Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Πιθανόν «κόφτης» στα κλιματιστικά στο Δημόσιο – Φαίνονται οι μειώσεις στο ρεύμα

Σκρέκας: Πιθανόν «κόφτης» στα κλιματιστικά στο Δημόσιο – Φαίνονται οι μειώσεις στο ρεύμα
Για να βρεθεί λύση στις αυξήσεις στα καύσιμα, πρέπει να βρεθούν τα χρήματα είπε ο κ.Σκρέκας
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως είναι πολύ πιθανό να μπει «κόφτης» στα κλιματιστικά στο Δημόσιο στο πλαίσιο μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.
«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια.
Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σκρέκας.

Αυξήσεις καύσιμα

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων για την απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι για να βρεθεί λύση, πρέπει να βρεθούν τα χρήματα.
«Το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τη δυνατότητα να βρει τρόπους για να στηρίξει.
Αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει», τόνισε ο υπουργός.

Μειώσεις στο ρεύμα

Σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ.Σκρέκας ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες μειώσεις στους λογαριασμούς υπογραμμίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη λιανική, οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οριζόντιες για όλους.
«Χθες κατέθεσα κάποιους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς στη ΔΕΗ μέχρι 35 KVA, που αφορά στο 90% της παραγωγικής βάσης της χώρας μας.
Το πληρωτέο ποσό ήταν 1.300 ευρώ και η επιδότηση 1.600 ευρώ.
Σε άλλη περίπτωση το πληρωτέο ήταν 400 ευρώ και η επιδότηση 1.200 ευρώ.
Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι από τον Μάρτιο τα μέτρα που ανακοινώσαμε, η ενισχυμένη επιδότηση που κάνουμε για τους επαγγελματίες.
Και δίνουμε επιδότηση και στους οικιακούς καταναλωτές άσχετα από το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές» τόνισε ο κ.Σκρέκας.

Αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής

Σχετικά με τις καταναλώσεις Ιανουαρίου - Μαρτίου που τα επαγγελματικά τιμολόγια είχαν αυξημένους λογαριασμούς, επισήμανε ότι θα δοθεί πίσω αναδρομικά επιδότηση, η οποία θα καλύπτει το 80%-85% της αύξησης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 50% στις μεγάλες επιχειρήσεις.
«Από 1η Ιουλίου αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και βάζουμε κι ένα πλαφόν στη λιανική ώστε να απορροφούμε οριζόντια τις αυξήσεις.
Αυτό θα γίνει για 12 μήνες κι έχουμε δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας» είπε ο υπουργός.

Μέτρα για γεωργούς, κτηνοτρόφους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι.
«Θα έλεγα ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ζωοτροφές, δεν έχουν ανεβεί αντίστοιχα οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος.
Άρα, χρειάζονται στήριξη και γνωρίζω ότι ο κ. Γεωργαντάς ήδη ετοιμάζει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν ανακοινωθεί» επισήμανε ο κ.Σκρέκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης