Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Κίνα εκμεταλλεύεται τις κυρώσεις και γεμίζει τα στρατηγικά της αποθέματα με φθηνό ρωσικό πετρέλαιο

Η Κίνα εκμεταλλεύεται τις κυρώσεις και γεμίζει τα στρατηγικά της αποθέματα με φθηνό ρωσικό πετρέλαιο

Το ρωσικό πετρέλαιο έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στις κινεζικές εισαγωγές μετά το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, που παραμένει κύριος προμηθευτής της Κίνας σε «μαύρο χρυσό»

Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα σπεύδει να επωφεληθεί από την επιχείρηση διεθνούς απομόνωσης της Ρωσίας μέσω τω κυρώσεων και συγκεντρώνει στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου από τον ενεργειακά πλούσιο σύμμαχό της, τον οποίο δεν έπαψε, άλλωστε, να στηρίζει, όπως σημειώνει  σε αναλυσή του το Busines Insider.
Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να πλήξει περαιτέρω τον πετρελαϊκό κλάδο της Ρωσίας αναμένεται, έτσι, να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις της υπερδύναμης με την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, καθώς και με όσες χώρες αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Επιβολή πλαφόν

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση είναι και η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.
Το μέτρο αυτό θεωρητικά θα στηρίζεται και από τις λεγόμενες δευτερογενείς κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις εντολές των ΗΠΑ: θα αποκλείονται από κάθε μορφής επιχειρηματική συνεργασία με τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Οπως έχουν επισημάνει οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί, τα σχεδόν 20 δισ. δολάρια που εξακολουθούν να εισρέουν κάθε μήνα στα ταμεία της Ρωσίας μπορούν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κίνδυνος εκτόξευσης των τιμών

Σύμφωνα με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, κύριος προβληματισμός της Ουάσιγκτον είναι πώς θα μπορέσει να μπλοκάρει τα έσοδα του πετρελαίου και να μην έχει πρόσβαση σε αυτά η Μόσχα χωρίς, όμως, να διακοπεί η παροχή ρωσικού πετρελαίου, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε περαιτέρω άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού», που ωφελεί τη Ρωσία και πλήττει τον υπόλοιπο κόσμο.
Παράλληλα, το εμπάργκο της Ουάσιγκτον στις πωλήσεις τεχνολογίας αιχμής προς τη Ρωσία στοχεύει στην αποδυνάμωση των ρωσικών πετρελαϊκών βιομηχανιών σε κάποιο βάθος χρόνου.
How Russian Is It?: A Very Crude Question - The Washington Post
Η αυξηση των εισαγωγών 

H Κίνα αυξάνει διαρκώς τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.
Τον Απρίλιο, οι εισαγωγές της σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα από τη Ρωσία κατέγραψαν άλμα 75% υπερβαίνοντας τα 6 δισ. δολάρια.
Πρόκειται μάλιστα για μια περίοδο μειωμένης ζήτησης καθώς η δεύτερη οικονομία του κόσμου πλήττεται από το τελευταίο κύμα της πανδημίας και τα lockdowns.
Η Κίνα εισήγαγε 4% περισσότερο πετρέλαιο, με τις συνολικές εισαγωγές της σε «μαύρο χρυσό» να φτάνουν τα 6,55 εκατ. τόνους.
Το ρωσικό πετρέλαιο έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτές τις εισαγωγές μετά το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, που παραμένει κύριος προμηθευτής της Κίνας σε «μαύρο χρυσό».
Επιπλέον, στοιχεία των κινεζικών τελωνείων φέρουν τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου να έχουν σημειώσει αύξηση 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και να φτάνουν τις 463.000 τόνους.
Η αύξηση αυτή καταγράφεται σε μια στιγμή που συνολικά οι εισαγωγές LNG στην Κίνα έχουν μειωθεί περίπου κατά 30% ακριβώς εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης.
Σημειωτέον, άλλωστε, ότι η άνοδος των τιμών, επακόλουθο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει στα ύψη την αξία που κατέβαλε η Κίνα στη Ρωσία για αγορές καύσιμης ύλης, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα – η Κίνα κατέβαλε στη Ρωσία 6,42 δισ. δολάρια.
Russia Ukraine War Impact On Oil Industry Powerpoint Presentation Slides |  Presentation Graphics | Presentation PowerPoint Example | Slide Templates
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->