Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Σημαντικά κέρδη 1,8% για το brent, στα 119,72 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Σημαντικά κέρδη 1,8% για το brent, στα 119,72 δολάρια το βαρέλι
Το αργό τύπου WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 1,7% στα 118,87 το βαρέλι
Σχετικά Άρθρα

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου δείχνοντας ότι οι αγορές αντιεατωπίζουν με υψηλή δυσπιστία το σενάριο που λέει ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Ιούλιο που αποφάσισε ο OPEC+ θα λύσει τα προβλήματα της προσφοράς και θα αναπληρώσει τις ρωσικές παραδόσεις ενεργειακών πόρων.
Η απόφαση του OPEC+ την Πέμπτη για αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντί για 432.000 βαρέλια όπως είχε προηγουμένως συμφωνηθεί, θεωρείται ότι μετά βίας ότι είναι αρκετή για μια σφιχτή αγορά.
Οι αυξήσεις κατανεμήθηκαν αναλογικά μεταξύ των κρατών - μελών, αλλά καθώς κράτη όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία έχουν ήδη αποτύχει στην επίτευξη των στόχων τους, οι αναλυτές εκτιμούν πως η αύξηση της προσφοράς είναι πιθανό να είναι μικρότερη από αυτή που ανακοινώθηκε.
Παράλληλα, η ρωσική παραγωγή έχει ήδη μειωθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και είναι πιθανό να μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.
«Οι αγορές έκριναν τις κινήσεις του OPEC+ και πιστεύουν ξεκάθαρα ότι δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ισορροπία ζήτησης/προσφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Χάλεϊ της OANDA.
Την ίδια ώρα, η Κίνα χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στη Σαγκάη και το Πεκίνο, κάτι που αναμένεται ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση παγκοσμίως.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Αυγούστου πρόσθεσε 1,8% ή 2,11 δολάρια στα 119,72 το βαρέλι, σκαρφαλώντας κατά 3,6% στην εβδομάδα.
Το αργό τύπου WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 1,7% ή 2 δολάρια στα 118,87 το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα σημείωσε κέρδη της τάξης του 3,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης