Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία κοντά στην τελική νίκη στο Luhansk, παραδόθηκαν στο Azovstal 2.439 Ουκρανοί – Ετοιμότητα για συνομιλίες

Η Ρωσία κοντά στην τελική νίκη στο Luhansk, παραδόθηκαν στο Azovstal 2.439 Ουκρανοί – Ετοιμότητα για συνομιλίες
Οι ρώσοι έτοιμοι για την μεγάλη νίκη του Luhansk

(upd 5) Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική νίκη στην Ανατολική Ουκρανία καθώς η μεγάλη μάχη του Severodonetsk εφόσον κερδηθεί θα σηματοδοτήσει την καθολική επικράτεια της Ρωσίας στην περιοχή του Luhansk και κατ΄ επέκταση στο Donbass.
Με βάση πλήθος ενδείξεων, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων το τελευταίο διάστημα – κόντρα στην προπαγάνδα των δυτικών μέσων ενημέρωσης – είναι εντυπωσιακή.
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι 2.439 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στους ρώσους και μεταξύ αυτών ήταν και 78 γυναίκες.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη παράδοση στρατιωτών σε σύγχρονο πόλεμο και αποτελεί μια σημαντική και μαζί συμβολική νίκη για τους ρώσους και ήττα της Ουκρανίας…
Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι οι ηγέτες του Azov Denys Prokopenko, Sviatoslav Palamar και Serhiy "Volyna" (Ουκρανός διοικητής πεζοναυτών) έχουν πλέον όλοι παραδοθεί.
Ανάμεσα στους αιχμαλώτους
που παραδόθηκαν είναι και 78 γυναίκες, δήλωσε φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Υπάρχουν επίσης αλλοδαποί, σύμφωνα με τον Denis Pushilin που μίλησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Δεν διευκρίνισε πόσοι, ούτε τις εθνικότητές τους, ενώ δήλωσε πως έξι ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να ανατινάξουν αποθηκευμένα πυρομαχικά προτού αιχμαλωτιστούν.
Όσον αφορά σε μια συμφωνία εκεχειρίας ή διακοπής του πολέμου, ο σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podolyak, παραδεχόμενος ότι η στάση του Κιέβου γίνεται πιο αδιάλλακτη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η Ουκρανία μια εκεχειρία με τη Ρωσία και το Κίεβο δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών. 
 Όπως είπε οι παραχωρήσεις θα γύριζαν μπούμερανγκ στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία θα την έπληττε σκληρότερα έπειτα από οποιαδήποτε διακοπή στις εχθροπραξίες.
«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (αν γίνουν παραχωρήσεις).
Απλώς θα γίνει μια παύση για λίγο καιρό» είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, από το φρουρούμενο προεδρικό γραφείο, όπου ορισμένα παράθυρα και διάδρομοι προστατεύονται με σακιά με άμμο.
«Έπειτα από λίγο, με ανανεωμένη σφοδρότητα, οι Ρώσοι θα συγκεντρώσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό, θα δουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν κάπως, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς…

Ο Guardian έγραψε τα ακόλουθα για τουλάχιστον έναν από αυτούς τους διοικητές:

Ένα video με τον Σεργκέι Βολίνσκι, διοικητή της μονάδας της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, δείχνει να δηλώνει ότι η μονάδα του παραδόθηκε.
Η μονάδα ήταν μια από τις κύριες δυνάμεις που υπερασπίζονταν τη χαλυβουργία Azovstal.
azovsurrender.png
Προειδοποιούν οι Αμερικανοί

«Τώρα αντιμετωπίζουμε δύο παγκόσμιες δυνάμεις - τη Ρωσία και την Κίνα.
Κάθε μία από αυτές χώρες έχει σημαντικό στρατιωτικό δυναμικό και είναι αποφασισμένη να αλλάξει την τρέχουσα τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες» υποστήριξε ο επικεφαλής του αμερικανού στρατού στρατηγός Milley.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται σε έναν κόσμο που γίνεται πιο ασταθής.
Στον νέο κόσμο μια διεθνή σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αυξάνεται και δεν μειώνεται»


Αρνείται τα σχέδια το Υπουργείο Άμυνας

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια αιχμηρή ανακοίνωση, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς που έκανε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
«Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».
Ο Ουκρανός αξιωματούχος Gerashchenko ανέφερε ότι η επίθεση θα βοηθήσει στο άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας.
Η Ρωσία ελέγχει επί του παρόντος τη Μαύρη Θάλασσα και η Ουκρανία είναι πλήρως αποκλεισμένη.

Οι ρώσοι έτοιμοι για την μεγάλη νίκη του Luhansk

Οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν και να καταλάβουν το Severodonetsk στις 21 Μαΐου και πιθανότατα θα συνεχίσουν να το κάνουν τις επόμενες ημέρες, καθώς οι προσπάθειες σε άλλους άξονες προέλασης, συμπεριλαμβανομένου του Izyum, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένες.
Τα ρωσικά στρατεύματα στην περιφέρεια Luhansk, πιθανότατα θα κινηθούν για να αξιοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη στο τόξο Rubizhne – Severodonetsk – Luhansk - Popasna για να περικυκλώσουν και να πολιορκήσουν το Severodonetsk, το τελευταίο ουκρανικό ισχυρό σημείο στην περιφέρεια Luhansk.
Οι ρώσοι χαρακτηρίζουν ήδη ως πολύ κρίση την «Μάχη του Severodonetsk» τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη εξέλιξη στην μάχη ελέγχου του Donbass.

Επλήγη ουκρανικό προπύργιο στο Luhansk

Σημαντικά επιχειρησιακά κέρδη για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που κατέστρεψαν προπύργιο των ουκρανών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LPR).
Κατά τη διάρκεια εναέριας αναγνώρισης σε μια από τις περιοχές του LPR, οι ρωσικές δυνάμεις εντόπισαν ένα φορτηγό και μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών, που ετοίμαζαν χτύπημα στις θέσεις των Ρώσων.
Η ρωσική επίθεση έπληξε το ουκρανικό προπύργιο με όλμους και άφησε πίσω της τουλάχιστον 20 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες, σύμφωνα με το Tass, που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Νωρίτερα, Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή του Kharkiv συνέλαβαν εννέα υπόπτους για συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και κατέλαβαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και δύο εχθρικά πυροβόλα.
Η ρωσική αεροπορία έπληξε επίσης τρεις θέσεις διοίκησης και μια αποθήκη πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία έπληξαν τρεις θέσεις διοίκησης και 13 περιοχές συγκέντρωσης Ουκρανών στρατιωτών και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών στο Donetsk και το Luhansk μέσα σε μια μέρα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή περισσότεροι από 210 Ουκρανοί σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχουν καταστραφεί 174 αεροσκάφη, 125 ελικόπτερα, 977 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 317 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 3.198 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 408 πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων.
Επίσης έχουν καταστραφεί 1.622 πυροβολαρχίες και όλμοι, καθώς και 3.077 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων.
Επιπλέον τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 11 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της ημέρας στις περιοχές Kurakhovo, Guselskoe της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Popasnaya της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk, Chernobaevka της περιοχής Kherson, Ruska Lozovaya. Kazachya Lopan, Nizshee, Malaya Kamyshevakha και Petrivske της περιοχής Kharkov.

Σχέδιο ΗΠΑ να πλήξουν το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στην Μαύρη θάλασσα

Οι ΗΠΑ καταρτίζουν σχέδια για να βυθίσουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρουν ορισμένες πηγές…
Μετά από δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεταφέρουν προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους στην Ουκρανία, ένας αξιωματούχος στην Ουκρανία τόνισε ότι οι ΗΠΑ καταστρώνουν σχέδιο να βυθίσουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Ο σύμβουλος του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών, Anton Gerashchenko, έγραψε στο Twitter (και αργότερα το διέγραψε) ότι οι «ΗΠΑ προετοιμάζουν ένα σχέδιο για την καταστροφή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας με στόχο να ελευθερώσουν τα λιμάνια της Νότιας Ουκρανίας.

Ο Gerashchenko επικαλέστηκε την αναφορά του Reuters σχετικά με την προσπάθεια των ΗΠΑ να στείλουν πυραύλους Harpoon και Naval Strike στην Ουκρανία.
Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα και κοστίζουν 1,5 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο πηγές του Κογκρέσου ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ επεξεργάζονται ακόμη τις λεπτομέρειες για την αποστολή των προηγμένων όπλων στην Ουκρανία.
Απαντώντας σε ερώτηση του Newsweek, το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών δεν αρνήθηκε ότι επεξεργαζόταν ένα σχέδιο καταστροφής του ρωσικού στόλου.
«Καθώς η σύγκρουση αλλάζει, το ίδιο συμβαίνει και με τη στρατιωτική μας βοήθεια για την παροχή των κρίσιμων δυνατοτήτων που χρειάζεται η Ουκρανία στον σημερινό αγώνα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιδίδονται σε μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία».

Τραυματίας ο διορισμένος από τους Ρώσους δήμαρχος του Enerhodar

Ο διορισμένος από τους Ρώσους επικεφαλής της κατεχόμενης ουκρανικής πόλης δίπλα στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης τραυματίστηκε σε έκρηξη την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, ανέφεραν Ουκρανός αξιωματούχος και ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ο Andrey Shevchik οποίος διορίστηκε δήμαρχος του Enerhodar μετά την κατάληψη της πόλης από τον ρωσικό στρατό, βρισκόταν στην εντατική μετά την επίθεση, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
«Έχουμε ακριβή επιβεβαίωση ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης ο αυτοαποκαλούμενος αρχηγός της «λαϊκής διοίκησης» Shevchik και οι σωματοφύλακές του τραυματίστηκαν», είπε ο Dmtro Orlov, τον οποίο η Ουκρανία αναγνωρίζει ως δήμαρχο της πόλης, σε ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Το Enerhodar είναι μια πόλη με πληθυσμό, πριν την έναρξη του πολέμου, άνω των 50.000 κατοίκων.
Πολλοί κάτοικοι εργάζονται στους δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται δίπλα στην πόλη, ένας από τους οποίους είναι ο Πυρηνικός Σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη.
Η Ουκρανία είχε προηγουμένως διαμαρτυρηθεί ότι η κατάληψη του εργοστασίου από τη Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Τα βασικά σημεία της ρωσικής προέλασης

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις για την αποκοπή των ουκρανικών χερσαίων γραμμών επικοινωνίας (GLOC) μεταξύ Severodonetsk και Lysychansk κατά μήκος του ποταμού Severskyi στο Donetsk.

Οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κατάληψη του εργοστασίου Azovstal στην Μαριούπολη.

Τα ρωσικά στρατεύματα πιθανότατα ενισχύουν τις θέσεις τους γύρω από την πόλη του Kharkiv για να αποτρέψουν περαιτέρω προέλαση της Ουκρανίας προς τα διεθνή σύνορα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να συγκεντρώνουν δυνάμεις σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Zaporizhia και Kherson για να ξεκινήσουν περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις στον νότιο άξονα.

Κύρια προσπάθεια - Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν νοτιοανατολικά του Izyum στις 21 Μαΐου.
Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DNR) στις 21 Μαΐου έδειξαν τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν ένα κατεστραμμένο φράγμα στο Oskil, περίπου 10 χλμ. νοτιοανατολικά του Izyum, υποδηλώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το οικισμός πέρα από τον ποταμό Oskil.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Izyum ετοιμάζονται να επαναλάβουν μια επίθεση προς την κατεύθυνση του Slovyansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επιπλέον την Velyka Komyshuvakha στα νοτιοδυτικά του Izyum και τον Dovehenke στα νοτιοανατολικά του Izyum, υποδεικνύοντας ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις στα νότια του Izyum

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν κέρδη στην περιοχή Rubizhne - Severodonetsk - Lysychansk και ενίσχυσαν τις προσπάθειες για την κατάληψη του Severodonetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να διεξήγαγαν επιθέσεις εναντίον πολλών πόλεων γύρω από την Popasna, κάτι που μπορεί να τους επιτρέψει να κινηθούν βόρεια προς το Severodonetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν σε επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από το Lyman, αλλά δεν έκαναν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση στις 21 Μαΐου, ενώ σχεδιάζουν να ξαναρχίσουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή Yampil-Siversk (ακριβώς ανατολικά του Lyman) διασχίζοντας τον ποταμό Severskyi.
Η κύρια ρωσική προσπάθεια στην περιοχή του Lyman πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην προώθηση προς τα δυτικά για να φτάσει στα διοικητικά σύνορα της Περιφέρειας Donetsk και Kharkiv ώστε να συγχωνευθεί με επιχειρήσεις στα νότια του Izyum.

Νότιος άξονας – Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να προετοιμάζονται για μια επίθεση για να καταλάβουν το υπόλοιπο της βόρειας περιφέρειας Kherson με κατεύθυνση προς την πόλη Zaporizhia, παρόλο που δεν πραγματοποιούν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση στον νότιο άξονα.
Η περιφερειακή κρατική διοίκηση της Kherson δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα αναπληρώνουν δυνάμεις στη Vysokopillyya και στο Arkhangelske, στη βόρεια περιφέρεια Kherson, εν αναμονή της αυξημένης μαχητικής δραστηριότητας στην περιοχή των συνόρων Kherson – Mykolaiv.
Η Περιφερειακή Στρατιωτική Διοίκηση της Zaporizhia σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στο Inzhenerne, νότια της Huliapole, υποδεικνύοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται δυνητικά για συνεχείς επιθέσεις προς την Huliapole.
Η Περιφερειακή Στρατιωτική Διοίκηση της Zaporizhia ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις κατοχής στη Μελιτόπολη αναρτούν πανό για να γιορτάσουν την 220η επέτειο της κυβέρνσηης της Ταυρίδας, που μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να κάνουν τις κατεχόμενες περιοχές στη Χερσώνα και τη Zaporizhia μια οιονεί δημοκρατία όπως στο Luhansk και Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν και εξαπέλυσαν επιπρόσθετα πυραυλικά πλήγματα στις περιφέρειες Mykolaiv, Οδησσό, Zaporizhia και Kherson.

Ρωσία: Η Ουκρανία ευθύνεται για το πάγωμα των συνομιλιών

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Vladimir Mendinsky δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους.
«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Mendinsky , που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.
«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά»
«Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις εισάβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά χωρίς επιτυχία.

Podolyak: Απαράδεκτη συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών

Η Ουκρανία απέκλεισε σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου το ενδεχόμενο να συμφωνήσει μια εκεχειρία με τη Ρωσία και τόνισε ότι το Κίεβο δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών. 
Ο σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelensky Mykhailo Podolyak, παραδεχόμενος ότι η στάση του Κιέβου γίνεται πιο αδιάλλακτη, είπε ότι οι παραχωρήσεις θα γύριζαν μπούμερανγκ στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία θα την έπληττε σκληρότερα έπειτα από οποιαδήποτε διακοπή στις εχθροπραξίες.
«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (αν γίνουν παραχωρήσεις).
Απλώς θα γίνει μια παύση για λίγο καιρό» είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, από το φρουρούμενο προεδρικό γραφείο, όπου ορισμένα παράθυρα και διάδρομοι προστατεύονται με σακιά με άμμο.
«Έπειτα από λίγο, με ανανεωμένη σφοδρότητα, οι Ρώσοι θα συγκεντρώσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό, θα δουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν κάπως, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς…
Και θα ξαναρχίσουν μια νέα επίθεση, πιο αιματηρή και σε ευρεία κλίμακα», υποστήριξε.
Ο Podolyak απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ παράξενες» τις εκκλήσεις που έγιναν από τη Δύση για μια κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός, με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει, στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
«Οι (ρωσικές) δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα και μετά θα είναι δυνατή η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε.
Και οι δύο πλευρές λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει και επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
Ο Podolyak υποστήριξε ότι μια εκεχειρία θα ήταν προς το συμφέρον του Κρεμλίνου.
«Θέλουν να δείξουν κάποιου είδους στρατιωτική επιτυχία.
Ασφαλώς δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιτυχίες, με δεδομένη τη βοήθεια (που λαμβάνει η Ουκρανία) από τους δυτικούς εταίρους.
Θα ήταν καλό αν οι ελίτ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφταναν μέχρι το τέλος: η Ρωσία δεν μπορεί να αφεθεί στη μέση, επειδή (οι Ρώσοι) θα αναπτύξουν μια ρεβανσιστική αντίληψη και θα γίνουν ακόμη σκληρότεροι.
Πρέπει να ηττηθούν, να υποστούν μια οδυνηρή ήττα, όσο πιο οδυνηρή γίνεται», κατέληξε.

Ευρωπαϊκή διπλωματία - Reynders (Κομισιόν): Δεν θα μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματα και οι φρικαλεότητες του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Eυρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders δεσμεύθηκε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων και ότι οι φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».
Στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσίευσε χθες η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Reynders διευκρίνισε πως ένδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους μέχρι στιγμής.
Τόνισε ωστόσο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να συγκεντρωθούν σωστά, καθώς "αν περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ή ψευδείς ειδήσεις, θα πρόκειται για καταστροφή.

Παράταση του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία

Το ουκρανικό κοινοβούλιο παρέτεινε τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τρεις μήνες, μέχρι τις 23 Αυγούστου, όπως είπαν την Κυριακή (22/5/2022) βουλευτές.
Ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky επέβαλε για πρώτη φορά το μέτρο αυτό στις 24 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά την ρωσική εισβολή.
Ο στρατιωτικός νόμος δίνει διευρυμένα δικαιώματα στον στρατό και περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Οι άνδρες ηλικίας 18 ως 60 ετών που έχουν καλή φυσική κατάσταση απαγορεύεται να φύγουν από την χώρα και καλούνται να συμμετέχουν στις μάχες εναντίον των Ρώσων.
Πολλοί βουλευτές επιβεβαίωσαν μέσω του Telegram ότι η παράταση του στρατιωτικού νόμου, την οποία είχε προτείνει ο Zelensky πρόσφατα, εγκρίθηκε για μέχρι τις 23 Αυγούστου.
Μια ημέρα μετά, στις 24 Αυγούστου, η Ουκρανία γιορτάζει κατά παράδοση την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της.


cc.png

cc2_3.png

cc3_3.png

Σύγκριση της προόδου της ρωσικής προέλασης
bb1_2.png

cc4_3.png
cc5_3.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης