Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Mόνο η επένδυση στα ορυκτά καύσιμα θα ρίξει τον πληθωρισμό, λέει η πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Υπ. Εργασίας επί Trump

ΗΠΑ: Mόνο η επένδυση στα ορυκτά καύσιμα θα ρίξει τον πληθωρισμό, λέει η πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Υπ. Εργασίας επί Trump
Οι Αμερικανοί επικεντρώνονται στις τιμές του φυσικού αερίου που πλήττουν τους φτωχούς και αυτό ο Πρόεδρος Biden δεν κάνει καμία προσπάθεια να το αντιμετωπίσει, τόνισε η Diana Furchtgott-Roth
Σχετικά Άρθρα

Η πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ Diana Furchtgott-Roth, επί κυβέρνησης Trump, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τους Αμερικανούς για «πολλούς μήνες που είναι μπροστά μας», πλήττοντας μάλιστα περισσότερο τους φτωχούς.
Η Furchtgott-Roth, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο George Washington, είπε στην εκπομπή «Varney & Co» του Fox ότι θα υπάρξει σοβαρό προβλημα υψηλών τιμών για όλη τη τη διάρκεια του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, αφού ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά σε υψηλά 40 ετών.
Τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε σε ετήσια βάση για πρώτη φορά μετά από μήνες τον Απρίλιο, αλλά αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας και η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση συνεχίζουν να κινούν ανοδικά τις τιμές
Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένα ευρύ μέτρο της τιμής των καθημερινών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων της βενζίνης, των καταναλωτικών είδων πρώτης ανάγκης και των ενοικίων, αυξήθηκε κατά 8,3% τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι.
Οι τιμές σημείωσαν άλμα 0,3% στη μηνιαία περίοδο από τον Μάρτιο.
Η οικονομολόγος Diana Furchtgott-Roth υποστήριξε ότι η αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και τη ηλεκτρική ενέργεια επηρεάζουν περισσότερο τους φτωχούς.
Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα δημοσιοποιηθούν αύριο Παρασκευή 10/6 και η Furchtgott-Roth προέβλεψε ότι «θα είναι σίγουρα πάνω από 8% σε ετήσια βάση».
«Οι Αμερικανοί επικεντρώνονται στις τιμές του φυσικού αερίου», υποστήριξε.
«Η αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο πλήττει περισσότερο τους φτωχούς και αυτό ο Πρόεδρος Biden δεν κάνει καμία προσπάθεια να το αντιμετωπίσει».

«Έχει φτιάξει νόμο για να τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά όχι για τη βενζίνη ή το πετρέλαιο, που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», συνέχισε.
Στις αρχές της εβδομάδας ο Πρόεδρος Biden επικαλέστηκε το Νόμο Αμυντικής Παραγωγής για να επιταχύνει την εγχώρια παραγωγή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων ηλιακών πάνελ, σε μια προσπάθεια «να τονώσει την εγχώρια παραγωγή», δήλωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Τρεις μέρες μετά η Diana Furchtgott-Roth περιέγραψε τις πολιτικές ανάπτυξης που υποστήριξε ότι θα βοηθούσαν στη συγκράτηση του πληθωρισμού.
«Μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης θα ήταν να βγει ο Πρόεδρος και να αναγνωρίσει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει», είπε.
«Ότι πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή ορυκτών καυσίμων γιατί θα τα χρειαστούμε για τις επόμενες δεκαετίες και οι Αμερικανοί πλήττονται από τις παρούσες τιμές».
«Άλλωστε η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης