Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» κατέλαβαν δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό κόλπο - Έντονο διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» κατέλαβαν δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό κόλπο - Έντονο διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών
Το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για να συντονίσουν τις κινήσεις τους
Σχετικά Άρθρα
(upd) Αγωνία επικρατεί για το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ που κατέλαβε το Ιράν στον Περσικό Κόλπο, μετά τις απειλές της Τεχεράνης για «αντίποινα» κατά της Ελλάδας λόγω της κατάσχεσης ιρανικού τάνκερ από τις ελληνικές αρχές.
Στα πλοία μεταξύ άλλων, βρίσκονται και 9 Έλληνες, οι οποίοι είναι αιχμάλωτοι των Φρουρών της Επανάστασης που ανέλαβαν την ευθύνη. Ειδικότερα, το πλήρωμα του Delta Poseidon αποτελείται από 25 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και δύο Έλληνες, ενώ στο στο πλοίο Prudent Warrior από τα  24 άτομα πλήρωμα, οι 7 είναι Ελληνες.
Η
Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) απευθύνει έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές δυνάμεις.

ΠΝΟ: Άμεση απελευθέρωση των ναυτικών των δύο πλοίων

«Ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία, η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο», υπογραμμίζει η ΠΝΟ.
Μάλιστα, καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων.


Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη

Την ευθύνη ανέλαβε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν».
Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ένα παραστρατωτικό σώμα, που αποτελεί ξεχωριστό κλάδο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ιδεολογικά συνδεδεμένο με το ισλαμιστικό καθεστώς της χώρας.
Οι Φρουροί της Επανάστασης διαθέτουν δυνάμεις στρατού ξηράς, πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, όπως και οι παραδοσιακές ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Το κρατικό ιρανικό πρακτορείο nournews είχε πάντως μεταδώσει νωρίτερα ότι η Τεχεράνη ετοιμάζει αντίποινα κατά της Ελλάδας για την κατάσχεση ιρανικού τάνκερ.


Τι είχε προηγηθεί: Κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές, με εντολή ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία πλοίο Pegas, με πλήρωμα αποτελούμενο από 19 Ρώσους, κοντά στις ακτές της Εύβοιας, επικαλούμενες τις κυρώσεις της Ε.Ε.
Οι ελληνικές αρχές θεώρησαν αρχικά ότι το πλοίο και το πετρέλαιο ήταν ρωσικά και στο πλαίσιο των κυρώσεων κατάσχεσαν το πετρέλαιο.
Το πλοίο αφέθηκε αργότερα ελεύθερο όταν διαπιστώθηκε ότι δηλώνεται πλέον ως ιρανικής ιδιοκτησίας, όχι όμως και το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το οποίο κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.
Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο» και ότι «το φορτίο μεταφέρθηκε σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ».
Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε έντονα καταγγέλοντας την Ελλάδα για «πράξη πειρατείας».

Ποια είναι τα πλοία

Οι Φρουροί της Επανάστασης συγκεκριμένα κατέλαβαν τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.
Αν και η ανακοίνωση των Φρουρών κατηγορεί τα δυο ελληνικά τάνκερ για απροσδιόριστες «παραβιάσεις», εκτιμάται  ότι η κατάληψη τους αποτελεί  «αντίποινα» για το ρωσικό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δυο είναι Έλληνες, και στο Warrior βρίσκονταν 24 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 7 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.
Και στα δύο πλοία η κατάληψη έγινε με απόβαση με ελικόπτερο.

Αγωνία στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας


Αγωνία επικρατεί στις ελληνικές αρχές για την «επιδρομή» ενόπλων του Ιράν σε δύο ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.
Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ από το Μπαχρέιν όπου βρίσκεται δήλωσε εν γνώσει των γεγονότων και ανέφερε ότι ερευνώνται.
Μια στρατιωτική πηγή των ΗΠΑ, που μίλησε στη Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι τα δύο πλοία πλησίασαν πολύ στα ιρανικά χωρικά ύδατα, χωρίς όμως να εισέλθουν σε αυτά.
Μετά την απόβαση, η ομάδα των Φρουρών υτα οδήγησε στα ιρανικά ύδατα.
Τα πλοία είχαν επίσης απενεργοποιήσει τις συσκευές παρακολούθησης, κάτι που συνιστά παραβίαση, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Πηγές της εταιρείας Polembros Shipping, πάντως έχουν αναφέρει ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές, με στόχο τον έλεγχο της κατάστασης.

ΥΠΕΞ: «Πράξη πειρατείας»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως προχώρησε σε έντονο διάβημα προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα,  κάνοντας λόγο για πράξη «πειρατείας».
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο».
Στην συνέχεια το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.
Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.
Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.
Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.όνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.
Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.
Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης