Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρώσος Υπουργός προτείνει την αγιοποίηση του στρατηγού, υπερασπιστή της Κριμαίας επί τσάρου, Suvorov

Ρώσος Υπουργός προτείνει την αγιοποίηση του στρατηγού, υπερασπιστή της Κριμαίας επί τσάρου, Suvorov
O Suvorov υπερασπίστηκε τη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας --συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας -- από την τουρκική επίθεση κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1789-1791, επί Μεγάλης Αικατερίνης.
Σχετικά Άρθρα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρότεινε ο στρατηγός του τσάρου Aleskandr Suvorov που έζησε τον 18ο αιώνα, ο οποίος απέκρουσε τις επιθέσεις των Τούρκων στην Κριμαία και συνέτριψε το επαναστατικό κίνημα στην Πολωνία, να ανακηρυχθεί άγιος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε την στιγμή που η Ρωσία συμπλήρωσε τρεις μήνες από τότε που έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται να εξουδετερώσει την απειλή για την ασφάλειά της και να προστατέψει από τις απειλές των «φασιστών» τον ρωσόφωνο πληθυσμό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επικαλέστηκε ήρωες του παρελθόντος με το ανάστημα του Suvorov για να προωθήσει την ιδέα ότι αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» συνάδει με την ένδοξη στρατιωτική παράδοση της Ρωσίας. Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες απορρίπτουν τα επιχειρήματα της Ρωσίας ως αβάσιμες προφάσεις για την κατάληψη εδαφών.
«Η προσωπικότητα αυτού του μεγάλου στρατιωτικού διοικητή προσελκύει φυσικά την προσοχή πολλών ανθρώπων», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο επίσκοπος Πανγκράτι, πρόεδρος της συνοδικής επιτροπής της Ρωσικής Ορθόδοξης Συνόδου για την αγιοποίηση.
«Ακόμη και το υπουργείο Άμυνας, και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, μας έχουν επισκεφθεί και μας έχουν θέσει αυτό το θέμα (της αγιοποίησης)».
Ο ίδιος είπε ότι ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος, είχε υποσχεθεί στον υπουργό Άμυνας Sergey Shoigou ότι το ζήτημα θα εξεταστεί.
Στα πλέον γνωστά ιστορικά κατορθώματα του Suvorov συγκαταλέγονται η υπεράσπιση της βόρειας ακτής της Μαύρης Θάλασσας --συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014-- από την τουρκική επίθεση κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1789-1791, επί της αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης.
Ο Suvorov είναι επίσης γνωστός από την επίθεση της οποίας ηγήθηκε σε ένα προάστιο της Βαρσοβίας, όπου συνέτριψε την εξέγερση του Κοσιούσκο και κατέστειλε την εξέγερση του Πουγκατσόφ το 1773-1775, η οποία ταρακούνησε το αυτοκρατορικό καθεστώς της Ρωσίας και παραλίγο να οδηγήσει στην κατάρρευσή του.
Το 1799, ως στρατάρχης, ηγήθηκε μιας περίφημης στρατηγικής υποχώρησης μέσω των ελβετικών Άλπεων, με τον στρατό του να υφίσταται ελάχιστες απώλειες από τις κατά πολύ πολυπληθέστερες γαλλικές δυνάμεις.
Στο διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό πριν ανακοινώσει της έναρξης της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας, ο Putin αναφέρθηκε στην αποσυναρμολόγηση ενός μνημείου του Suvorov στην ουκρανική πόλη Πολτάβα ως απόδειξη ότι η Ουκρανία αποκηρύσσει το παρελθόν της.
Ένα παρόμοιο μνημείο του Suvorov στην Ελβετία βάφτηκε με μπογιά στα μπλε και κίτρινα χρώματα της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει προτρέψει τους ορθόδοξους πιστούς να υποστηρίξουν την επέμβαση στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης