Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει και ΔΕΗ, Alpha, Πειραιώς, Attica βρίσκονται κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ; - Φήμες για deals… Fidelity, Reggeborgh

Τι συμβαίνει και ΔΕΗ, Alpha, Πειραιώς, Attica βρίσκονται κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ; - Φήμες για deals… Fidelity, Reggeborgh
Έχουμε 4 μετοχές όπου συμβαίνει το εξής φαινόμενο, οι τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές είναι χαμηλότερες από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου

Υπάρχουν 4 μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο που πρέπει οι επενδυτές να τις παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή.
Την ΔΕΗ, την Alpha bank, την Πειραιώς και την Attica bank για διαφορετικούς λόγους μεν… αν και έχουν ένα κοινό.
Οι μετοχές τους στο ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκονται κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποίησαν σχεδόν τον τελευταίο χρόνο.
Έχουμε 4 μετοχές όπου συμβαίνει το εξής φαινόμενο, οι τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές είναι χαμηλότερες από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
ΔΕΗ τρέχουσα τιμή 6,30 ευρώ – Τιμή αύξησης κεφαλαίου 9 ευρώ
Alpha bank τρέχουσα τιμή 0,90 ευρώ – Τιμή αύξησης κεφαλαίου 1 ευρώ
Πειραιώς τρέχουσα τιμή 1,07 ευρώ – Τιμή αύξησης κεφαλαίου 1,15 ευρώ
Attica bank τρέχουσα τιμή 0,07 ευρώ – Τιμή αύξησης κεφαλαίου 0,20 ευρώ

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική

Alpha bank, Fidelity και Schroder’s και φήμες για Reggeborgh

Η Alpha bank βρίσκεται στο ελληνικό χρηματιστήριο κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Με 5,5 δισεκ. κεφάλαια και με 800 εκατ αύξηση κεφαλαίου είχε παρουσιάσει μια δυναμική μετά την αύξηση κεφαλαίου στα μέσα του 2021 η οποία ατόνησε στην συνέχεια.
Πρωτίστως να αναφέρουμε – γιατί πρέπει να αναφέρουμε – ότι το bankingnews κόντρα στις υπερφίαλες τιμές στόχους που έδιναν ελληνικές χρηματιστηριακές και ξένοι επενδυτικοί οίκοι, είχε προβλέψει – ορθώς – ότι η δίκαιη τιμή της Alpha bank είναι 1,20 ευρώ με 1,25 ευρώ και προφανώς όχι 1,40 ή 1,60 ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή.
Εσχάτως κυκλοφορούν ορισμένες φήμες που ωστόσο μόνο σε λίγες θα δίναμε σημασία.
Το Fidelity που διατηρεί θέση στην Alpha bank αγοράζει αυτό είναι αληθές ενώ κινητικότητα δείχνει και η Schroder’s που και αυτό είναι αληθές.
Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει και μια φήμη που θέλει την Reggeborgh από την Ολλανδία να αυξάνει την επενδυτική της θέση στην Alpha bank που ωστόσο… στελέχη του ομίλου της Alpha bank αναφέρουν ότι δεν ξέρουν κάτι…
Η πραγματικότητα είναι ότι η Alpha bank με 2,11 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και 5,5 δισεκ. κεφάλαια έχει P/BV 0,38 που ενώ είναι φθηνή αποτίμηση… δεν είναι αναντίστοιχη με την μείωση των αποτιμήσεων στην Ευρώπη.
Η παρουσία NPEs και οι χαμηλές προβλέψεις δημιουργούν μια σχετική ανασφάλεια στους επενδυτές που ωστόσο θεωρούμε ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Η Alpha bank δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια και τα υφιστάμενα είναι ικανά να μειώσουν τα NPEs χωρίς να αλλοιωθεί η κεφαλαιακή διάρθρωση…
Επίσης η Alpha bank έχει την χαμηλότερη σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια, η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι η χαμηλότερη μεταξύ των 4 μεγάλων τραπεζών.
Όμως η μετοχή έχει υποχωρήσει που εμπεριέχει τον κίνδυνο του μεγαλύτερου ρίσκου που περιλαμβάνει ο τίτλος αλλά πιστεύουμε ότι είναι και αποτέλεσμα, ρευστοποιήσεων από funds που αποχωρούν λόγω της διεθνούς αρνητικής συγκυρίας…
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Alpha bank, ωστόσο να θυμίσουμε ότι δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2022 παρ΄ ότι θα επιτύχει αξιόλογα κέρδη…

Τράπεζα Πειραιώς φήμες ότι θα απορροφήσει την Attica bank ή θα συγχωνευθεί με την Alpha bank που προφανώς διαψεύδονται

Αν και συγκέντρωσε 3,1 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 1,4 δισεκ. από την αύξηση στα 1,15 ευρώ αν και διαθέτει 5,1 δισεκ. κεφάλαια και 4,2 δισεκ. με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 ή 2,7 δισεκ. CET 1… η χρηματιστηριακή αξία της βρίσκεται στα 1,33 δισεκ. ευρώ.
Η αποτίμηση της Πειραιώς έχει απόκλιση 2,2 δισεκ. από την Eurobank που διαθέτει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο ή 1,7 δισεκ. από την Εθνική τράπεζα.
Παρεμπιπτόντως είχαμε αναφέρει ως bankingnews ότι παρά την δυναμική της μετοχής της Εθνικής, δεν θα ξεπεράσει την χρηματιστηριακή αξία της Eurobank.
Η Πειραιώς βρέθηκε σε επίκεντρο φημών εσχάτως…
Στην μια περίπτωση ότι θα συγχωνευθεί με την Alpha bank, φήμη ανυπόστατη.
Στην άλλη περίπτωση ότι το δημόσιο θα δώσει την Attica Bank στην Πειραιώς καθώς υπάρχουν ζητήματα με την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank.
Και η φήμη αυτή δεν ευσταθεί…..
Η αλήθεια είναι ότι η μετοχή της Πειραιώς στα 1,07 ευρώ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, προφανώς κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου και το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό;
Πιστεύουμε ότι σχετίζεται με την τακτική πολλών funds να μετριάζουν την έκθεση τους λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας σε τράπεζες και εταιρίες που εμφανίζουν υψηλότερο εταιρικό κίνδυνο από τον μέσο όρο.
Πρόσφατα η DBRS δήλωσε στο bankingnews ότι η Πειραιώς δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια… αλλά έχει και τα πιο αδύναμα κεφάλαια σε σχέση με τις άλλες τράπεζες στην Ελλάδα.
Δεν ανησυχούμε για την Πειραιώς, δεν ανησυχούμε ότι κρύβει κάτι, δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να ανησυχεί τους επενδυτές.
Όμως θα δηλώσουμε ότι έγκαιρα είχαμε αναφέρει ότι δεν πρέπει να παρασύρεστε από την άνοδο της μετοχής.
Όταν η μετοχής της Πειραιώς σημείωνε ράλι στην προσπάθεια να καλύψει το μεγάλο κενό με τις άλλες τράπεζες το bankingnews εξηγούσε ποια είναι τα όρια των δυνατοτήτων της μετοχής.
Σε καμία μετοχή δεν πέσαμε έξω… όχι δεν έχουμε καμία μαντική ικανότητα είναι θέμα ανάλυσης των αριθμών…

ΔΕΗ…η αβεβαιότητα για το μέλλον της αυξάνεται - Μπορεί να υλοποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο; 

Εάν θυμίσουμε ότι κάποιοι μας επέκριναν για την ακραία ακριβή μετοχή της ΔΕΗ όταν ήταν στα 10 ευρώ ή ότι η τιμής της αύξησης στα 9 ευρώ ήταν αδικαιολόγητη… προφανώς θα το έχετε λησμονήσει.
Εμείς όμως είχαμε την τόλμη να παρουσιάσουμε την άποψη μας ότι η μετοχή της ΔΕΗ δεν είναι φούσκα… αλλά φουσκάρα.
Από τα 10 ευρώ τιμή στο ταμπλό και 9 ευρώ τιμή αύξησης κεφαλαίου βρίσκεται στα 6,30 ευρώ που για την ώρα αντικατοπτρίζει μια δίκαιη τιμή αν και… σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 4,80 ευρώ.
Γιατί πιέζεται η μετοχή της ΔΕΗ;
Πέραν των ζημιών, πέραν της ενεργειακής κρίσης… υπάρχει κάτι που ανησυχεί τους επενδυτές.
Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι της ΝΔ;
Η επόμενη συγκυβέρνηση που θα προκύψει… θα στηρίξει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ ή θα το εγκαταλείψει;
Η απάντηση είναι ασαφής.
Η ΔΕΗ πληρώνει – δικαιολογημένα – το πολιτικό και εταιρικό ρίσκο.
Η ΔΕΗ μπορεί να ενίσχυσε τα κεφάλαια της και να μείωσε το δανεισμό της αλλά καλύτερη εταιρία δεν έγινε και έτσι εξηγείται γιατί από τα 9 ευρώ τιμή αύξησης κεφαλαίου έχει υποχωρήσει στα 6,30 ευρώ.

Attica bank… θα υποχωρήσει στα 0,02 ευρώ και υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες

Η Attica bank θα παραμείνει αυτόνομη δηλώνουν οι βασικοί μέτοχοι… 3 είναι οι βασικοί μέτοχοι το ΤΧΣ, το ΤΜΕΔΕ και το Ellington.
Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση πέσαμε 100% στην ανάλυση μας που είχε αναφερθεί αμέτρητες φορές ότι θα χρειαστεί 600 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Τα γεγονότα μας δικαίωσαν, υλοποίησε αύξηση 240 εκατ και προετοιμάζει νέα αύξηση 365 εκατ ευρώ.
Άθροισμα 605 εκατ ευρώ.
Όμως κάναμε λάθος ως bankingnews τα τελικά κεφάλαια που θα χρειαστεί η Attica bank δεν θα είναι 605 εκατ αλλά 855 εκατ ευρώ θα απαιτηθούν άλλα 250 εκατ ευρώ στην 3η φάση της ανακεφαλαιοποίησης.
Ένα βασικό θέμα είναι εάν με τα 365 εκατ της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης που θα καθοριστεί τέλη Ιουνίου 2022, η Attica bank καθαρίζει από τις προβλέψεις που απαιτούνται για τις τιτλοποιήσεις, Artemis, Metexelixis και Αστήρ 1 και 2.
Υπάρχουν ερωτηματικά για την τιτλοποίηση Artemis αλλά η Attica bank για να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις και την βαθμολογία από τον καναδικό οίκο DBRS θα πρέπει να κερδίσει την αγορά…
Η βασική αιτία που η Attica bank έχει πάνω από 420 εκατ κεφάλαια που η αγορά τα αποτιμάει 85 εκατ είναι η βασική υπόνοια ότι όλα αυτά θα εξανεμιστούν γιατί θα απαιτηθούν νέες σοβαρές προβλέψεις για να καλύψουν τις ζημιές από τις παρελθούσες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων NPEs.
H Attica bank πρέπει να κερδίσει την αγορά και ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κ. Μακέδος που ηγείται της εξυγίανσης θα πρέπει αυτή την φορά να ικανοποιήσει το επενδυτικό αίσθημα.
Η αγορά πιστεύει ότι η Attica bank είναι βαρέλι δίχως πάτο και αυτή η απλουστευμένη εντύπωση είναι ο χειρότερος εχθρός της Attica bank.
Η τράπεζα κατά την άποψη μας θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, είναι προτιμότερο να κάνει ένα μεγάλο restart τώρα και να είναι πιστευτό παρά να κρύψει πάλι τα προβλήματα.
Δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία για την Attica bank…
Η μετοχή από τα 0,20 ευρώ έχει υποχωρήσει στα 0,070 ευρώ με προοπτική στα 0,02 ευρώ ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης