Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε - Εγκληματικές οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τσίπρας: Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε - Εγκληματικές οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ο Α. Τσίπρας πρότεινε τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη για γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα
Σχετικά Άρθρα

«Η πρώτη μέρα μιας δύσκολης, αλλά συναρπαστικής διαδρομής, που πρώτος σταθμός της είναι η νίκη στις ερχόμενες εκλογές» είναι η σημερινή, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, στο πλαίσιο της οποίας πρότεινε τη Ράνια Σβίγγου για τη θέση της γραμματέως και τον Γιώργο Βασιλειάδη για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα.
Μάλιστα, μίλησε για νίκη που πρέπει να είναι «τόσο καθαρή, ώστε να μην αφήνει κανενός είδους περιθώρια για αμφισβητήσεις, υπονομεύσεις και παρασκήνιο, ως προς τη λαϊκή βούληση για τη πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση», ενω εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για τη «χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει ορίζοντες προόδου, με στόχο την αξιοπρέπεια της εργασίας, την προοπτική των νέων, τη στήριξη της μεσαίας τάξης που στραγγαλίζεται «από τις κρατικοδίαιτες προνομιούχες ελίτ». Προτεραιότητες της: δημόσια Υγεία, δημόσια Παιδεία, κοινωνικό κράτος, προστασία των πιο ευάλωτων.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα με τη προετοιμασία μας για την εκλογική μάχη και το δυνάμωμα της κοινωνικής αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές, έχουμε και δύσκολο έργο οργάνωσης στο κόμμα μας», να καταγραφούν χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις όλα τα νέα μέλη σε κάθε νομό και κάθε οργάνωση, να μετατραπεί το κόμμα στο πιο μαζικό αλλά και το πιο δημοκρατικό κόμμα στη χώρα, δίνοντας το λόγο στα μέλη μας για κρίσιμες αποφάσεις, μέσω της ένταξης της ψηφιακής λειτουργίας στην οργανωτική δουλειά.

Η πρώτη Κεντρική Επιτροπή με μέλη εκλεγμένα από τη βάση

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της «πρώτης Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία, που τα μέλη της έχουν εκλεγεί από τη βάση του κόμματος», χαρακτήρισε σπουδαία την ημέρα για το κόμμα , ιστορική μέρα για την αριστερά και την προοδευτική παράταξη.
Διότι, όπως ανέφερε, το «μικρό κόμμα διαμαρτυρίας» που συκοφαντήθηκε ως εξτρεμιστικό ή πολεμήθηκε για να μην ενηλικιωθεί, «είναι πια μεγάλο, μαζικό, λαϊκό, βαθιά δημοκρατικά, ώριμο κόμμα εξουσίας».
«Αριστερό στην ψυχή και τις ιδέες του, αποτελεσματικό στις δράσεις του, ρεαλιστικό και αποφασιστικό στο πρόγραμμα και τις προθέσεις του», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στις 15 Μάη έγινε «ένα σπουδαίο βήμα» και ότι κανείς από τους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες δεν ήρθε να εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να κάνει το κέφι του.
Όπως είπε, «έχουμε χρέος αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες παλιούς συναγωνιστές και νέους συντρόφους μας, να τους αξιοποιήσουμε, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς φοβίες, να αγκαλιάσουμε τα νέα μας μέλη, από όποιο χώρο κι αν προέρχονται».
Ακόμη, ανέφερε ότι το «σαφές μήνυμα πολιτικής αλλαγής» που έστειλαν στις 15 Μάη οι 152.000 πολίτες, «ήταν μήνυμα κυρίως προς το Μαξίμου, αλλά ήταν μήνυμα και προς την Κουμουνδούρου και οφείλουμε έτσι να το αναγνώσουμε και στην Κουμουνδούρου ως μήνυμα και ταυτόχρονα εντολή αλλαγής και προς εμάς, για τον τρόπο που κι εμείς λειτουργούμε».

«Μπορούμε και θα νικήσουμε»

Με φόντο το σύνθημα «τώρα όλοι μαζί, για την πολιτική αλλαγή», ο κ. Τσίπρας διακήρυξε από την συνεδρίαση ότι «θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε», κάνοντας μάλιστα λόγο για «βεβαιότητα και δέσμευση» που προσδίδει στη σημερινή συνεδρίαση «το βάρος μιας μεγάλης ευθύνης», όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να εκλέξει τα εκτελεστικά όργανα του κόμματος, «αλλά κυρίως γιατί εδώ και τώρα δίνουμε το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής». «Ενωμένοι και αποφασισμένοι, αφήνοντας οριστικά πίσω μας τους εύλογους ανταγωνισμούς της εκλογικής διαδικασίας, απορρίπτοντας κάθε σκέψη και κάθε υποψία για νικητές και ηττημένους, αποκρούοντας κάθε έξωθεν προσπάθεια να διαρραγεί το τείχος της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης μας», όπως είπε.
ts2_1.JPG

Πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Για τη «χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή» έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως η χώρα μας συμπιέζεται ανάμεσα στις διεθνείς δυσκολίες και «την εμμονή της χειρότερης κυβέρνησης στις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες συνταγές που μας οδήγησαν πρόσφατα στη χρεοκοπία και που απειλούν εκ νέου να μας οδηγήσουν σε μια πρωτοφανή κοινωνική χρεοκοπία».
Μάλιστα, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι έχει οδηγήσει σε σειρά αρνητικών ρεκόρ (πανδημίας, ακρίβεια) και πως χρησιμοποιεί διαρκώς δικαιολογίες για να κρύψει τη «χρεοκοπημένη πολιτική της».
«Ο διεθνής χαρακτήρας των κρίσεων δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πολλαπλασίασαν τα δραματικά τους αποτελέσματα στη χώρα μας», είπε χαρακτιριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι «η παράλυση του ΕΣΥ» και η «διάλυση της δημόσιας Παιδείας» προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, «η καθήλωση του βασικού μισθού, η εργασιακή ζούγκλα», «η καταστολή, ο ευτελισμός των θεσμών, η προσπάθεια μετατροπής της Δικαιοσύνης σε εργαλείο καθεστωτικής αδικίας», «η ληστεία των δημόσιων ταμείων».
Ακόμη, έκανε λόγο για «εγκληματική προθυμία με την οποία έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα στη ζώνη υψηλού κινδύνου, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, σε μια στιγμή που η Τουρκία αναβαθμίζει δραματικά το ρόλο της στην περιοχή και τις προκλητικές απαιτήσεις της από την Ελλάδα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία της κοινωνίας «ξέρει τον ένοχο» και «η κατάρρευση της εικόνας του κ.Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, που με τόση προσπάθεια, τόσο χρήμα, και τόσο αμέριστη βοήθεια από τα ΜΜΕ της διαπλοκής δημιούργησαν, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές».
«Δεν πάει άλλο με αυτή την κυβέρνηση που συρρικνώνει τις δυνατότητες της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.Δεν υπάρχουν πια περιθώρια αναμονής και υπομονής. Κάθε μέρα που περνάει, η καταστροφή γίνεται μεγαλύτερη. Οι κίνδυνοι γίνονται πιο ορατοί, η ανασφάλεια και η απόγνωση γίνονται κοινωνική κανονικότητα. Το καθεστώς -και ξέρω τι ακριβώς λέω, γιατί χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη- Μητσοτάκη διαλύει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο που «αναρωτιέται κανείς αν έχει προεξοφλήσει την ήττα της και αρπάζουν ό,τι προλάβουν».
Κατά τον ίδιο, «η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη δημοκρατική και εθνική διέξοδος, εδώ που έχουν οδηγήσει τα πράγματα».
Μάλιστα, προειδοποίησε  την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσουν μέσα στον πανικό τους να δημιουργήσουν εστίες τεχνητής έντασης προσπαθώντας να αλλάξουν την εικόνα από τα πραγματικά, τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».
«Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι κάθε ημέρα παραμονής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία, είναι μια μέρα καταστροφής», κάνει «ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη μέρα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της συνοχής της κοινωνίας μας», πρόσθεσε και τόνισε πως αυτό που αναρωτιούνται πια ολοένα και περισσότεροι πολίτες «δεν είναι αν θα νικήσουμε τις εκλογές όποτε και αν αυτές λάβουν χώρα, αλλά αν θα έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες και τα περιθώρια για να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ευημερίας».
Σημείωσε ότι η πλειοψηφία μπορεί να βασιστεί και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γιατί διαθέτει το πρόγραμμα και τους ανθρώπους, «αλλά γιατί η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει τα θεμέλιά της στην κοινωνική πλειοψηφία κι όχι στα οικόπεδα της αρπαγής και της εκμετάλλευσης».
Όπως είπε, η μοίρα της αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης είναι να καλείται στα δύσκολα «να συμμαζέψει τα ερείπια που αφήνει πίσω της η συντηρητική παράταξη» και πως έτσι και τώρα «θα τα καταφέρουμε ξανά».
«Όσο πιο γρήγορα βέβαια τελειώσει αυτό το πάρτυ της διαφθοράς, της αισχροκέρδειας και της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυνατότητές μας», τόνισε και ξεκαθάρισε πως «δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε τη σήψη, αλλά να σταθούμε απέναντι σε όσα και όσους την προκαλούν».
«Έχουμε όνειρα αλλά, όχι, δεν είμαστε ονειροπόλοι», γιατί «τα όνειρά μας τα συνδέει με την πραγματικότητα ένα πρόγραμμα ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού, τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, καταρτισμένο με τη συμμετοχή επιστημόνων, αλλά και ανθρώπων όλων των κοινωνικών ομάδων», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, οι 5+1 δεσμεύσεις του 3ου Συνεδρίου μας που θα γίνουν πράξη από τις πρώτες ημέρες της πολιτικής αλλαγής και της νέας προοδευτικής κυβέρνησης.

Τη Σβίγγου για γραμματέα και τον Βασιλειάδη για αναπληρωτή γραμματέα πρότεινε ο Τσίπρας

Τη Ράνια Σβίγγου για τη θέση της γραμματέως της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Γιώργο Βασιλειάδη για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα, πρότεινε ο κ. Τσίπρας.
Όπως ανέφερε εξηγώντας το σκεπτικό των επιλογών του, «ο γραμματέας και ο αναπληρωτής να μην είναι βουλευτές. Να δεσμευτούν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας το σταυρό. Να μείνουν στο κόμμα για να δουλέψουν αποκλειστικά για αυτό μέχρι τη λήξη της θητείας τους στο επόμενο συνέδριο, δηλαδή να μη συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα μετά τη νίκη μας στις επόμενες εκλογές».
«Πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα δοκιμασμένους και μπαρουτοκαπνισμένους. Δυο ανθρώπους που γνωρίζω από παιδιά και μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά για το ήθος τους, την εντιμότητά τους, την ανιδιοτέλεια και τη προσήλωσή τους στη συλλογική μας προσπάθεια. Δυο συντρόφους που μπορούν να συμβολίσουν ως δίδυμο την ανανέωση, την ενότητα, τη προοπτική για το κόμμα μας», κατέληξε αναφερόμενος στα δύο πρόσωπα που πρότεινε.
Επιπλέον, ο κ.Τσίπρας εξήρε τη «σημαντική δουλειά» του απερχόμενου Γραμματέα του κόμματος, Δ. Τζανακόπουλου, «που κατάφερε το μεγάλο οργανωτικό άλμα», «που ειλικρινά πιστεύω ότι χωρίς τη δική του συνεισφορά, δεν θα είχαμε πετύχει αυτά τα σημαντικά βήματα, ο Γραμματέας που επί των ημερών του το κόμμα μας πέτυχε να πενταπλασιάσει τα μέλη του.
Πρόσθεσε ότι «μεγάλο μέρος αυτής τη επιτυχίας οφείλεται στη προσωπική του εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια, στην κομματική του αφοσίωση, και στην ανιδιοτέλειά του» και τον ευχαρίστησε από καρδιάς «και για την ιώβεια υπομονή του όλο αυτό το διάστημα».
Εξομολογήθηκε ότι πολύ καιρό πριν ο κ. Τζανακόπουλος του έχει εκφράσει την επιθυμία του «μόλις φέρουμε σε πέρας αυτή τη διαδικασία του 3ου Συνεδρίου και της εκλογής με επιτυχία, κλείνοντας θετικά αυτό τον μεγάλο κύκλο να ολοκληρώσει τη θητεία του ως Γραμματέας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη και άλλων άξιων στελεχών μας».

Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σβίγγου: Έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη της ανατροπής και της αλλαγής

«Η πρόταση του προέδρου αποτελεί τιμή και ευθύνη», ανέφερε η Ράνια Σβίγγου κατά την ομιλία της με την οποία αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η επόμενη γραμματέας του κόμματος.
Στην ομιλία της έκανε ειδική αναφορά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προκειμένου να συμμετάσχουν με συνθήκες ισότητας στον οικονομικό και κοινωνικό βίο και πρόσθεσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυσή τους δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα.
Ακολούθως αναφέρθηκε στους νέους και στην «αβίωτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν», από την προσπάθεια να μπουν στο πανεπιστήμιο μέχρι τις αντίξοες συνθήκες «με τον νόμο Κεραμέως» και μέχρι την αγορά εργασίας.
«Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των νέων και να ενισχύσουμε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Σβίγγου μίλησε και για το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο» και πρόσθεσε: «είναι ανάγκη η πολιτική αλλαγή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγει την βαρβαρότητα, η επίθεση στον φοιτητή στο ΑΠΘ είναι ενδεικτική και δείχνει το πρόσωπο της δεξιάς όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν.
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή και την πολιτική αλλαγή…
Το μήνυμα της 15ης Μαίου έχει φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το κόμμα βγήκε πιο ενωμένο και δυνατό από την εκλογή.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο.
Είμαστε ένα κόμμα 170.000 μελών, κάναμε το αναγκαίο βήμα για τη αντιστοίχιση με την κοινωνία».

Βασιλειάδης: Ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κουβαλάει όραμα και ελπίδα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλάει μεγάλη ιστορία, και μαζί κουβαλάει το όραμα και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο», ανέφερε ο Γιώργος Βασιλειάδης κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την θέση του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος.
Στην ομιλία του ανέφερε: «Η ευθύνη είναι να ακούσεις τα σημεία των καιρών να ακούσουμε την κραυγή της νεολαίας και να τα μετουσιώσουμε σε πολιτική μέσα από την αλληλεπίδραση με την κοινωνία.
Φέρουμε τις ιδέες μας και το αξιακό μας φορτίο και με αυτά συμμετέχουμε στις κοινωνικές διεργασίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ στατικός, βρισκόταν και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και γίνεται η έκφραση όλων των προοδευτικών πολιτών και των συνιστωσών που παραμερίζουν τις επιμέρους διαφορές, απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική».
Αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία λέγοντας: «Στις 15 Μαΐου άνοιξε μία νέα σελίδα, 172.000 άνθρωποι έκαναν ένα μεγάλο βήμα και έστειλαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ότι βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον συλλογικό διανοούμενο που θα δώσει ένταση στη φωνή τους.
Αυτό οφείλουμε να δεχθούμε ότι ήταν μόνο η αρχή, ήταν το πρώτο βήμα της γιγάντωσης της δράσης μας.
Ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανάγκη η εμβάθυνση της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία, στα κοινωνικά κινήματα, στον εργατικό χώρο».

Εκλογή Γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου

Συνεδριάζει σήμερα, Κυριακή 29/5/2022, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα.
Επιπλέον, οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης της νέας ΚΕ περιλαμβάνουν την εκλογή Γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης