Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρέμβαση Μοοdy’s στο BN: Για το DTC στα κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει να υπάρξει συστημική λύση τύπου «Ηρακλής»

Παρέμβαση Μοοdy’s στο BN: Για το DTC στα κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει να υπάρξει συστημική λύση τύπου «Ηρακλής»
Συνέντευξή του Vice President - Senior Credit Officer Financial Institutions του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody’s στο bankingnews (ΒΝ)

Σημαντική πρόοδο «βλέπει» για τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια ο Vice President - Senior Credit Officer Financial Institutions του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody’s, Νώντας Νικολαΐδης, σε συνέντευξή του στο Bankingnews, ωστόσο «το πολύ υψηλό επίπεδο των DTC στα κεφάλαιά τους αποτελεί μια μεγάλη πιστωτική πρόκληση, που θα χρειαστεί να παρέλθουν πολλά χρόνια για να αντιμετωπιστεί».
Όπως επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης, για να επιλυθεί ή να αμβλυνθεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να υπάρξει συστημική προσέγγιση από τις ελληνικές αρχές, δηλαδή να πάμε σε μια λύση τύπου «Ηρακλής», όπως έγινε με τα NPEs - κάτι που αν συμβεί θα ισοδυναμεί με κρατική ενίσχυση.
Σε κάθε περίπτωση, ο  Vice President - Senior Credit Officer Financial Institutions της Moody's κρίνει πως τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι κεφαλαιακά επαρκή, «οπότε δεν θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου στο εγγύς μέλλον».
Τέλος, σε σχέση με το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της κερδοφορίας, ο κ. Νικολαΐδης επισημαίνει:
«Τα υψηλότερα επιτόκια θα λειτουργήσουν υπέρ των NII των τραπεζών, ενώ τυχόν πρόσθετος εξορθολογισμός του κόστους, μέσω μείωσης προσωπικού και υποκαταστημάτων, αλλά και τυχόν κέρδη από τις στρατηγικές ψηφιοποίησης τους, θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση».

Η συνέντευξη του Νώντα Νικολαΐδη, Vice President - Senior Credit Officer Financial Institutions του οίκου αξιολόγησης Moody’s, στον Νίκο Μπαρτζελιώτη

Ερώτηση: Μετά από πολλά χρόνια ζημιών οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν κέρδη.
Πιστεύετε ότι έχουν θέσει τα θεμέλια για σταθερά επαναλαμβανόμενα κέρδη στο μέλλον;


Απάντηση: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως άλλωστε αντικατοπτρίζεται στις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων στις οποίες προβήκαμε κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης περιόδου, καθώς και επίσης και στις θετικές αξιολογήσεις των προοπτικών τους.
Η βελτίωση βασικών δεικτών κερδοφορίας, από κοινού με τον τερματισμό της κατανάλωσης κεφαλαίου, ήταν δύο από τις κύριες πιστωτικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν και οι οποίες φαίνονται εφικτές το 2022 και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η μείωση, σε σημαντικό βαθμό, των NPEs (Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων), κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυοδοσίας HAPS (Hercules Asset Protection Scheme), διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο από αυτή την άποψη, καθώς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατάφεραν να μειώσουν δραστικά το κόστος κινδύνου και, συνεπώς, τις προβλέψεις επί επισφαλειών για το 2022.
Ο περιορισμός των κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για περαιτέρω μείωση της βάσης κόστους και την ενίσχυση των εσόδων, σίγουρα θα θέσουν τις ελληνικές τράπεζες σε βιώσιμη τροχιά σε ό,τι αφορά την επίτευξη επαναλαμβανόμενων κερδών στο μέλλον.

Ερώτηση: Μία από τις βασικές αδυναμίες των ελληνικών τραπεζών ήταν ότι δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν εσωτερικό κεφάλαιο, δηλαδή κεφάλαια από κέρδη.
Το 2022 αυτό επιτυγχάνεται.

Τα κέρδη είναι ικανά να μειώσουν το DTC, δηλαδή την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, που είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον χειρότερο δείκτη DTC προς ίδια κεφάλαια.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα;


Απάντηση: Έχετε δίκιο που το επισημαίνετε.
Αν μη τι άλλο, το πολύ υψηλό επίπεδο των DTC στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αποτελεί άλλη μια πιστωτική πρόκληση που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επιλυθεί.
Στην πραγματικότητα, στην αξιολόγησή μας δεν συμπεριλαμβάνουμε μόνο τους προαναφερόμενους κεφαλαιακούς δείκτες.
Χρησιμοποιούμε επίσης τα προσαρμοσμένα από τη Moody's ενσώματα ίδια κεφάλαιά τους (TCE) προς τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού (RWAs), που λαμβάνουν υπόψη μόνο ένα μέρος των DTC.
Αυτός ο δείκτης TCE αντιστοιχεί συνήθως στο ήμισυ περίπου των δεικτών Equity Tier 1 (CET1) που αναφέρουν οι τράπεζες, καθώς προεξοφλούμε, σε μεγάλο βαθμό, το πραγματικό αποτύπωμα των DTC, η απόσβεση των οποίων θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιτευχθεί.
Αξίζει λοιπόν να επισημάνουμε πως τα επόμενα δύο χρόνια τα κέρδη των τραπεζών δεν αναμένεται να μεταβάλουν ουσιαστικά αυτή την κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά δε την κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών, θα μειώσουν το επίπεδο των DTC μόνο οριακά…
Ως εκ τούτου, για να επιλυθεί ή να αμβλυνθεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να υπάρξει συστημική προσέγγιση από τις ελληνικές αρχές, δηλαδή να πάμε σε μια λύση τύπου «Ηρακλής», όπως έγινε με τα NPEs - κάτι που αν συμβεί θα ισοδυναμεί με κρατική ενίσχυση.

Ερώτηση: Πιστεύετε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς ή θα χρειαστούν στο μέλλον αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;

Απάντηση: Με βάση τα στρατηγικά σχέδιά τους, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να ενισχύσουν σταδιακά τους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων τους, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία.
Αντίστοιχα, εκτιμούμε ότι καμία τράπεζα δεν χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου στο εγγύς μέλλον - εκτός και αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις προσδοκίες μας σε σχέση με τις οικονομικές συνθήκες και τη δημιουργία νέων NPEs. Η άποψή μας για την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών εκφράστηκε σε προηγούμενα σχόλιά μας.

Ερώτηση: Εάν δει κανείς τη δομή κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών διαπιστώνει ότι τα κέρδη αποτελούν μια μείξη οργανικής κερδοφορίας και εκτάκτων εσόδων. Τι πρέπει να αλλάξει ώστε οι ξένες τράπεζες να αρχίσουν να βλέπουν θετικότερα τις ελληνικές τράπεζες;
Τα business plan που έχουν ανακοινώσει είναι υλοποιήσιμα;


Απάντηση: Όπως προαναφέρθηκε, η βελτίωση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας είναι στον πυρήνα των στρατηγικών σχεδίων των ελληνικών τραπεζών, καθορίζοντας στο μέλλον τόσο την πιστοληπτική τους ικανότητα όσο και τις αξιολογήσεις τους.
Πιστεύουμε ότι τα περιθώρια για την ενίσχυση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες, ειδικά μέσω του wealth management και του private banking, είναι μεγάλα, δεδομένου ότι το ποσοστό διείσδυσης αυτών των υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλες αγορές της ΕΕ.
Προφανώς, η εκταμίευση νέων δανείων και ο μετασχηματισμός των αναδιαρθρωμένων NPEs σε εξυπηρετούμενα δάνεια θα ενισχύσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), που εύλογα δέχθηκαν πιέσεις λόγω των τιτλοποιήσεων.
Εκτός των άλλων, τα υψηλότερα επιτόκια θα λειτουργήσουν υπέρ των NII των τραπεζών, ενώ τυχόν πρόσθετος εξορθολογισμός του κόστους, μέσω μείωσης προσωπικού και υποκαταστημάτων, αλλά και τυχόν κέρδη από τις στρατηγικές ψηφιοποίησης τους, θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας.
Παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία πιστεύουμε ότι θα στηρίξουν τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών στο μέλλον.

Ερώτηση: Οι ελληνικές τράπεζες στο μέλλον θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» ξένων επενδυτών για placements, δηλαδή για διάθεση μετοχών.
Γιατί πιστεύετε πως αξίζει ένας ξένος να επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες και όχι σε ιταλικές ή γαλλικές ή άλλες τράπεζες;

Απάντηση: Συγγνώμη, αλλά δεν θα μπορέσω να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση.
Δεν είναι δικός μας ρόλος να παρέχουμε επενδυτικές συμβουλές.
Αυτό που μπορώ να πω όμως, είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να αξιοποιήσουν με επιτυχία τις διεθνείς κεφαλαιαγορές τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει όρεξη εκ μέρους των επενδυτών για τα ελληνικά τραπεζικά «χαρτιά».
Ακόμη και στο τρέχον πλαίσιο των υψηλότερων περιθωρίων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Eurobank μπόρεσε να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ από την κάλυψη senior preferred ομολόγου, στο πλαίσιο μέρος των απαιτήσεών της για MREL - αν και με σημαντικά υψηλότερη απόδοση (σ.σ. 4,1875%) από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
nn.jpeg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης