Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα επιστρέφει στο Ιράν το πετρέλαιό του, μετά τις ιρανικές απειλές ενάντια στα ελληνικά δεξαμενόπλοια που πλέουν στον Περσικό

Η Ελλάδα επιστρέφει στο Ιράν το πετρέλαιό του, μετά τις ιρανικές απειλές ενάντια στα ελληνικά δεξαμενόπλοια που πλέουν στον Περσικό
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τελικά πίσω και επέστρεψε στο Ιράν το πετρέλαιο που του είχε κατασχέσει δυνάμει των αμερικανικών κυρώσεων, λόγω των απειλών για κινήσεις αντιποίνων εκ μέρους του Ιράν σε βάρος των ελληνικών τάνκερ
Σχετικά Άρθρα

Μετά τις απειλές που διατύπωσε η κυβέρνηση του Ιράν κατά των ελληνικών ναυτιλιακών που τα πλοία τους διασχίζουν τον Περσικό, η Ελλάδα φέρεται να απελευθέρωσε το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο Lana, παλαιότερα γνωστό ως Pegas, το οποίο είχε υπο κράτηση από τον Απρίλιο.
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Mehr ανακοίνωσε ότι το πλοίο «δεν τελεί πλέον υπό κατάσχεση και το φορτίο πετρελαίου που μετέφερε θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του».
Το πλοίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και κατασχέθηκε βάσει εντολής επιβολής των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν (PMO) δήλωσε: «Με την ταχεία και ισχυρή δράση του Ιράν, η ελληνική κυβέρνηση τελικά έδωσε τη σχετική εντολή και τώρα γινόμαστε μάρτυρες της άρσης της κατάσχεσης του πλοίου και της επιστροφής του φορτίου του στον ιδιοκτήτη του».
Το Reuters, σε δημοσίευμά του, ανέφερε: «Ένα ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση που την περασμένη εβδομάδα επέτρεψε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους ιρανικού φορτίου πετρελαίου του υπό ιρανική σημαία του δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα».
Το δεξαμενόπλοιο θεωρήθηκε αρχικά ως συνδεδεμένο με τη Ρωσία, δεδομένου ότι σε αυτό επέβαιναν 19 μέλη πληρώματος που ήταν Ρώσοι πολίτες, όταν αντιμετώπισε πρόβλημα σε κινητήρα κοντά στο νησί της Εύβοιας, γεγονός που το έθεσε υπό κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε κάθε περίπτωση τελικά φάνηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε πίσω λόγω των απειλών για κινήσεις αντιποίνων εκ μέρους του Ιράν σε βάρος των ελληνικών τάνκερ, δεδομένης και της παρουσίας του ιρανικού στρατού στα στενά του Ορμούζ και στην περιοχή του Κόλπου.
Τον περασμένο μήνα οι δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβαν δύο ελληνικά τάνκερ ως «αντίποινα» στην κατάσχεση του φορτίου του δεξαμενόπλοιου υπό σημαία Ιράν που κρατούνταν στην Ελλάδα.
Στα τέλη Μαΐου, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim είχε μεταφέρει ανακοινώσεις των Φρουρών της Επανάστασης με την απειλή ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο κινδύνευαν με κατάσχεση από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
Παρά τη δήλωση ιρανικών μέσων ενημέρωσης ότι το φορτίο θα επιστραφεί, παραμένει ασαφές εάν το πετρέλαιο θα επιστραφεί στο σύνολό του στην ιρανική κυβέρνηση.
Το Al Jazeera πάντως αναφέρει ότι «το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι αναμένει πως το φορτίο πετρελαίου που κατασχέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας θα επιστραφεί πλήρως μετά από απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου που ανέτρεψε μια αρχική απόφαση που επέτρεπε την κατάσχεσή του».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, με την ανατροπή της αρχικής απόφασης του ελληνικού δικαστηρίου, και με τους Ιρανούς να βλέπουν τις επιθετικές τους κινήσεις κατά της ελληνικής ναυτιλίας στον Κόλπο να δικαιώνονται, είναι απολύτως βέβαιο πως αν άλλη ευρωπαϊκή χώρα επιχειρήσει να κατάσχει ιρανικό πετρέλαιο ακολουθώντας τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, η Τεχεράνη θα απαντήσει με το ίδιο τρόπο, κατάσχοντας τα πλοία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης