Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Hub για πυλώνες ανεμογεννητριών ετοιμάζει η Cenergy – Αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης

Hub για πυλώνες ανεμογεννητριών ετοιμάζει η Cenergy – Αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης

Αναφορικά για την επέκταση στις ΗΠΑ μέσω της συνεργασίας με την Orsted, σημειώθηκε πως προχωράει κανονικά, τώρα γίνονται οι τελικές συζητήσεις

Σχετικά Άρθρα
Έτοιμη για το σενάριο επιταχυνόμενης ενεργειακής μετάβασης είναι η Cenergy και σχεδιάζει στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της στον Αλμυρό να δημιουργήσει μονάδα κατασκευής πυλώνων που θα προωθούνται από εκεί στον τελικό προορισμό.
Ουσιαστικά θα είναι η βάση για να τοποθετηθεί η ανεμογεννήτρια στη θάλασσα.
Η επένδυση θα μπορούσε να είναι ύψους 50-70 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστεί η έκταση.
Σε ερώτηση αναλυτή κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για το αν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου για μία τέτοια επένδυση, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Αλέξανδρος Μπένος απάντησε πως όχι, γιατί το έργο θα μπορούσε να γίνει σε φάσεις, με μία πρώτη για παράδειγμα να είναι η κατασκευή πέντε πυλώνων.

Τεχνογνωσία και προσδοκίες

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το όνομά της η εταιρεία αλλά και την τεχνογνωσία που διαθέτει τόσο στον κλάδο των καλωδίων όσο και στον κλάδο των σωλήνων.
Αναλυτές σημειώνουν πως πρόκειται για μία εξαιρετική είδηση καθώς ο όγκος των ανεμογεννητριών που στήνονται στη θάλασσα είναι τεράστιος (25GW στη Μαύρη θάλασσα).
Αναφορικά για την επέκταση στις ΗΠΑ μέσω της συνεργασίας με την Orsted, σημειώθηκε πως προχωράει κανονικά, τώρα γίνονται οι τελικές συζητήσεις και το επόμενο διάστημα (δεν ειπώθηκε συγκεκριμένος χρόνος) θα γίνουν οι ανακοινώσεις.
Η συμφωνία αυτή θα αλλάξει τα δεδομένα και για την Ελληνικά Καλώδια αλλά και για τη Cenergy συνολικά είπε ο κ.Μπένος.
Σε ερώτηση για τον καθαρό δανεισμό, ειπώθηκε πως στο πρώτο τρίμηνο είναι μειωμένος έναντι του περσινού αλλά δεν θα είναι αυτή η τάση για το σύνολο της χρήσης, αφού ο πληθωρισμός δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για κεφάλαιο κίνησης αλλά και οι αυξημένες πωλήσεις συμβάλλουν στην αύξηση του δανεισμού.
Αυτό που θέλει η διοίκηση είναι να εξασφαλίζει χαμηλά επιτόκια και να έχει καλή ρευστότητα.

Επάρκεια

Η διοίκηση σημείωσε πως θέλει να έχει επάρκεια πρώτων υλών και προσπαθεί όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες της αλλά και να δημιουργεί απόθεμα καθώς βλέπει πως κάποιες χώρες απαγορεύουν εξαγωγές σε πρώτες ύλες για τρόφιμα και δε θέλει να βρεθεί σε θέση να έχει παραγγελίες και να μην έχει πρώτες ύλες.
Το θέμα της ενέργειας δεν την απασχολεί προς το παρόν καθώς είναι ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους (8%) με το μεγαλύτερο και συγκεκριμένα πάνω από το μισό να είναι τα μέταλλα.
Η εταιρεία μπορεί και μετακυλίει τις αυξήσεις στον καταναλωτή και το ίδιο τώρα θέλει να κάνει και σε κάποιες άλλες πρώτες ύλες (π.χ. πλαστικό, πολυουρεθάνη) αλλά δεν είναι εύκολο και προσπαθεί και με άλλες κινήσεις να αντισταθμίσει το κόστος.
Αξίζει να τονιστεί πως ο κ.Μπένος ανέφερε πως όλες οι αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος πάνε εξαιρετικά πλην του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται υστέρηση παραγγελιών με αναβολές και καθυστερήσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης