Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας: Ο σκεπτικισμός Macron, οι ανησυχίες του Νότου, η γερμανική αμφιθυμία

Διχασμένη η ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας: Ο σκεπτικισμός Macron, οι ανησυχίες του Νότου, η γερμανική αμφιθυμία
Η πρόεδρος της Επιτροπής κα Von der Leyen έχει επανειλλημένως διατυπώσει πως η  Ουκρανία "μας ανήκει", όμως αυτή η άποψη δεν μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα πράξη
Σχετικά Άρθρα

Σε μείζον θέμα για το μέλλον της Ευρώπης έχει αναδειχθεί το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας και κυρίως το αν θα ανοίξει η ΕΕ την πόρτα για την ένταξη της Ουκρανίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών σε τρεις εβδομάδες, όπως αναδεικνύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Oι Ουκρανοί έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο στις Βρυξέλλες: την Ursula von der Leyen.
Η πρόεδρος της Επιτροπής έχει ουσιαστικά δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι η επιθυμία της Ουκρανίας να γίνει υποψήφια χώρα θα πρέπει να γίνει γρήγορα πραγματικότητα.
Οι αξιωματούχοι της βοήθησαν την κυβέρνηση του Κιέβου να υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα και θέλουν να κάνουν τη σύστασή τους έως τις 23 Ιουνίου.

Von der Leyen: Η Ουκρανία "μας ανήκει"

Η Ουκρανία "μας ανήκει", λέει η von der Leyen.
"Τους θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Δεν υποστηρίζουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ την ένταξη της Ουκρανίας
Αλλά το θέμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.
Δεν θεωρούν όλα τα κράτη μέλη συνετό να συζητούν για την ένταξη στην ΕΕ εν μέσω πολέμου.
Εκπρόσωπος των σκεπτικιστών είναι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.

Ο σκεπτικισμός του Macron

Πρόσφατα, ο Macron δήλωσε πώς θα χρειαστούν δεκαετίες για να είναι η Ουκρανία έτοιμη για την Ευρώπη.
Σκέφτηκε δυνατά μια ενδιάμεση λύση με τη μορφή μιας απροσδιόριστης "πολιτικής κοινότητας".
Ανησυχεί ότι η ΕΕ, με 27 μέλη, είναι ήδη ελάχιστα ικανή να λάβει αποφάσεις.
Ο "ασφυκτικός κλοιός" (σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο Robert Habeck) του ευρωπαϊκού εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας μόλις ανέδειξε το πρόβλημα. Χωρίς εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει διεύρυνση, έτσι βλέπουν την κατάσταση στο Παρίσι.

Οι ανησυχίες της Νότιας Ευρώπης

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες στη Νότια Ευρώπη, αν και για άλλους, πιο απλούς λόγους.
Εάν η Ουκρανία γινόταν δεκτή, η χώρα θα λάμβανε πλούσια διαρθρωτική βοήθεια, η οποία μέχρι στιγμής κατευθύνεται προς το νότο.
Τα θέματα διανομής είναι πάντα από τα πιο δύσκολα στις Βρυξέλλες.
Οι χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις.
Απαιτούν να ανακηρυχθεί η Ουκρανία υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, χωρίς "αν" και "αλλά".
Όχι παρά τον πόλεμο, αλλά ακριβώς εξαιτίας του, ως ένδειξη αναγνώρισης - και ως μήνυμα κατά της Ρωσίας, η οποία επιτέθηκε στην Ουκρανία για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Tα μπερδεμένα μηνύματα του Βερολίνου

Από το Βερολίνο, όπως τόσο συχνά αυτές τις εβδομάδες, έρχονται ανάμεικτα μηνύματα.
Η υπουργός Εξωτερικών Annelena Baerbock (Πράσινοι) μιλάει ξεκάθαρα: "Δεν αρκεί να πούμε: Ναι, ανήκετε στην Ευρώπη - αλλά ανήκετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Αλλά ο καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) κρατά χαμηλούς τόνους.
Η τεταμένη σχέση των Σοσιαλδημοκρατών με την ουκρανική κυβέρνηση είναι πιθανώς ένας λόγος γι' αυτό, αλλά και ο φόβος ότι η ΕΕ θα σνομπάρει άλλες χώρες στις οποίες έχει υποσχεθεί ενταξιακές προοπτικές. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, για παράδειγμα. Στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία επεκτείνουν την επιρροή τους.
Η ΕΕ, λένε στο Βερολίνο, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την περιοχή.

Τα γερμανικά  συμφέροντα και η «αλλαγή εποχής» του Scolz

Η Γερμανία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί
Ωστόσο, η σταθερά εδραίωση της Ουκρανίας στις ευρωπαϊκές δομές είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο: "Η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης με πάνω από 40 εκατομμύρια κατοίκους και πολλούς καλά εκπαιδευμένους ειδικούς θα γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος για τη Γερμανία", λέει η Cathrina Claas-Mühlhäuser, αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο Steven Blockmans, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τονίζει την πολιτική διάσταση της απόφασης: "Τα κράτη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει. Εάν η Γερμανία λάβει σαφή θέση, θα μπορούσε να δημιουργήσει δυναμική και να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες για την Ουκρανία.
Ο καγκελάριος Scholz θα κάνει έτσι πράξη την υπόσχεσή του για "αλλαγή εποχής"".


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παροτρύνει επίσης για μια γρήγορη απόφαση.

"Θα θεωρούσα σοβαρό στρατηγικό λάθος να αρνηθούμε τώρα στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας", λέει ο πολιτικός των Πρασίνων Reinhard Bütikofer.
Και η Nicola Beer (FDP), αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτει, κοιτάζοντας προς την Καγκελαρία: "Το σημείο καμπής δεν είναι η στιγμή του δισταγμού, αλλά της εμπιστοσύνης". Ένα κενό που θα προκαλούσε "μια αμφίβολη και αναποφάσιστη ΕΕ θα ήταν ένα μοιραίο μήνυμα για τη Ρωσία".
Αλλά ακόμη και οι υποστηρικτές μιας προοπτικής προσχώρησης τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά δικαιώματα για την Ουκρανία.
Αντίθετα, λένε, πρόκειται για το άνοιγμα μιας χρονοβόρας διαδικασίας από την οποία πρέπει να περάσουν όλες οι χώρες - με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Στις Βρυξέλλες, γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας και της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Μπορεί να μεσολαβήσουν πολλά χρόνια.

Η ΕΕ έχει αρκετούς υποψηφίους

Οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει με την Τουρκία, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των "υποψήφιων χωρών" από το 1999.
Έχουν επίσης έρθει σε ουσιαστικό αδιέξοδο με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Έτσι, η ανακήρυξη μιας χώρας ως υποψήφιας χώρας δεν οδηγεί αυτόματα σε ένταξη.
"Η ιδιότητα του υποψηφίου έχει πρώτα συμβολική σημασία", λέει ο Blockmans.
"Όλοι γνωρίζουν ότι πρώτα πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος και να ανοικοδομηθεί η χώρα.
Μόλις οι θεσμοί και η κοινωνία της Ουκρανίας σταθούν ξανά στα πόδια τους, μπορείτε να ξεκινήσετε ενταξιακές συνομιλίες".

Μια χώρα που συμμετέχει ιδιαίτερα στη συζήτηση είναι η Αυστρία.

Κυρίως επειδή η Βιέννη αισθάνεται δεσμευμένη στα Βαλκάνια για ιστορικούς λόγους και θέλει να αποτρέψει την παραμέληση της περιοχής από την ΕΕ λόγω της εμμονής της στην Ουκρανία.
Η αυστριακή κυβέρνηση διένειμε αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες ένα κείμενο διατριβής που προτείνει τη "σταδιακή ένταξη" των υποψηφίων χωρών της ΕΕ για την επίλυση του διλήμματος της ένταξης.
"Στην πορεία προς την πλήρη ένταξη, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τη σταδιακή ενσωμάτωση των χωρών αυτών σε τομείς πολιτικής που τις ωφελούν ιδιαίτερα", αναφέρει το έγγραφο, το οποίο είναι στη διάθεση της Handelsblatt.
Αυτό θα σήμαινε: καμία ρητή προσχώρηση για το Κίεβο.
Μια αδημοσίευτη μέχρι σήμερα μελέτη του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) καταλήγει σε παρόμοιο συμπέρασμα: "Λόγω των αδύναμων οικονομικών επιδόσεων και του προβλήματος της διαφθοράς", τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ "θα παρουσιάσουν στην Ουκρανία μεγάλες δυσκολίες".
Μια "ισχυρή οικονομική και πολιτική συνεργασία" με την Ουκρανία θα μπορούσε "επί του παρόντος να είναι πιο επικερδής από μια γρήγορη εισδοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης