Τελευταία Νέα
Διεθνή

Welt: Ένας στους τρεις Γερμανούς, το 38%, ανησυχεί ότι δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην

Welt: Ένας στους τρεις Γερμανούς, το 38%, ανησυχεί ότι δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην
 Ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων ανησυχούν πολύ τους Γερμανούς και η τάση είναι δραματική
Σχετικά Άρθρα

Ένας στους εφτά Γερμανούς φοβάται και αναμένει ότι θα πρέπει να αναλάβει περισσότερα χρέη, γεγονός που αυξάνει τον φόβο για οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνα, που αναφέρει η κυριακάτικη έκδοση της Welt.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενους κινδύνους.

Η τάση είναι δραματική

Ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων ανησυχούν πολύ τους Γερμανούς.
Περισσότεροι από ένας στους τρεις Γερμανούς (38%) ανησυχούν ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα αντιπροσωπευτικής έρευνας που ανέθεσε ο οργανισμός πιστοληπτικής ικανότητας Schufa και έθεσε στη διάθεση της Welt am Sonntag.
Αυτό σημαίνει ότι ο φόβος για οικονομικά προβλήματα έχει αυξηθεί σημαντικά μέσα σε λίγους μήνες.
Μόλις τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μόνο ένας στους τέσσερις πολίτες (28%) συμμεριζόταν την ανησυχία ότι δεν θα ήταν πλέον σε θέση να καλύψει τις δαπάνες του.
Για την έρευνα, η Schufa πήρε συνέντευξη από έναν αντιπροσωπευτικό πληθυσμό 1000 ατόμων τον Μάιο.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου ένας στους επτά ανθρώπους θα χρειαστεί "πολύ πιθανόν" να λάβει δάνειο για να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο.
Σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, εξίσου πολλοί έχουν ήδη αναγκαστεί να δανειστούν χρήματα από συγγενείς, γνωστούς ή φίλους.
Και σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είχε ήδη υπερβεί τον λογαριασμό του λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της σειράς ερευνών τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία πιέζουν επίσης τη γενική διάθεση στη χώρα.
Σχεδόν τα 2/3 (62%) είναι πλέον "μάλλον ανήσυχοι" ή ακόμη και "πολύ φοβισμένοι" για το μέλλον, όπως δείχνει η έρευνα.
Καθώς αυξάνονται οι οικονομικές ανησυχίες, αυξάνονται και οι προσδοκίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Μια σαφής πλειοψηφία 79% απαιτεί από το κράτος να παρέχει οικονομική στήριξη στους καταναλωτές σε περίπτωση οικονομικής κρίσης.
Σχεδόν τα 2/3 θα προτιμούσαν άμεση βοήθεια, όπως μια ενεργειακή επιδότηση.
Μόνο το 15%, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι το κράτος θα πρέπει πρώτα να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις, για παράδειγμα μέσω έκτακτης βοήθειας.
Ως αποτέλεσμα, σύντομα θα μπορούσε να καταστεί αναγκαία περαιτέρω βοήθεια από το κράτος, δήλωσε ο Sebastian Dullien, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής (IMK) του Ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο βρίσκεται κοντά στα συνδικάτα.
"Οι μεγάλες οικονομικές ανησυχίες, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, δείχνουν ότι για πολλά νοικοκυριά τα πακέτα ανακούφισης δεν αντισταθμίζουν επαρκώς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις".

Σχεδόν καθόλου φόβος απώλειας εργασίας

Για πολλούς καταναλωτές, είπε, παραμένει ένα αισθητό κενό και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων δεν έχουν ακόμη αντισταθμιστεί.
"Πιθανόν να χρειαστεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ακολουθήσει με περαιτέρω ανακούφιση", προέβλεψε ο Dullien. Από τη μία πλευρά, αυτό ισχύει για ομάδες που μέχρι σήμερα ήταν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένες - όπως οι συνταξιούχοι και οι φοιτητές.
Από την άλλη πλευρά, ο οικονομολόγος πιστεύει ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές το επόμενο έτος και ότι οι αυξήσεις των μισθών δεν θα αντισταθμίσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης.
Ωστόσο, μόνο μια ξεκάθαρη μειοψηφία φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά της, όπως δείχνει η έρευνα.
Σχεδόν εννέα στους δέκα εργαζόμενους θεωρούν την εργασία τους "πολύ" ή "μάλλον" ασφαλή.
"Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι επί του παρόντος καλή, οι εταιρείες έχουν γεμάτα βιβλία παραγγελιών και, λόγω των δημογραφικών εξελίξεων, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι σε ορισμένους τομείς", δήλωσε ο Dullien.
Ωστόσο, ο οικονομολόγος βλέπει όχι αμελητέους κινδύνους για το μέλλον στην αγορά εργασίας, όπως η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Τότε θα ήταν και πάλι σημαντικό το κράτος να αντιδράσει γρήγορα και να στηρίξει την απασχόληση με προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας και ενίσχυσης.

Μέτρα ανακούφισης

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Προστασίας Καταναλωτών της Steffi Lemke (Πράσινοι) τονίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δρομολογήσει "ολοκληρωμένα και γρήγορα αποτελεσματικά μέτρα ανακούφισης" για τους πολίτες.
Ωστόσο, υπάρχει φόβος ότι "οι κίνδυνοι υπερχρέωσης θα αυξηθούν, ιδίως για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα", εξήγησε μια εκπρόσωπος.
Ήταν επίσης σημαντικό να ενισχυθεί η παροχή συμβουλών για τους οφειλέτες και την αφερεγγυότητα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το υπουργείο δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως στον τομέα αυτό.
Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Προστασίας των Καταναλωτών εργάζεται σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση της προστασίας από τα μη αγοραία επιτόκια και την τοκογλυφία σε όλες τις μορφές δανείων και για την απαγόρευση της παραπλανητικής διαφήμισης.
Οι οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας ζητούν εδώ και καιρό καλύτερο εξοπλισμό για τα συμβουλευτικά κέντρα και δικαίωμα δωρεάν συμβουλευτικής για χρέη.
Οι λίστες αναμονής στα κέντρα παροχής συμβουλών για χρέη είναι μεγάλες, λέει η Diakonie Bayern.
Η πανδημία Covid και ο πληθωρισμός επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση πολλών νοικοκυριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης