Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης: Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ - Αντιπαραγωγική η προκλητική ρητορική της

Μηταράκης: Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ - Αντιπαραγωγική η προκλητική ρητορική της

Συμμετοχή του Νότη Μηταράκη στην 3η Υπουργική Συνάντηση των Med5  στη Βενετία

"Η πρόσφατη προκλητική ρητορική της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, είναι αντιπαραγωγική και δεν συμβάλλει στο πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας", τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Στην 3η υπουργική συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ομάδας των Med5 (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα), η οποία έλαβε χώρα στη Βενετία, συμμετείχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Στόχος της συνάντησης, ο βέλτιστος συντονισμός των θέσεων της ομάδας των πέντε κρατών - μελών της ΕΕ, για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η ομιλία Μηταράκη

Στην ομιλία του, ο κ. Μηταράκης τόνισε τη σημασία της άμεσης αντίδρασης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του Συμβουλίου στην προσφυγική κρίση στην Ουκρανία, η οποία άνοιξε το δρόμο για μια νέα προσέγγιση στα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου και έθεσε νέα πρότυπα, όπως η κατάργηση των εσωτερικών συνόρων και η δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Προστασίας.
"Μαζί με τους Υπουργούς της Ιταλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ισπανίας,όπως ανέφερε, "συμφωνήσαμε ότι μόνο μια ισορροπημένη και δίκαιη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση μπορεί να είναι λειτουργική. "Κατά την άποψή μας",  πρόσθεσε, "η επιτακτική ανάγκη για αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης γραμμής συμβαδίζει με την ενισχυμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε μία FRONTEX με ισχυρή πολιτική και επιχειρησιακή εντολή για την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών."
Επιπρόσθετα, ο κ. Μηταράκης, τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε να αποτραπούν οι παράνομες αφίξεις και να ενισχυθούν οι επιστροφές και ανέφερε πως "η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Η πρόσφατη προκλητική ρητορική της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, είναι αντιπαραγωγική και δεν συμβάλλει στο πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας".
Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα καταπολέμησης των δικτύων λαθροδιακινητων και τόνισε πως "δεν μπορούμε να αφήσουμε τους λαθρέμπορους να διαλέξουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη, γι΄ αυτό η Ελλάδα επενδύει σε σχήματα διμερούς συνεργασίας, με τις χώρες προέλευσης να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για άδειες εργασίας σε αντάλλαγμα καλύτερης συνεργασίας στις επιστροφές. Υπογράψαμε την πρώτη τέτοια συμφωνία με το Μπαγκλαντές και είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε παρόμοια συνεργασία με άλλες χώρες προέλευσης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης