Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Καζακστάν αλλάζει το όνομα του πετρελαίου του - Στόχος να μην το μπερδεύουν οι δυτικοί αγοραστές με το ρωσικό

Το Καζακστάν αλλάζει το όνομα του πετρελαίου του - Στόχος να μην το μπερδεύουν οι δυτικοί αγοραστές με το ρωσικό
Το πετρέλαιο του Καζακστάν δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση, ωστόσο, οι αποστολές του Καζακστάν, ιδίως όταν γίνονται από ρωσικάα λιμάνια, μπερδεύονται με τις αποστολές του ρωσικού πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Το Καζακστάν αλλάζει το όνομα του πετρελαίου που εξάγει μέσω ρωσικών λιμανιών για να το διαχωρίσει από το πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης και να αποφύγει κινδύνους από κυρώσεις και προβλήματα χρηματοδότησης.
«Λόγω πρόσφατων σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών, και για να αποφευχθεί η αρνητική επίδραση των εν λόγω αλλαγών στις εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν μέσω ρωσικών λιμανιών, από τον Ιούνιο του 2022 ισχύει η ονομασία KEBCO (Kazakhstan Export Blend Crude Oil)», δήλωσε η πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία της χώρας CNPC-Aktobemunaigaz στο Reuters.
Η ονομασία KEBCO θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα σε όλα τα επίσημα έγγραφα, προσθέτουν πηγές από το Καζακστάν.
Το ρωσικό αργό (REBCO) που είναι γνωστό ως Urals, κύριος τύπος πετρελαίου που εξάγεται από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας, βρίσκει όλο και πιο δύσκολα αγοραστές στην Ευρώπη, λόγω των κυρώσεων.
Το Καζακστάν χρησιμοποιεί ρωσικά λιμάνια για τη διέλευση του 20% της εξαγωγικής ροής πετρελαίου του, δηλαδή περίπου 13,3 εκατ. τόνους το 2021.
Το πετρέλαιο του Καζακστάν δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση, ωστόσο, οι αποστολές του Καζακστάν έχουν επανειλημμένα μπερδευτεί με ρωσικά βαρέλια, αναφέρε η πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία της χώρας.
Η μετονομασία «είναι ένα απαραίτητο μέτρο ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις στο πετρέλαιό μας - το όνομά του δείχνει ξεκάθαρα τη χώρα προέλευσης», δήλωσε στο Reuters έμπορος που εμπλέκεται στη διαμετακόμιση πετρελαίου του Καζακστάν μέσω ρωσικών λιμανιών.
Οι παραγωγοί πετρελαίου της χώρας ελπίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν καλύτερες τιμές και να πωλούν ευκολότερα το πετρέλαιό τους εάν δηλώνεται ξεκάθαρα στα έγγραφα ότι δεν προέρχεται από τη Ρωσία, είπαν οι πηγές.
Το Καζακστάν χρησιμοποιεί τα ρωσικά λιμάνια για την εξαγωγή της εγχώριας παραγωγής, αλλά κινδυνεύει -άθελά του- να πληρώσει ξώφαλτσα το τίμημα των κυρώσεων που δεν του έχουν επιβληθεί.
Για το λόγο αυτό το REBCO (Urals) μετονομάζεται σε KEBCO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης