ο Drueke βετεράνος στρατιωτικός - και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι ακριβώς έκαναν στην Ουκρανία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πάντως δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά την κατάσταση και ότι είναι σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές».
Την περασμένη εβδομάδα επικράτησε σοκ και οργή στη Δύση όταν δυο βρετανοί μαχητές κι ένας μαροκινός, που πολεμούσαν μαζί με τον ουκρανικό στρατό, καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Donbass ως μισθοφόροι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης