Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία παίρνει δισ. από την Αμερική, αλλά δεν της δίνει πληροφορίες για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις

Η Ουκρανία παίρνει δισ. από την Αμερική, αλλά δεν της δίνει πληροφορίες για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις
Εκτός από την έλλειψη γνώσης των επιχειρήσεων της Ουκρανίας, δεν υπάρχει επίσης επίβλεψη των δισεκατομμυρίων όπλων που στέλνουν οι ΗΠΑ στη χώρα.
Οι New York Times αναφέρουν ότι παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, το Κίεβο μοιράστηκε λίγες λεπτομέρειες για τα επιχειρησιακά του σχέδια με την Ουάσιγκτον.

Οι νυν και πρώην αξιωματούχοι είπαν στους Times ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν πολύ καλύτερη εικόνα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας από ό,τι της Ουκρανίας. Ακόμη και σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin και τον Πρόεδρο των Κοινών Αρχηγών Στρατηγό Mark Milley, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μοιραστεί μόνο τους στρατηγικούς τους στόχους, όχι τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Η Ουάσινγκτον έχει τόσο λίγες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας που προσπάθησε να μάθει πληροφορίες από άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, εκπαιδευτικές συνεδρίες με ουκρανικές δυνάμεις, ακόμη και από τα δημόσια σχόλια του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.

Τι αναφέρει έκθεση των Times 

 «Τα κενά πληροφόρησης εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την κυβέρνηση Biden να αποφασίσει πώς να στοχεύσει τη στρατιωτική βοήθεια καθώς στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα στην Ουκρανία». Επιπλέον, ανέφερε αξιωματούχους των ΗΠΑ που είπαν ότι «η ουκρανική κυβέρνηση τους έδωσε λίγες απόρρητες ενημερώσεις ή λεπτομέρειες σχετικά με τα επιχειρησιακά τους σχέδια και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι δεν τα είπαν όλα στους Αμερικανούς».

Ενώ ο Zelensky και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι προβάλλουν συνεχώς ισχυρισμούς για την κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων, πράγματα όπως οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν ένα στενά φυλαγμένο μυστικό, μέχρι πολύ πρόσφατα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Zelensky είπε ότι η Ουκρανία χάνει μεταξύ 60 και 100 στρατιώτες κάθε μέρα καθώς οι μάχες εναντίον της Ρωσίας μαίνονται στα ανατολικά.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει να προβάλει μια εικόνα δύναμης στους στενούς της εταίρους, επομένως συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια. Η έκθεση αναφέρει ότι η έλλειψη γνώσης των ΗΠΑ οφείλεται στο ότι η Ουάσιγκτον έχει επικεντρώσει τις ικανότητές της στις μυστικές υπηρεσίες ώστε να χρησιμοποιηθούν εναντίον αντιπάλων όπως η Ρωσία, ενώ βοηθά εταίρους όπως η Ουκρανία να ενισχύσουν τις δικές τους υπηρεσίες πληροφοριών.

Στο σκοτάδι οι Αμερικάνοι αλλά συνεχίζουν να στέλνουν όπλα

Παρά την έλλειψη σαφούς εικόνας για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ρίχνουν όπλα στη χώρα. Στην τελευταία κλιμάκωση της στρατιωτικής βοήθειας, η κυβέρνηση Biden είπε ότι θα στείλει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα ικανά να πλήξουν στόχους έως και 50 μίλια μακριά.

Εκτός από την έλλειψη γνώσης των επιχειρήσεων της Ουκρανίας, δεν υπάρχει επίσης επίβλεψη των δισεκατομμυρίων όπλων που στέλνουν οι ΗΠΑ στη χώρα.

Το CNN ανέφερε τον Απρίλιο ότι οι ΗΠΑ έχουν «σχεδόν μηδενική» ικανότητα να παρακολουθούν τα όπλα που στέλνουν μόλις εισέλθουν στην Ουκρανία. Μια πηγή που ενημερώθηκε για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες περιέγραψε ότι έριξε τα όπλα σε μια «μεγάλη μαύρη τρύπα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης