Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Toυρκία στέλνει ερευνητικό πλοίο στην καρδιά του Αιγαίου - Nίπτει χείρας το State Department: «Εργαστείτε μαζί για την ειρήνη»

H Toυρκία στέλνει ερευνητικό πλοίο στην καρδιά του Αιγαίου - Nίπτει χείρας το State Department: «Εργαστείτε μαζί για την ειρήνη»
Θερμό αναμένεται το καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση» απάντησε ο Ned Price σε ερώτηση με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του Erdogan και την παράνομη τουρκική NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε απλά πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».
Διαφορετική ήταν όμως η προσέγγιση των ΗΠΑ για τη Συρία…
Όπως ειπώθηκε, oποιαδήποτε νέα επίθεση στη βόρεια Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο την εκστρατεία κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο Νed Price αναφερόμενος στην εξαγγελία του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Erdogan, ο Price ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί βαθύτατα για το ενδεχόμενο αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας στη βόρεια Συρία και ότι περιμένει πως η Τουρκία – σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ – θα τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2019 μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Ουάσινγκτον για την εγκαθίδρυση "ζώνης ασφαλείας" στη Συρία.

Παράνομη ΝAVTEX

Στο μεταξύ, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Yunus στο Αιγαίο.
Το Yunus θα σταλεί σε τέσσερα σημεία και συγκεκριμένα σε μία περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.
showthumb_3.jpg
Toυρκικός παροξυσμός

Νωρίτερα, μετά το ντελίριο του Tayyip Erdogan που αδυνατούσε να κρύψει την οργή του για τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερικανική πρωτεύουσα, σειρά είχε ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Εrdogan, Devlet Bahceli, εκτοξεύοντας μύδρους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο και για όσα είπε για τη λύση του Κυπριακού.
Ο Τούρκος πολιτικός είπε για τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «φιλοδοξεί να γίνει το πιόνι της Δύσης», ενώ ξεπέρασε κάθε όριο, μιλώντας για «ιστορική ρήξη» και για «άτιμη αδυναμία», χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ύπουλο και άνανδρο όσο οι παππούδες του».

Θερμό καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο

Χθές ο πρόεδρος της Τουρκίας σε δριμύτατο τόνο εξέφρασε την δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ουσιαστικά αναφερόταν πολύ περισσότερο στην απήχηση που είχε αυτή η ομιλία στους γερουσιαστές που χειροκροτούσαν επανειλημμένως τον πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πλέον ‘ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει για τον Ερντογάν’.
Στην ομιλία αυτή ο κ. Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία θεωρεί απειλή τις βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.
Η στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Άγκυρα, με την αιτιολογία της στήριξης στην τρομοκρατία, λέει σε κάθε τόνο και με κάθε αφορμή, ότι θα ασκήσει βέτο στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Φινλανδία και Σουηδία, επισημαίνοντας ότι απαιτεί και την άρση των περιορισμών σε εξαγωγή όπλων προς την Τουρκία απο αυτές τις χώρες.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα δεν είναι αν πρόκειται για μέρος ανατολίτικου παζαριού εν όψει της ένταξης αυτών των χωρών για να καμφθεί η αντίσταση των Ηνωμένων Πολιτειών στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA (νόμος του 2017 Countering America's Adversaries Through Sanctions που προβλέπει πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον ορισμένων χωρών). Αλλά πως μπορεί να μαζευτεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και να ικανοποιηθούν κάποια ή και όλα τα αιτήματα της Άγκυρας. Πόσο μάλλον αν δεν αποδώσει κάτι το ανατολίτικο παζάρι.

Ψυχραιμία και… ετοιμότητα στην Αθήνα

Απέναντι στις αξιώσεις της Αγκυρας, η Αθήνα τηρεί ψύχραιμη στάση.
Δεδομένο είναι, δε, πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα εντείνει την προσπάθεια στο διπλωματικό πεδίο για να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα.
«Θα πρότεινα να μείνουμε στη σοφή απάντηση που δόθηκε χθες από ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε στην διαδικασία απαντήσεων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο ήταν εξαιρετική, ωστόσο δεν ειπώθηκε κάτι εκτός ορίων των πάγιων ελληνικών θέσεων, επομένως δεν κατανοεί την τουρκική αντίδραση.
Σημείωσε ότι η Τουρκία μερικές φορές διαπραγματεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο, εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής, αλλά «δεν θα εξηγήσουμε την τοποθέτηση του τούρκου προέδρου.
Εμείς αναφερόμαστε με σεβασμό στον κ. Erdogan, όπως αρμόζει σε όλους του ηγέτες. Εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε αντιδρούμε με τρόπο που θα επιβάλει η άλλη πλευρά.
Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις.
Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε, θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει».
Πρόσθεσε ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, «επιβεβαιώνει αυτά που λέμε» σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως «διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά».
Πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης