Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργαντάς: Μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας οι υδατοκαλλιέργειες – Συμβάλλουν στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας

Γεωργαντάς: Μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας  οι υδατοκαλλιέργειες – Συμβάλλουν στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας
Οι υδατοκαλλιέργειες συμβάλλουν στην διατροφική επάρκεια και στη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές, τόνισε ο Γ. Γεωργαντάς

«Σήμερα τα προϊόντα της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, καθώς το 80% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι οι υδατοκαλλιέργειες συμβάλλουν στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας και στη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές.
Τη σημαντική συμβολή της υδατοκαλλιέργειας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξε ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα Σύβοτα.
Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε πως «είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής και εκτός από τις 10.000 και πλέον θέσεις εργασίας που προσφέρει άμεσα ή έμμεσα στη χώρα κάτι ακόμα σημαντικό: στηρίζει παραμεθόριες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας». Όπως σημείωσε, πρόκειται για οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση.
Ο υπουργός χαρακτήρισε τον κλάδο καινοτόμο, καθώς ενισχύει το εξωστρεφές μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Προβλήματα και λύσεις

Ακόμη, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου και τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει και προωθεί λύσεις.
Όσον αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης των επενδυτικών δραστηριοτήτων στο , ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τις ιχθυοκαλλιέργειες στις στρατηγικές επενδύσεις και αν κάποια επένδυση πληροί τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων, μπορεί, μετά από αίτησή της, να ενταχθεί στο “EnterpriseGreece”.
Πηγές χρηματοδότησης, επίσης, αποτελούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών, ύψους μισού δισεκατομμυρίου, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ ανοιχτό σε δανειοδοτήσεις για στήριξη νέων και επέκταση παλαιών επιχειρήσεων είναι και το Τραπεζικό Σύστημα, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας των 480 εκατ. ευρώ.

Συμβάλλουν στη διατροφική επάρκεια της χώρας

Επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα ενίσχυσης του κλάδου ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ακόμα ότι οι υδατοκαλλιέργειες συμβάλλουν στην διατροφική επάρκεια και στη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές.
Όπως ανέφερε, «μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε, κατέστη σαφής η σημασία της πρωτογενούς παραγωγής. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, λογικά, πλέον, θεωρείται ως βασική επενδυτική δραστηριότητα, στην οποία η πολιτεία οφείλει να δώσει προτεραιότητα. Την άποψη αυτή ήλθε να ενισχύσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Συναντήσεις

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Θεσπρωτία, την Παρασκευή 27/5 , ο κ. Γεωργαντας, είχε συνάντηση στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας με εκπροσώπους του Δήμου, της Περιφέρειας και συζήτηση με φορείς και εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, γεωργικών και κυρίως κτηνοτροφικών οργανώσεων και ΤΟΕΒ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->